Főoldal / Úticélok / Külföldön / Belgrád a Balkán kapuja – Stari Grad és Zimony

Belgrád a Balkán kapuja – Stari Grad és Zimony

A 90-es években sokat hallhattunk Belgrádról, de a jó hírek helyett tüntetések, majd a NATO bombázásától volt hangos a sajtó. Azóta eltelt 15 év és Belgrád jól láthatóan kiheverte a történteket és gőzerővel igyekszik tartani a lépést a régió fővárosaival. Meg kell hagyni; jól haladnak…sőt.

Alig több mint 1 óra. Gyors volt és kényelmes, épp csak megkaptuk a reggeli szendvicset és felszolgálták a teát/kávét a fedélzeten, már le is szálltunk Belgrádban az AirSerbia ATR-72-esével.

Budapesthez hasonlóan a Belgrádi Nikola Tesla repülőtér is igen közel van a belvároshoz, így alig 20 perc alatt beértünk a Belgrád központjában található szállodánkba, ahol a következő két éjszakát töltöttük. A 4*-os Beograde Art Hotel Belgrád szívében, a Kneza Mihaila sétálóutcában található. Központi elhelyezkedése (és nem mellesleg kiváló szolgáltatásai) miatt tökéletes választás, ha Belgrádba tervezünk utazást.
A Kneza Mihailán, – akárcsak Budapesten a Váci utcában – rengeteg üzletet, kávézót és éttermet találunk, ám ezek nem turistákkal vannak tele. Meglepő volt látni, hogy mennyi helyi lakos üldögél és beszélget egy jó kávé vagy egy pohár sör mellett egy átlagos hétköznap délutánján is.

Belgrád Kneza Mihaila

Aki a néhai Nándorfehérvárra érkezik talán először a várat ejti útba. Mi is így tettünk és egy pár perces séta után a Kneza Mihailan keresztül elértünk a Kalamegdán parkba, ami korábban védelmi övezetként szolgált az erődítményrendszerben. Mára azonban a helyeik egyik kedvenc találkozóhelye, ahol fiatalok és idősek is szívesen töltik a szabadidejüket legyen szó sakkról, teniszről vagy akár csak egy kellemes sétáról. A Sztambul kapun keresztülhaladva a Belgrádi Hadtörténeti Múzeum második világháborús hadieszköz gyűjteményét is megcsodálhattuk majd elértünk a régi felső-várba, ahol emléktábla őrzi Hunyadi János 1456-os diadalát a törökök felett. A várfalhoz sétálva csodás látvány tárult a szemünk elé. Bárki számára egyértelmű lesz aki lenéz innen, hogy miért is volt olyan fontos ez a hely a történelem során, és miért is dúlt érte annyi harc. A Belgrádot átszelő Száva a szemünk előtt torkollik a Dunába, ami igazán csodás látvány.

Belgrád Sztambul kapu
Belgrád - Kilátás a várból

A várban ne felejtsük el megnézni a Belgrád egyik jelképének számító 14 méter magas oszlopon álló Popednik (”győztes”) szobrot és az 1456 óta változatlan Zindan-kaput,  és ha megéheztünk vagy megszomjaztunk innen csak pár lépés a Kalemegdanska terasa, ahol a pazar panorámában gyönyörködve  kávézhatunk vagy ebédelhetünk meg ahogyan azt mi is tettük.

Délutáni városnézésünk során körbejártuk Belgrád belvárosának (Stari Grad) főbb nevezetességeit. A Kneza Mihailán visszafelé haladva kiértünk a Köztársaság térre, ahol Mihály herceg lovas szobra mögött a Nemzeti Színház impozáns épülete valamint a Nemzeti Múzeum áll, aminek a homlokzata ott jártunkkor épp felújítás alatt volt. A tér egyébként a belgrádiak központi találkozó helye; innen pár sarokra találjuk Belgrád híres bohém negyedét a Skadarlijat.

Belgrád - köztársaság tér

A Köztársaság térről mindössze pár perc sétával eljutottunk Belgrád főterére. A Terazije-n találjuk többek között a Terazije Színházat ami Belgrád egyetlen Broadway stílusú színháza; a világsikerű musicalek szerb adaptációinak bemutatóhelye. De itt áll Belgrád legrégebb óta (1908) üzemelő szállodája a Hotel Moszkva is aminek a tetejét Zsolnay-kerámia borítja.

Hotel Moszkva - Belgrád

A közelben lévő – a hajdani legbefolyásosabb szerb politikusról elnevezett – Nikola Pašić téren a szocreál épületekkel körülvett szökőkút mögül már látni lehetett a szerb építész, Jovan Ilkić tervei alapján 1936-ban elkészült Parlament épületét, amit 2006 óta használ a szerb országgyűlés. A neoreneszánsz stílusban emelt épület Belgrád egyik legszebb épülete.

Belgrád Nikola Pasics tér

Belgrádi parlament

Terveink között szerepelt, hogy meglátogatunk egy helyi piacot ahol  lehetőségünk lesz házi ajvárt, és isteni szerb omlós fehér sajtot vásárolni amit ebédnél is ettünk. Persze a piacra menet idegenvezetőnk egy ”kisebb” látványosságot még becsempészett az útitervbe, de kár is lett volna kihagyni a Szent Száva templomot, ami a világ legnagyobb ortodox temploma. A maga 3500 m2-es alapterületével és 70 méteres magasságával igazán impozáns látvány. 1935-ben kezdték az építkezést és ugyan kívülről már szinte teljesen kész van, a belső dekorációk elkészültéig még egy jó pár évet várni kell.

Szent Száva templom Belgrád

A szabadtéri piac nem okozott csalódást. Mindent megtaláltunk, amit szerettünk volna. A házi készítésű sajtok egy külön épület felső szintjén kaptak helyet,  ahol tucatjával sorakoztak a hűtőpultok tele finom fehér krémsajtokkal. A pirospaprikából és padlizsánból készülő tradicionális szerb mártás, az ajvár után sem kellett sokat keresgélnünk. Ha tehetjük, mindenképpen itt vásároljunk.

Belgrád - ajvár

Végül Zimony, Belgrád óvárosa következett a látnivalók sorában. Zimonyt Belgrád észak-nyugati részén, a Duna jobb partján találjuk kb. 5 km-re a városközponttól. Mintha csak a mi Szentendrénket látnánk; különleges hangulatú, szűk, kanyargós utcácskák, macskaköves utak, gyönyörű régi házacskák és elegáns szecessziós lakóházak, villák. Borospincék, éttermek és sütödék váltogatják egymást ebben a hangulatos városrészben , mely egykor önálló város volt. A Zimonyban élők csendes, nyugodt életet élnek ritkán látogatják a belvárost.

Zimony - kilátás Belgrádra

Zimonyban ne felejtsük el megnézni a Honfoglalási emlékművet ami a Hunyadiak egykori vára helyén áll. Az  emlékmű reneszánsz stílusban épült, három toronnyal. A legmagasabb, középső torony 37 méter magas, melynek csúcsán egy bronz, kitárt szárnyú turulmadár volt karddal a csőrében, melyet Bezerédi Gyula szobrász alkotott. Mára Hunyadi-torony néven erősen megcsonkítva, díszeitől megfosztva, kilátóként funkcionál.

Hunyadi-torony - Zimony

Cikkünk következő részében a szórakozásé és a kikapcsolódásé a főszerep. Belgrád pezsgő éjszakai élete, a bohém negyed és a Száva part valamint az Ada Ciganlija is sorra kerül.

Az utazásra a Szerb turisztikai hivatal, és az AirSerbia magyarországi képviselete, az Aviareps, meghívására vettünk részt.

Copyright © 2014 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.