Főoldal / Úticélok / Külföldön / Kis szigetek a nagyvilágból – 2014

Kis szigetek a nagyvilágból – 20142014-ben  harmadik alkalommal rendezik meg azt a nemzetközi konferenciát (International Year of Small Island Developing States), melynek témája a kis fejlődő szigetállamok. Ráirányítva a világ figyelmét az országok ezen különleges – apró, távoli és környezetileg sebezhető – csoportjára. Ezekből készített a Lonely Planet egy válogatást.

Palau

PalauTan Yilmaz

A Mikronéziához tartozó Palau-szigeteket valamivel több mint 200 buja zöld sziget alkotja. Az azúrkék tengerrel övezett, hófehér, homokos partok turisták ezreit vonzzák erre az utolsó érintetlen paradicsomi tájra. Ideális helyszíne a tengeri kajakozásnak a sok száz gyönyörű lagúna, de itt találhatók a világ legjobb merülőhelyei is (Jacques Cousteau szerint). Ha pedig valami igazán felejthetetlen élményre vágysz merülj el a világ egyik legkülönlegesebb tavában, ahol több millió ártalmatlan medúza társaságát élvezheted.

 

Tonga  

TongaAdam Pflum Photography

Az óceániai Polinéziához tartozó 170 páratlan szépségű sziget és atoll a Csendes-óceán déli részén található. Szigetei részben vulkáni eredetűek, részben korallképződmények. Ez a királyság azon kevesek egyike, ahol a globalizáció még nem törölte el a polinéz hagyományokat: a helyiek még szőnyeget szőnek, tupenu szoknyát hordanak. Ha’apain még üresek a strandok, Vava’u a csendes-óceáni hosszúszárnyú bálnák szaporodási helye, a  legjobb bálna-megfigyelőhely a Csendes-óceánon. Csak szigorú szabályok betartásával figyelhetők meg a bálnák.
 

São Tomé és Príncipe

São Tomé és PríncipeTuriart Travel

A világ közepén, mégis mindentől távol, az Egyenlítő mentén, Afrika nyugati partjainál fekszik a talán legkevésbé ismert afrikai ország (második legkisebb). A Guineai-öbölben megbúvó vulkanikus szigetek valóban eldugott helyen vannak, kevés a turista, akik viszont eljönnek élményekkel gazdagon távoznak. Kilométeres homokos strandok, ahol csak halászokkal találkozunk, dzsungellel borított 2024 méteres csúcs, az óceánban teknősök és hosszúszárnyú bálnák úszkálnak, modern szállodák helyett gyarmati stílusban épült házak kínálják a kényelmet.

 

Trinidad és Tobago

TobagoHugh Stickney

A Kis-Antillák legdélebbi állama, Venezuela partjaitól mindössze néhány kilométerre fekszik. Acélhordódobokon játszó zenekarok, street food, esőerdő, multikulturális olvasztótégely és karnevál, ez jellemzi Trinidadot. A Karib-térség legelragadóbb helye. Testvér szigete Tobago kielégíti a nirvánai állapothoz szükséges összes igényt. Nyugaton érintetlen partszakaszok várnak kevés turistával, keleten a vadon dél-amerikai flórával és kajmánokkal. Továbbá a titkos öblökkel szabdalt part, ahol tökéletesen szimulálható egy hajótörött élete.

 

Cook-szigetek

Cook-szigetekMichael Anderson

Nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban szállt itt partra. A Csendes-óceán déli részén található 13 lakott és 2 lakatlan sziget Új-Zéland szabadon társult állama. A szigetek északi oldalán lapos korallszigetek találhatók, a déli részén azonban vulkanikus eredetű szigetek vannak többségben. A Cook-szigetek nemcsak a szakácsok vágyálma. Az ide érkezőket mesés szépségű strandok, festői falvak és a csodálatos korallzátonyok élővilága várja.

 

Pápua Új-Guinea

Pápua Új-GuineaEric Lafforgue

Pápua Új-Guinea civilizációtól elszigetelt vadregényes tájain 190 emlős, 650 madár , 160 békafaj és 820 különböző nyelv fér meg egymás mellett. Az egyik legvadabb, legváltozatosabb és legkülönösebb hely a bolygón. Közlekedési PNG, a közlekedés igazi kihívást jelent , kevés és rossz állapotúak az utak, így az utazás legegyszerűbb módja a belső légi járatok használata. A jelenkor egyik legnagyobb antropológusa Jared Diamond évtizedek óta tanulmányozza Pápua Új-Guinea bámulatos nyelvi és kulturális gazdagságát (ajánlom figyelmetekbe könyveit).

 

Zöld-foki Köztársaság (Cape Verde)

Zöld-foki Köztársaság -Viana sivatag

Először a portugálok gyarmatosították az Atlanti-óceánban, Nyugat-Afrika partjaitól néhány száz kilométerre fekvő szigetállamot. A hangulat latinos mintha Brazíliában lennénk, bár a Zöld-foki-szigeteket nehéz beskatulyázni. A szigetek túlnyomóan vulkanikus eredetűek. A legmagasabb csúcs a 2829 méter magas Pico do Fogo, de a hegyeken túl ott vannak Santo Antão gyönyörű völgyei, Boa Vista szemkápráztató strandjai vagy fehér homokos sivatagja. Az állandó szél miatt a vízi sportok szerelmeseinek is tökéletes úti cél.

 

Grenada

GrenadaJoshua Yetman

A „Karib Fűszer sziget” fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, citrusfélék, vad kávé illatának keverékét már messziről érezni lehet. A Windward-szigetekhez tartozó Grenada esőerdő borította hegyekkel tarkított belső részét, csendes öblökkel, aranyhomokos szakaszokkal hívogató tengerpart veszi körül. Snorkelling, túrázás, vitorlázás, a virágzó afrikai kultúra és a magával ragadó calypso zene biztosítja a kikapcsolódást.

 

Seychelle-szigetek

Aldabra teknősDaniel Pomfret

Elképzelhetetlen lenne a “világ legjobb strandjai” listát összeállítani anélkül, hogy a Seychelle-szigetek ne kapjon helyet rajta. Az Indiai-óceánban fekvő 115 sziget igen jó adottságokkal rendelkezik: a kristálytiszta víz, gazdag vízi ökoszisztéma, puha homok, csábító vadvilág, és kókuszdió minden mennyiségben. A három fő sziget meglátogatása ( Praslin, Mahé és La Digue ) tökéletes program. De aki nem elégszik meg ezzel, látogasson el Curieusera vagy a Aldabra atollra ahol hatalmas aldabra teknősök mászkálnak a homokban. Élménybeszámoló innen!

 

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek

St VincentMax Faber

Nézd meg a pénztárcád, majd válaszd ki a hajód! – ez a kulcsa annak, hogy ezt a szép szigetláncot felfedezd a Karib-tenger délkeleti részében. Ha a pénztárca jó vastag egy magányjacht fedélzetén utazhatod körbe a gyönyörű zöld St Vincent és a körülötte fekvő Grenadine-szigeteket. Azoknak, akik nem rendelkeznek egy oligarcha jövedelmével marad a komótos kompozás a helyiek társaságában. Ha itt jársz keresd fel Bequia nyüzsgő vízparti városát, a gyönyörű fehér homokos strandjairól híres Canouant, Mayreaut a búvárok paradicsomát és Tobago Cayst a Grenadine-szigetek legszebbjeit.