Róma – Piazza NavonaA templomokkal és palotákkal körbevett téglalap alakú tér, a Piazza Navona Róma egyik leghíresebb tere, melynek helyén egykoron Titus Flavius Domitianus római császár stadionja állt. Az aréna nagyobb volt, mint a Colosseum: 270 méter hosszú és 55 méter széles; nagyjából 33 ezer ember fért el benne. Elsősorban ünnepségekre és sporteseményekre használták. A középkorban római kocsiversenyeket, és a tér elárasztásával hajós vízi játékokat is rendeztek, a szökőkutak lefolyóinak elzárásával.

Piazza Navona (11)

A teret három barokk szökőkút díszíti. Középen álló Bernini egyik remekműve a Fontana dei Quattro Fiumi, vagyis a Négy folyó szökőkútja, melynek négy szobra a négy világrész legnagyobb folyóit jelképezi: Gangesz Ázsiát, Nílus Afrikát, Duna Európát és a Rio de la Pata Amerikát.

Piazza Navona (3)

- hirdetés -

A Piazza Navona északi oldalán áll a Fontana del Nettuno, déli részén a Fontana del Moro, melyek Giacomo della Porta munkái kivéve a központi Neptun szobor, ami Bernini alkotása.

A téren áll a Sant’Agnese in Agone templom, melynek helyén a legenda szerint a 13 éves Szent Ágnest meztelenre vetkőztették, de a haja csodálatos gyorsasággal megnőtt, és eltakarta a testét.

Piazza Navona (8)

Miután szemügyre vettük a csodálatos barokk szökőkutakat, palotákat, és a tér közepén alkotó festők és rajzolók műveit érdemes leülni a teret szegélyező teraszok valamelyikére, hogy ne csak lássunk, hanem érezzünk is valamit, ami a tér harmonikus szépségéből árad. A Piazza Navona pezsgő, hangulatos, tökéletesen olaszos helyszín, amely éjjel-nappal egyedi hangulatot áraszt.

- hirdetés -

- hirdetés -
277,186RajongókTetszik
6,949KövetőkKövetés
279KövetőkKövetés
31FeliratkozókFeliratkozás