More
  - hirdetés -

  A Tolmin patak szurdoka  A Triglav Nemzeti Park csúcsai mellett érdemes felkeresni a park legalacsonyabban fekvő vidékét is, a Tolmin-patak szurdokát (Tolminska Korita). Tolminból Zatolmin felé tartva érjük el a szurdokvölgyet. A Tolmin szurdoknak két ága van, amelyek a két folyó a Tolminka és a Zadlaščiča mentén vezetnek. 

  - hirdetés -

  Tolmin szurdok (4)

  Függőleges sziklafalak, sziklába vájt ösvények, kristálytiszta türkizkék víz kínálják az ide érkezőket. A két kis szurdokban kiépített ösvényeken sétálhatunk és gyönyörködhetünk a természet különleges alkotásaival. A Zadlaščiča szurdokban egy igen érdekes természeti jelenségre bukkanunk, a helyiek által a „Medveja Glava” -nak, vagyis a „Medvefejnek” nevezett sziklára, amely nem más mint egy hatalmas, a szurdok két fala közé szorult kőtömb.

  DSC_0109
  A szurdok legihletőbb látványossága a Dante Barlang. A barlang belsejében 3 kamra van, teljes hosszúságuk 1140 méter, legmélyebb pontjuk 41 méter, de csak néhány méteres látogatható a járatokból, mivel nincs kivilágítva. A barlang nem véletlenül viseli a híres olasz költő Dante nevét. A XIV. század elején a Pagano della Torre pátriárka Tolminban látta vendégül Dante Alighierit, akit a barlangba tett látogatás inspirált később, az Isteni színjáték legzordabb tájainak megírására, a “Pokol” -ra.

  - hirdetés -

  DSC_0218

  A Tolminka patak szurdoka szurdok felett 60 méter magasan ível át a félelmetes kilátást nyújtó Ördög-híd, mely a Triglav Nemzeti Park legdélibb bejárata. Ennek szurdoknak a végén egy csodálatos víz vájta szorosban láthatjuk a 18.8 – 20.8 C fokos hőforrás feltörési helyét, amely az 5-9 fokos Tolminka folyóba ömlik. Egy forró nyári napon a szurdok hűs klímája tökéletesen enyhíti a meleget, így ha erre jártok mindenképp jó néhány órás kitérőt tenni. Szállást keresel a Triglav Nemzeti Parkban?

  Tolmin szurdok (31)

  - hirdetés -