Top 10 látnivaló Edinburgh-ban

A Forth-öböl partján álló Edinburgh az egyik legszebb elhelyezkedésű skót város, melyet a magas, sziklás csúcson álló Edinburghi kastély kőfalai és tornyai koronáznak meg. A skót főváros kulturális és művészeti központ, ami leginkább fesztiváljairól híres; az Edinburghi Könyvfesztiváltól, mely több, mint 1000 írót lát vendégül, a csillogó Karácsonyi vásárokig és az Edinburgh Fringe-ig, a világ legnagyobb művészeti fesztiváljáig. A „7 dombra épült” Edinburgh úgy tűnhet, mintha két különálló város lenne, olyannyira különbözik egymástól a 18. századi Újváros elegáns, György-korabeli díszes teraszos környéke, és az óváros keskeny, kanyargós útjai, meredek lépcsősorai és eldugott átjárói. A két városrészt az UNESCO 1995-ben a Világörökség részének választotta. Míg a legnépszerűbb turista attrakciók közül számos a Royal Mile mentén található, ami a dombtetőt követi a kastély és a Holyrood Palace és a Princess Street között, fedezd fel a domb másik oldalát is, ahol a festői Füvespiacot találod. A középkor óta Edinburgh egyik legfontosabb piacterének számító Füvespiac tele van történelemmel. 

- hirdetés -

Szállást keresel Edinburgh-ban? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Edinburgh kastély

Az Edinburgh látképét uraló, lenyűgöző erőd, megkérdőjelezhetetlenül Skócia leghíresebb kastélya, kihagyhatatlan része az edinburghi városlátogatásnak. Edinburgh vára nemcsak a skót építészet egyik csodálatos alkotása, hanem az ország történelmi jelképe, a függetlenség és a kitartás szimbóluma. Az  óvárosban, egy magas bazalt sziklacsúcson álló vár méltóságteljesen uralja Edinburgh városát, és az egész környéket. A skót történelem legnagyobb csatáiban és katonai hadműveleteiben stratégiai fontosságú szerepet töltött be, ma világörökségi helyszín. Itt őrzik többek közt a skót koronaékszereket, a Végzet Kövét (Koronázókő), amelyet az angolok elraboltak, és csak 1996-ban adták vissza Skóciának, és itt találod a Mons Meget, a híres ostromágyút.  Ha kora délután érsz oda láthatod (és hallhatod) a híres 1 órai ágyúlövést (One O’clock Gun)! Ez nem egy tündérmesébe illő kastély, de ha meglátod, megérted, miért lépi át kapuit évente több, mint egymillió látogató. Még az Egyesült Királyság legnagyobb vonzerővel bíró turisztikai attrakciójának is megválasztották néhány éve, ráadásul többször egymás után!

- hirdetés -

Holyroodhouse Palota és Holyrood Apátság

A Royal Mile végén található, Holyroodhouse Palota az  brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciája, és a skót királyi történelem otthona; a palotát I. Dávid skót király kolostorként alapította 1128-ban, de a 15. századtól Skócia királyainak és királynőinek legfontosabb lakóhelye volt. II. Erzsébet brit királynő minden nyár elején egy hetet tölt el itt, és a királyi család többi tagja is gyakran megfordul a palotában skóciai tartózkodása idején. Amikor a királynő távol van, a kastély nyitva áll, 14 csodálatos történelmi és állami lakosztálya látogatható, (köztük I. Mária skót királynő korábbi otthona), melyek híresek gyönyörű berendezésükről, falikárpitjaikról és gipszstukkóikról. 2002-ben az Aranyjubileumi ünnepségek alkalmából nyitották meg a Királynő Galériáját, mely a Királyi Gyűjtemény darabjait mutatja be. A szomszédos 12. századi Holyrood Apátság romantikus romjait, és a meseszép királyi kerteket is érdemes megnézni.

Royal Mile

Fotó: apasciuto

Royal Mile (Királyi mérföld) hossza nagyjából egy skót mérföld és a skót történelem két olyan híres építménye között húzódik, mint a felső végén lévő Edinburgh-i vár, és az alul elterülő Holyrood Palota.  A helyiek többnyire csak “High Street” néven emlegetik, bár ez csak egy meghatározott szakasza a Royal Mile-nak, ami a minden évben megrendezésre kerülő Edinburgh-i Fesztivál fő helyszíne. A bűbájos házakkal, templomokkal és történelmi emlékekkel szegélyezett pompás utcán érdemes végigsétálni, megnézni üzleteit (beleértve a skótszoknya üzleteket), múzeumait, és kipróbálni kávézóit és éttermeit. Végigsétálva a magas bérházak között mai napig érezni a középkori hangulatot. A Royal Mile-t alkotó utcák nyugatról keletre: Castle Esplanade, Castlehill, Lawnmarket, High Street, Canongate és Abbey Strand

Néhány a legnépszerűbb attrakciók közül Castlehill (Várdomb) – , ide tartozik a Kilátótorony és a Camera Obscura; a Tolbooth (Szent János Felföldi Temploma) a város legmagasabb templomtornyával; a Gladstone’s Land, egy hatemeletes kereskedőház csinos plafonfestményekkel és eredeti berendezéssel; és a Lady Stair’s Close, ami az Írók Múzeumának ad otthont, ahol kéziratok, portrék, vázlatok és egyéb emlékek kerültek kiállításra Robert Burns költőtől, Sir Walter Scott és Robert Louis Stevenson íróktól. De nem csak a kultúra, hanem a közigazgatás , itt áll a skót parlament új futurisztikus épülete, de a skót igazságügy központja is, mivel egyaránt otthont ad a legfelsőbb büntető, valamint a polgári bíróságnak. A Royal Mile Edinburgh óvárosának turisták által leginkább látogatott utcája, csak az Újvárosban (New Town) található Princes Street vetélkedik vele.

Arthur’s Seat és a Salisbury sziklák

A Royal Mile-től egy rövid sétára elterülő egykori királyi vadászterület, a Holyrood Park, a hasonló nevű palota mellett fekszik a város szívében. Itt találod  Edinburgh legmagasabb pontját, a 251 m tengerszint feletti magasságban fekvő Arthur’s Seatet, ahonnan kiváló kilátás nyílik a városra egészen a Forth-öböl torkolatáig. Mintha a skót Felföldre érkeznél, lankás domboldalak, tavak, s mohás sziklák és több száz/ ezer éves romok. Bár szinte bármilyen irányból megközelíthető, a legegyszerűbb ha Dunsapie Loch felöl sétálunk fel. A parkon belül találod a Szent Antal 15. századi középkori kápolna romjait, a Salisbury sziklák – 72 méteres sziklaszirtjének sorozatát, amelyek Edinburgh városának horizontját uralják, valamint a Duddingston Loch-t.

Royal Yacht Britannia

- hirdetés -

Edinburgh egyik legnépszerűbb látványossága a Leith-ben horgonyzó Royal Yacht Britannia. A hajót 1953-ban Glasgowban, John Brown hajóépítő műhelyében építették. 44 év szolgálat után 1998-ban vonult nyugdíjba a jacht, és azóta látogatható a nagyközönség  számára is. A jacht szolgálati ideje alatt 135 ország 600 kikötőjében fordult meg, az évek során a királynő a világ minden tájáról látott vendégül államfőket és hírességeket ezen a luxushajón. Fedez fel a yacht mind az 5 szintjét a gépháztól a mosodán és konyhán át a királyi lakosztályokig, mindeközben rengeteg információt tudhatsz meg a királyi családról és a történelméről. A fő látnivalók között vannak a királyi lakosztályok és hálószobák, a napozófedélzet, és a Királyi Teaszoba, ahol megállhatsz egy kis teára és sütire. A hajó audio-guide  túrája 27 nyelven áll rendelkezésre köztük magyarul is.

Királyi Botanikus Kert

Fotó: a200/a77Wells

Edinburgh Királyi Botanikus Kertje (Royal Botanic Garden) a második legrégebbi ilyen kert Nagy-Britanniában és nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik legszebb botanikus kert a világon. A kert fantasztikus kilátást nyújt a főváros jelképére, az Edinburgh kastélyra. A lenyűgöző 70 hektáros területén van egy herbárium, és Nagy-Britannia legnagyobb pálmaháza; egy trópusi ház egzotikus orchideákkal; egy alpesi ház; egy teraszos mocsárkert; hangakert; egy víziház trópusi vízinövényekkel, mint a rózsaszín vízililiom Indiából és egy kiterjedt arborétum ritka, gigantikus fákkal a Himalája területéről, Észak-Amerikából és Kínából. A kert egyik nevezetessége az 1858-ban épült viktoriánus Pálmaház, amely jelenleg is a legmagasabb ilyen létesítmény Nagy-Britanniában. 

Princes Street és a Princes Street Gardens

- hirdetés -

A forgalmas Princes Street az Újváros főútvonala, másfél kilométer hosszan húzódik. A belváros leghíresebb utcája nem csak bevásárló utca, hanem remek látványosság és Edinburgh Óvárosának és Újvárosának határa. Színes kertekkel, valamint elegáns boltokkal szegélyezett, mint a hagyományőrző Jenners of Edinburgh, a világ legnagyobb független áruháza, amely sok más helyi áruház, például Patrick Thompson eltűnését is túlélte. A gyorsbüféktől a gurmébisztrókig mindenféle éttermet megtalálsz ezen a részen. A Princes Street történelmi látnivalói között van a 60 méter magas Sir Walter Scott Emlékmű, ami a skót irodalom egy kiemelkedő alakja, Sir Walter Scott előtt tiszteleg Edinburgh szívében.  Nemcsak a világ legnagyobb, írónak állított emlékműve, de galéria is, amely az életéről és munkásságáról szóló kiállításnak ad otthont, homokkő falai között. Itt találod a David Livingstone Emlékhelyet is, melyet a misszionárius és Afrika-kutató emlékére állítottak. Ha végeztél a vásárlással és történelemmel, indulj a Princes Street Gardens felé, amelyet egy régi tó lecsapolása után hoztak létre és nézd meg a világ leghíresebb 1903-ban megalkotott virágóráját.  A 3,5 méter átmérőjű virágóra minden évben más, aktuális témához igazodó virágdíszt kap.

Camera Obscura és a World of Illusions

Edinburgh történelmének, új perspektívából látható városi panorámájának, és az optikai illúziók élményének kombinációjaként, a Camera Obscura és World of Illusions interaktív kiállítás minden korosztálynak kitűnő szórakozást kínál. Központi eleme egy viktoriánus tetőtéri szobában egy apró lyukkamera, amely élő mozgóképeket vetít ki Edinburghról egy vetítővászonra. A panorámát tükrök és lencsék kombinációjával hozzák létre, és már 1853 óta szórakoztatja az embereket. A kiállítás további része meg fogja rengetni a bizalmadat a saját látásodban egy tükörteremmel, egy szédülést keltő légörvénnyel, 3D hologramokkal, és még egy egész sor optikai élménnyel egy igazi elvarázsolt kastély, ahol mindent ki kell próbálnod.

Szent Giles Katedrális

St. Giles katedrális félúton fekszik az Edinburgh kastély és a Holyroodhouse palota között a történelmi Royal Mile-en. Az 1243-ban felszentelt St. Giles Katedrális Edinburgh legfőbb temploma. A 49 méter magas központi torony nyolc boltíves pillérjével egy hatalmas koronát formáz (Korona Torony), és népszerű háttér a fotókhoz. A belső látnivalók között van a II. világháború halottainak állított emlékmű; a gyönyörű ólomüveg ablakok; és egy szobor John Knoxról, a protestáns reformáció vezetőjéről (korábbi otthona, a High street 45 közel van, és egy múzeum található benne). A Thistle Chapel (Bogáncs Kápolna) tölgyfa faragásairól, címeremblémáiról, és a „Bogáncsrendi Lovagok” bélyegzőjéről híres (Skócia legrégebbi lovagrendje). A kápolnát 1911-ben Sir Robert Lorimer tervezte, ami gyönyörű példája a neogótikának.

- hirdetés -

Calton Hill

A Princes Street valóban gyönyörű, legnagyobb dísze azonban a végén álló Calton Hill, mely  panorámás rálátást biztosít a városra, szemben a kastéllyal, az óvárossal és az Arthur’s Seattel. Keletre és északra láthatod a Firth of Forth (Forth-öblöt) és a Leithben horgonyzó hajókat. Az UNESCO Világörökség részét képező Calton Hill a város legjobb kilátásait kínálja, és ha korán kelsz innen láthatod a legszebb napfelkeltét is.
A domb lábánál áll a 19. századi neoklasszikus épület az Old Royal High School 70-es évek azon javaslata alapján, hogy – a skót tanács itt ülésezzen – nyerte el alternatív nevét,  “New Parliament House”. Calton Hill  számos híres műemléknek és épületnek ad otthont talán a legfontosabb egy befejezetlen építmény a Nemzeti Emlékmű (National Monument of Scotland), amit a napóleoni háborúk elesett skót hőseinek emlékére állították. Az emlékművet, Henry Palyfair tervezte az athéni Parthenont használva inspirációként, ám a projektet pénzhiány miatt félbehagyták, s bár mai napig nem fejezték be, mára már így vált ikonikus jelképpé. A Nelson Emlékművet (Nelson Monument) 1816-ban adták át, miután Horatio Nelson admirális fényes győzelmet aratott a trafalgari csatában. A 32 méter magas torony Calton Hill legmagasabb pontjára épült, a tengerszint felett 171 méterre. A Calton Hillről készül városi panorámafotók előterében látható a skót filozófus emlékére állított Dugalt Stewart Monument és a hozzá hasonlóan híres skót költő, Robert Burns (Robert Burns Monument) emlékműve is.