More
  - hirdetés -

  Melki apátság

  Ha Duna menti kerékpártúrán vagyunk vagy esetleg az osztrák A1-es autópályán utazunk, mindenképp érdemes betérnünk néhány órára Melk kisvárosába. A Duna partján épült Melk az UNESCO világörökség részeként nyilvántartott wachaui kultúrtáj része. Már messziről látni a város jelképének, és a barokk építészet egyik kiemelkedő alkotásának számító Melki apátságot, melyben több mint 900 éve bencés szerzetesek élnek. A National Geographic Traveler Magazin 2008 novemberében a „Best Historic Destination in the World” címet adományozta az apátságnak.

  - hirdetés -

  Melki apátság

  Érdemes megtekinteni a császári lépcsősort, a Márványteremet és a könyvtárat – e két utóbbi a barokk belsőépítészet remekműve Paul Troger freskóival – valamint a világhírű apátsági templomot Johann M. Rottmayr freskóival.

  Az apátságot 976-ban I. Lipót alapította, akinek sírja is itt található, majd II. Lipót 1089-ben a bencés apátoknak adományozta. A kolostorban azóta a bencés rend tanait követő szerzetesek élnek. 1113-ban III. Lipót ide szállíttatta a mártír Szent Kálmán csontjait, ezt követően kapott a kolostor alapítólevelet. A 15. században bekövetkezett “melki reform” után a kolostor jelentős befolyást tudhatott magának. Mai formáját 1702 és 1736 között nyerte el Jakob Prandtauer építő mester tervei alapján.
  Tavasztól őszig látogatható az apátság parkja és benne a Johann Wenzel Bergl freskóival díszített barokk kerti pavilon, valamint a 250 éves hársfasor.

  - hirdetés -

  Melki apátság

  Melk neve az irodalomrajongók számára is ismert lehet, ugyanis az apátság bámulatos gazdagságú könyvtára ihlette Umberto Eco A rózsa neve című, 1980-ban megjelent, világsikerű regényét, melynek egyik főszereplője Adso von Melk, vagyis Melki Adso.

  Szállásajánló!

  Ha szállást keresel Melkben itt érdemes körbenézned! Remek választás a Hotel Restaurant zur Post, a Melk központjában fekvő és az apátságra néző Hotel Stadt Melk vagy az apátság lábánál található Rathauskeller Melk is.

  Ha ott járunk ne hagyjuk ki a látnivalók közül város főterén álló, gótikus stílusban épült plébániatemplomot, a régi posta épületét, és a Kálmán- kutat sem.

  - hirdetés -