Gosau-tó, a salzkammerguti tóvidék legvadregényesebb tava

A hatalmas, sziklás hegyek ölelésében fekszik a Gosau-völgy, mely 7 km hosszan húzódva a Dachstein északi lábánál ér véget. A völgyben fekvő tavak vízében tükröződnek vissza a festői hátteret nyújtó Dachstein hóborította hegyoldalai a Gosau-gleccserrel, mely az osztrák Alpok egyik legszebb látványát tárja a szem elé.

A parkolóktól néhány perces séta és lépcsőmászás után már a mesebeli tó partján állunk. A tó elején a szokásos turistacsalogatók várnak, étel/ital/szuvenir, sokan csak eddig merészkednek el.  Az első tavat (Vorderer Gosausee) egy tanösvény mentén körbesétálhatjuk vagy akár körbe is tekerhetjük.

Vorderer Gosausee
Vorderer Gosausee

A via ferrata szerelemesei számára igazi ínyencséget rejt, a Laserer Alpin klettersteiget, ami a tó gyönyörű kéklő víztükre fölött magasodó sziklafalon fut keresztül. Nem túl hosszú, de a via ferrata igazi esszenciáját mutatja meg.

- hirdetés -

Laserer Alpin klettersteig
Laserer Alpin klettersteig

Azok, akik nem érik be az első tó látvánnyal, és szívesen túráznak mindenképp érdemes a tó bal partján folytatni útjukat a völgyben, ahol táblák jelzik a túraútvonalak irányát és hosszát. Innen akár a Dachstein csúcsa is elérhető mindössze 6-7 óra alatt.

Gosausee (42)

A középső tó – mely a legkisebb és a leghangulatosabb – megbújik a fák mögött és mindössze csak egy kis fatábla jelzi az ösvényt (másfél óra alatt egy lélek sem volt a tónál). Semmiképp se hagyjuk ki, mert smaragzöld vízével, vadkacsáival, fenyőerdőjével és Dachstein havas csúcsaival a háttérben mintha nem is Ausztriában lennénk (nekem egy észak-amerikai nemzeti park ugrott be).

- hirdetés -

Hinterer Gosausee
Hinterer Gosausee

Folytatva utunkat egy kicsit kaptatósabb rész következik, melynek végén elérkezünk a hátsó tóhoz (Hinterer Gosausee), mely közvetlenül a Dachstein tövében fekszik. A tó túloldalán lévő hüttében felfrissülve visszatérhetünk ugyanezen az útvonalon.

Gosausee (80)

További képek a Gosau-völgyről. Nagyobb méretért kattints a képekre:

- hirdetés -

- hirdetés -
276,938RajongókTetszik
6,997KövetőkKövetés
281KövetőkKövetés
33FeliratkozókFeliratkozás