More
  - hirdetés -

  Top 10 látnivaló Berlinben

  Berlin Németország fővárosa, és egyben az ország legnagyobb városa, a politika, kultúra, és tudomány központja is. Kulturális palettáján olyan világhírű és elismert helyszínek és együttesek szerepelenek, mint a Berlini Opera és a Berlini Filharmonikus Zenekar, míg széleskörű művészeti helyszínei közé tartozik több száz galéria és múzeum, beleértve azokat, amik a Múzeum-szigeten helyezkednek el, ezen az UNESCO Világörökségi helyszínen. A II. világháború pusztítása ellenére, melyet több évtizednyi hanyatlás követett a hírhedt Berlini Fal idején, az újjáépült város ma az ország gazdasági és kulturális központja. Berlin új, és klasszikus építészet eklektikáját kínálja, dinamikus szórakoztatási, vásárlási lehetőségeket,  kulturális és sportintézmények széles választékát.

  - hirdetés -

  Szállást keresel Berlinben? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

  Reichstag

  A Német Császárság kihirdetésekor, 1871-ben a versailles-i palota tükörtermében Berlin megszerezte magának a Császárság fővárosi címét, ezáltal szüksége lett egy nagyobb, tekintélyesebb épületre, amely otthont adhat a kormányzóságnak. Az új Reichstag, egy óriási és elegáns neoreneszánsz palota, alapkövét maga I. Vilmos császár fektette le 1884-ben, ami 10 évvel később el is készült. 1933-as leégéséig a törvényhozás otthonaként funkcionált, ezt követően a korábbi épület nagy részét újraépítették. Ám a döntést követően, melynek értelmében a kormányzás székhelyét a nyugatnémet fővárosból Bonnból visszahelyezték Berlinbe, a Reichstag teljes felújításon esett át az 1990-es évek vége felé. Ennek a csodás felújításnak az egyik szépsége az eredeti kupola helyett (ami a II. Világháborúban megsemmisült) épült Kuppel, ami üvegből készült, és szuper kilátást biztosít a környező városra, különösen éjjel a tetején álló étteremből, a Käfer Roofgardenből.

  - hirdetés -

  Gendarmenmarkt

  A Gendarmenmarktot, Berlin egyik legnagyobb terét, három hatalmas történelmi épület uralja – a Konzerthaus, a Francia Dóm (Französicher Dom), és a Német Dóm (Deutschen Dom) – ezek együttesen adják a város egyik leglátványosabb szegletét. Az 1700-as évek elején épült a Német dóm és a Francia dóm, majd száz évvel később a tér legmeghatározóbb épülete, a Konzerthaus. A korábbi színház helyén épített Konzerthaus mindig is Berlin egyik legfontosabb színháza volt, ahol Goethe Iphigenie-ét adták elő a megnyitáskor. Az épület előtt áll a Schiller emlékmű, négy jellegzetes női alakjával a szökőkútnál, jelképezve a lírikus költészetet (hárfával), a drámát (tőrrel), a történelmet (Goethe, Beethowen, Michelangelo és mások neveit megjelenítő táblácskákkal), és a filozófiát (egy pergamen tekerccsel, melyen az áll, „Fedezd fel magad”). Gendarmenmarktot borító térkövekbe vésve nagy német művészektől, íróktól származó idézeteket találsz.
  A Friedrichstadt templomból és a később odakerült boltíves toronyból álló Francia Dómot 1705-ben építették a tekintélyes hugenotta közösségnek (vallási üldöztetés elől menekülő franciaországi reformátusok), akik 1685-ben telepedtek le Berlinben. A templom újragondolt földszintje ad otthont a Hugenotta Múzeumnak, a kupolán lévő kilátóból pedig csodás panoráma tárul elénk a Gendarmenmarktra és egész Berlinre. A Német dómban pedig a Bundestag, a Németország parlamenti demokrációjának történetét bemutató kiállítás látható.
  Gendarmenmarkton rendszeresek a szabadtéri kulturális események, koncertek, ha télen látogatsz Berlinbe, időzítsd úgy, hogy látogatásod egybeessen adventtel, itt tartják ugyanis Berlin legnagyobb karácsonyi vásárát.

  Tiergarten

  A szó szerint állatkertnek fordított Berlin’s Grosser Tiergarten régóta fontos része a városnak. Választófejedelmi vadászterület volt, ahol szarvasokat, vaddisznókat, és más vadállatokat tartottak. 1700-ban parkká alakították, eredetileg francia stílusban, és később alakították angol stílusúvá. A fákkal, bokrokkal, füves területtel és virágültetvényekkel bőségesen ellátott Tiergarten közel 520 hektár, kedvelt hely az aktív pihenéshez, sétához és csónakázáshoz. A parkban helyet kapott számos fontos szobor és műemlék is, beleértve a Luise királynő szobrát, amit 1880-ban állítottak fel, és III. Frigyes Vilmos műemlékét, amit 1849-ben adtak át. Ám az itt található műemlékek közül a legfontosabb a Siegessäule, vagyis a Győzelmi oszlop. A közel 70 méter magas emlékművet a porosz hadsereg Dánia felett aratott 1864-es győzelmének emlékére állították. Eredetileg a Königsplatzon állt a Reichstag előtt, majd később Hitler helyeztette át a Tiergartenbe. Az oszlopot a győzelem istennője, Viktória szobra koronázza meg, ami az osztrákok és a franciák felett aratott győzelmek után kerül az oszlop tetejére. A szobor alatt körbefutó kilátóba 285 lépcső vezet, ezt megmászva csodálatos látvány tárul elénk, szinte egész Berlint láthatjuk.

  Unter den Linden

  Fotó: David Forsman

  Berlin nevezetes sugárútja, az Unter den Linden – 1400 méter hosszan húzódik és köti össze a Brandenburgi kapu előtti Lustgartent és a Pariser Platzot, így évszázadok óta komoly vonzerőnek számít a látogatók és a helyiek között is. A ma hársfák által szegélyezett fasor alapjait a 15. században hozta létre a berlini fejedelmi család; a kastélyukat, a Schloss Charlottenburgot kötötték össze a vadászterülettel, a mai Tiergartennel, bár az ösvény akkor még inkább csak földút volt.
  A német császárság idején cégek és bankok székházai, majd kávézók, éttermek és szállodák nyíltak sorra, és hamarosan az Unter den Linden lett a főváros kirakata, ahogy ma is Berlin egyik legfontosabb bevásárlóutcája.

  Brandenburgi Kapu

  Semmi sem annyira berlini, mint a Mitte negyedben, a Pariser Platzon álló Brandenburgi Kapu (Brandenburger Tor). Messze  ez a város és talán az ország legmeghatározóbb műemléke, és válasz a párizsi Arc de Triomphe-ra. Az 1791-ben II. Frigyes Vilmos által építtetett, és az athéni Akropolisz alapján modellezett, 26 méter magas homokkő műemlék Berlin első neoklasszikus épülete. A kaput a Johann Gottfried Schadow által készített, öt méter magas bronzszobor koronázza, amely a győzelem szárnyas istennőjét ábrázolja, ahogy a négylovas szekerén (quadriga) behajt a városba. A Berlini Fal felépítése után a kapu a lezárt zóna közepére került, így sem keletről, sem nyugatról nem lehetett átlépni rajta. 28 évvel a Fal építése után, 1989. december 22-én, a Brandenburgi kaput 100 000 ünneplő ember jelenlétében újra megnyitották, azóta Németország és Európa újraegyesítésének szimbóluma lett.

  - hirdetés -

  Nikolai negyed

  Fotó: David Merrett

  A Nikolai negyed (Nikolaiviertel) az óváros szíve, Berlin legrégebben épült része, melynek helyreállítása 1987-re, Berlin fennállásának 750. évfordulójára készült el.
  A legrégebbi és legnépszerűbb látványosságok közül itt találod a Szent Miklós templomot (Nikolaikirche), amiről a kerület a nevét kapta, illetve Berlin egyik legszebb épületének tartott Ephraim Palotát (Ephraim-Palais) aranyra festett erkélyeivel és kőangyalkáival, ahol Berlin gazdag művészeti és kulturális történelméről láthatunk kiállításokat.
  Szintén említésre méltó a Knoblauch Ház (Knoblauchhaus) a negyed egyetlen eredeti épülete 1760-ból, ami bemutatja, hogyan éltek a XIX. században Berlin jómódú kereskedői és iparosai. Ne hagyd ki a Kézműves Múzeum tulajdonában lévő házsort, ami régi ipari tevékenységeket és szakmákat mutat be, valamint a kender sokoldalú (orvosi, mezőgazdasági, építészeti) felhasználását bemutató Hanf Múzeumot sem.
  Érdemes egy sétát tenni megnézni a kerület szökőkútjait, lámpásait, és a régi házak rácsos ablakait. A szépen felújított gyalogos övezet zegzugos, szűk utcáin remek éttermek, kávézók, boltok és kézműves kisboltok várnak.

   

  Múzeum-sziget

  - hirdetés -

  A Spree-folyó által körbeölelt 400 méter hosszú Múzeum-sziget (Museumsinsel) egy csodás része Berlin óvárosának. A legfontosabb berlini múzeumok közül öt itt található, és a terület ma is Berlin egyik leglátogatottabb nevezetessége. 1999 óta a Múzeum-sziget az UNESCO Világörökség része. Itt találod a város legrégebbi és legfontosabb múzeumait, beleértve az Öreg Múzeumot (Altes Museum), amit 1830-ban építettek, hogy otthont adjon a koronázási ékszereknek és más királyi kincseknek. Ezt követte az Új Múzeum (Neues Museum) megépítése 1855-ben, majd a Nemzeti Galéria 1876-ban, később a Bode Múzeum 1904-ben, ami a város egyik legjobb antikvitás gyűjteményének otthona. Ha csak egy vagy két múzeumot tudsz megnézni az időhiány miatt, az egyik mindenképpen a Pergamon Múzeum legyen, mely a legújabb és látványosan újraépített történelmi épületeivel, s gazdag antik és közel-keleti gyűjteményével talán a leglenyűgözőbb. A művészet-őrülteket szintén érdekelheti a Régi Nemzeti Galéria (Alte Nationalgalerie) 19. századi festmény gyűjteményével.
  A második világháború hatalmas pusztítást végzett a Múzeum-szigeten, a múzeumok 70 százaléka elpusztult a bombázások során, a felújítási munkálatok a háború után megkezdődtek, de csak a 90-es évek végén lett készen.

  Berlini Dóm

  Sok csodálatos templom van Berlinben, de a berlini székesegyház a legnagyobb és az egyik leglenyűgözőbb. A régi harangjáról és 75 méter magas kupolájáról híres Berlini Dóm jelenlegi épületét 1894-ben kezdték építeni II. Vilmos császár kérésére, és 1905-ben fejezték be, egy korábbi, II. Frigyes porosz király idejéből származó katedrális helyén. Az új barokk stílus beépítésével az épület – Berlin legnagyobb temploma – három fő részre oszlik: az Emléktemplom, a Keresztelő és Menyegzői Templom, és a Plébánia. Több évtizednyi fáradhatatlan munka után, a háborúban megkárosult templom újra régi fényében tündököl. A templom alagsorában található a Hohenzollern Kripta, ami közel 100 szarkofágot és koporsót tartalmaz, és műtárgyakat a 16.-tól a 20. századig. A hatalmas orgona 7000 csöves kialakításával a katedrális legnagyobb büszkesége. Próbáld úgy időzíteni a látogatásodat, hogy elcsípd a dóm számos koncertjeinek és zenés estjének egyikét, és mindenképp mászd meg a 270 lépcsőfokot a 98 méter magas kupolába a Múzeum-szigetre való fantasztikus kilátásért.

  Berlini Fal

  A Berlini Fal története 1961-ben kezdődött, amikor Kelet-Németország lezárta a város keleti részét, hogy megállítsa a keletről nyugatra áramló menekülteket. Mire lerombolták 1989-ben, a 4 méter magas fal elérte a 155 kilométer hosszúságot, elválasztott 55 utcát, és 293 megfigyelőtorony, illetve 57 bunker tartozott hozzá. A Berlini Fal mementója több helyen, és sokféleképpen tekinthető meg Berlinben. A Berlini Fal egyik legismertebb átkelőhelye, a Checkpoint Charlie érzelmi és történelmi jelentőséggel bír. A nyugati szövetségesek által elnevezett határátkelőhelyen ez a szöveg állt: “Ön elhagyja az amerikai szektort.“. Az itt állt őrbódé a Berlini-Zehlendorf-i Szövetséges Múzeumban látható, ma már csak egy replikája áll a kereszteződésnél, és a macskaköveket használják a korábbi határátkelő jelölésére. A menekülési kísérletekről és az eredeti ellenőrzőpontról szóló legjobb dokumentáció a Haus am Checkpoint Charlie múzeumban található.
  Mühlenstraße déli oldalán fennmaradt a keleti fal (Hinterlandmauer) 1,3 km hosszú, később festményekkel díszített, East Side Gallery néven ismert szakasza, a szabadság emlékműve. Az 1990-ben elkezdett alkotás dokumentálja a berlini fal leomlása után bekövetkező változásokat, és emlék arról a szomorú időszakról, ami egykor szétválasztotta Európát. A Berlini Fal emlékmű Gedenkstätte Berliner Mauer, annak a számtalan férfinak, nőnek és gyermeknek állít emléket, akik az átkelés során vesztették életüket.

  - hirdetés -

  Kaiser Wilhelm Emléktemplom

  Fotó: dapog

  Berlin egyik legérdekesebb látványossága a Kaiser Wilhelm Emléktemplom (Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche) igazából két templom: az modern, új templom, amit 1961-ben készítettek, és mellette az eredeti épület romjai, beleértve a 71 magas tornyot. Az eredeti, 1895-ben I. Vilmos császár tiszteletére készült evangélikus templom eredetileg 113 (a torony magassága az 1943 novemberi bombázás óta csak 71 méter) méteres tornyával Berlin legmagasabb épülete volt. 1943-ban a háború során megsemmisült, de maradványait egyesítették az új komplexummal. Az eredménye egy olyan fő berlini látványosság, amely háborús emlékként is szolgál, egy beépített emlékcsarnokkal, mozaik maradványokkal, régészeti leletekkel, és fotókkal. A központja egy Krisztus szobor a régi templomból, és egy feszület a Coventry katedrálisból, amit német bombák semmisítettek meg a II. világháborúban.

  - hirdetés -