More
  - hirdetés -

  Top 10 látnivaló Alicanteban

  A homokos partjait nyaldosó Földközi-tenger türkizkék vizével Alicante érthető módon népszerű nyári, és téli célállomás a Costa Blancán. A napos helyszínt Lucentumnak („a fény helye”) nevezték az ókori rómaiak, akik először telepedtek le itt, a kellemes éghajlat és a tengerparti fekvés azóta is vonzza a turistákat. A parti kilátás minden irányból szenzációs, különösen a Castillo dombtetőről, ami a város fölé emelkedik. A tengerparti nyaralás elengedhetetlen részei–, mint a napozás a homokos partokon vagy séta a tengerparti sétányokon – mellett a történelmi látnivalókat és a régészeti, szépművészeti gyűjteményeket bemutató múzeumok meglátogatását is érdemes beiktatni a programba. Alicantéban szerencsére buja kertek, és elegáns, pálmákkal szegélyezett sugárutak törik meg a város sűrűjét.

  - hirdetés -

  Szállást keresel Alicanteban? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

  Castillo de Santa Bárbara

  A város fölé magasodó és az Alicante-öbölre néző Castillo de Santa Bárbara , Spanyolország egyik legnagyobb középkori erődítménye. A Benacantil hegytetőn való elhelyezkedése megalapozta a kastély katonai célokra történő használatát, és stratégiai birtokként funkcionált a karthágói kor óta. Az eredeti iszlám erődöt a móroktól zsákmányolta el a keresztény Castile-i Alfonso herceg. A diadalmas küzdelem Santa Barbara ünnepnapján történt, amiről a kastély nevét is kapta. II. Fülöp uralkodása alatta a kastélyt reneszánsz stílusban újították fel. A hegytetőről csodálatos kilátás tárul elénk, rálátni a  városra, az öbölre és a nyugati oldalon fekvő dombokra. A vár legősibb része a  La Torreta, a régi torony, a középső szinten találjuk  II. Fülöp pompás csarnokát, és legalul a Revellín del Bon Repós bástyafalat. Egész évben látogatható ideiglenes kiállítások is otthont kapnak a kastélyban, és itt találjuk Alicante városi múzeumát a Museo de la Ciudad (MUSA)-t is.

  - hirdetés -

  Museo de Bellas Artes Gravina

  Fotó: Joanbanjo/wikipedia

  A Szépművészeti Múzeum Alicante hangulatos történelmi központjában, a Barrio Santa Cruzban található. A múzeumnak a 18. századi Gravina Palota ad otthont. Az Alicante régióban készült műalkotások egyedi gyűjteményét mutatja be, a kiállított festmények és szobrok a 16. -19. századi helyi művészek – Antonio Gisbert, Francisco Salzillo, Joaquin Agrasot, Joaquín Sorolla – munkái.

  Basilica de Santa María

  A történelmi Santa Cruz negyedben található Basilica de Santa María a legidősebb templom Alicantéban. A templomot a 13. századi katolikus uralkodók építtették, egy korábbi mecset helyén. Eredetileg gótikus stílusban épült, majd a 18. században átalakították és barokk homlokzatot és belsőt kapott. A külső részen érdemes megnézni a Szűz szobrot, amit Juan Bautista Borja készített. A templomba belépve megcsodálhatjuk a gazdagon díszített szentélyt, a legfőbb látványosság a rokokó oltár és a 17. századi orgona.

  Playa del Postiguet

  Fotó: jthornett/flickr.com

  Alicante központjában, a Castillo de Santa Barbara lábánál elterülő Playa del Postiguet Alicante legszebb strandja. A gyönyörű homokos strand Alicantétől egészen a szomszédos San Juanig húzódik. Néhány óra az idilli fehér homokos és tiszta kék vizű tengerparton és elfelejti az ember hogy egy nyüzsgő városban van. A nyári szezonban Alicante első számú célpontja a  Playa del Postiguet, de ne hagyd, hogy ez megakadályozzon a strandolásban. Érdemes ilyenkor a központtól távolibb partszakaszt felkeresni, ami jóval csendesebb és pihentetőbb élmény nyújt. Zárd az estét egy idilli kis strand bárban egy koktél társaságában, vagy válassz egyet a tengerparti sétány tapas bárjai közül. 

  La Explanada de Espana

  Fotó: Chilli Head

  A közelben van az Explanada de Espana, egy csodás, pálmákkal szegélyezett tengerparti sétány, ami kellemes sétára invitál és egészen a fikusz fákkal árnyékolt elegáns Parque de Canalejasig lesétálhatunk. Vizuálisan a La Explanada de Espana-t elég nehéz nem észrevenni. Ez Alicante fő és legszebb sétánya, amit 6,6 millió (!) piros, krém és fekete csempe borít.
  1867-ben Jose Guardiola Pico építész agyából pattant ki a konstrukció, aki egy tökéletes helyet szeretett volna a szokásos spanyol esti sétákhoz. A csempe mintája a mediterrán hullámok hangulatát tükrözi vissza a pálmafákkal szegélyezett sétányon. Ülj be egy kávéra, pinchos-ra vagy egy tömör spanyol édességre a churrosra. Tégy egy kora esti sétát, a kézzel készített ékszerek, táskák, pénztárcák, szőnyegek és egyéb termékek között biztos találsz kedvedre valót.

  - hirdetés -

  Alicante kikötő

  Alicante impozáns kikötőjében számos szemet gyönyörködtető jacht áll. A kikötő felfedezésére csábító, elegáns éttermeivel és vásárlásra hívogató üzleteivel várja a nyaralókat. A tengerparti sétány tökéletes hely egy késő délutáni sétára vagy egy romantikus és pihentető vacsorához. A lemenő nap utolsó sugarai után a víztükörben már a város fényei jelennek meg, és csak ilyenkor indul be az igazi éjszakai élet.

  Museo de Arte Contemporaneo de Alicante

  Fotó: MACA

  Az Alicante Kortárs Művészeti Múzeum nagyszerű gyűjteménnyel rendelkezik a 20. századi spanyol művészetből. A 2011-ben nyílt múzeumnak három különböző részlege van állandó kiállításokkal: egy áttekintés a 20. századról olyan művészekkel, mint Joan Miró, Salvador Dalí, Juan Gris, és Julio González; a Juana Francés gyűjtemény; és az Eusebio Sempere gyűjtemény. A múzeum keddtől vasárnapig tart nyitva, a belépés pedig ingyenes.

  - hirdetés -

  Ayuntamiento (Városháza)

  Fotó: Werner Wilmes

  Az Explanada de Espana park mögött, és a Plaza Puerta del Mar mellett fekvő városháza meghökkentő benyomást kelt. A hatalmas barokk épület gyönyörű homlokzatával és két impozáns 35 méter magas tornyával uralja a környéket. Az épületbe felvezető lépcsősor első foka a „cota cero” viszonyítási pont, amit Spanyolországban a tengerszint feletti magasság méréséhez használnak. Az épület látogatható, érdemes megnézni a Salón Azult (Kék Szoba), ami különösen elragadó, de néhány érdekes Dalí képet is láthatunk az épületben.

  San Nicolás de Bari

  Fotó: concatedralalicante.com

  A város szívében, a városháza mellett található a 17. századi San Nicolás de Bari templom (Concatedral vagy Co-Cathedral néven is ismert), amit a város védőszentjének ajánlottak. Míg a külső rész letisztult, a belső lenyűgöző, bámulatba ejtően spirituális hangulatú. A templom nagyszerűen példázza a Herrera-stílust, ami egy 16-17. századi spanyol építészeti iskola, melyre az egyszerű homlokzatok és a precíz geometriai vonalak jellemzőek.

  Plaza de Gabriel Miró

  Fotó: Adrian Scottow

  - hirdetés -

  Alicante óvárosához közel, a Plaza de Gabriel Miró egy kis nyugalmat nyújtó oázis. A fákkal szegélyezett tér az ismert alicantei szerzőről, Gabriel Miróról kapta nevét, akinek a névadáson túl egy mellszoborral is emléket állítottak. A tér központját egy klasszikusok által inspirált szobrokkal díszített csodás szökőkút ékesíti. A nagy nyári melegben megpihenhetünk a teraszokon és élvezhetjük a békés atmoszférát.

  - hirdetés -