Top 10 látnivaló Berlinben

Berlin Németország fővárosa, és egyben az ország legnagyobb városa, a politika, kultúra, és tudomány központja is. Kulturális palettáján olyan világhírű és elismert helyszínek és együttesek szerepelenek, mint a Berlini Opera és a Berlini Filharmonikus Zenekar, míg széleskörű művészeti helyszínei közé tartozik több száz galéria és múzeum, beleértve azokat, amik a Múzeum-szigeten helyezkednek el, ezen az UNESCO Világörökségi helyszínen. A II. világháború pusztítása ellenére, melyet több évtizednyi hanyatlás követett a hírhedt Berlini Fal idején, az újjáépült város ma az ország gazdasági és kulturális központja. Berlin új, és klasszikus építészet eklektikáját kínálja, dinamikus szórakoztatási, vásárlási lehetőségeket,  kulturális és sportintézmények széles választékát.

Szállást keresel Berlinben? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Reichstag

A Német Császárság kihirdetésekor, 1871-ben a versailles-i palota tükörtermében Berlin megszerezte magának a Császárság fővárosi címét, ezáltal szüksége lett egy nagyobb, tekintélyesebb épületre, amely otthont adhat a kormányzóságnak. Az új Reichstag, egy óriási és elegáns neoreneszánsz palota, alapkövét maga I. Vilmos császár fektette le 1884-ben, ami 10 évvel később el is készült. 1933-as leégéséig a törvényhozás otthonaként funkcionált, ezt követően a korábbi épület nagy részét újraépítették. Ám a döntést követően, melynek értelmében a kormányzás székhelyét a nyugatnémet fővárosból Bonnból visszahelyezték Berlinbe, a Reichstag teljes felújításon esett át az 1990-es évek vége felé. Ennek a csodás felújításnak az egyik szépsége az eredeti kupola helyett (ami a II. Világháborúban megsemmisült) épült Kuppel, ami üvegből készült, és szuper kilátást biztosít a környező városra, különösen éjjel a tetején álló étteremből, a Käfer Roofgardenből.

- hirdetés -

Gendarmenmarkt

A Gendarmenmarktot, Berlin egyik legnagyobb terét, három hatalmas történelmi épület uralja – a Konzerthaus, a Francia Dóm (Französicher Dom), és a Német Dóm (Deutschen Dom) – ezek együttesen adják a város egyik leglátványosabb szegletét. Az 1700-as évek elején épült a Német dóm és a Francia dóm, majd száz évvel később a tér legmeghatározóbb épülete, a Konzerthaus. A korábbi színház helyén épített Konzerthaus mindig is Berlin egyik legfontosabb színháza volt, ahol Goethe Iphigenie-ét adták elő a megnyitáskor. Az épület előtt áll a Schiller emlékmű, négy jellegzetes női alakjával a szökőkútnál, jelképezve a lírikus költészetet (hárfával), a drámát (tőrrel), a történelmet (Goethe, Beethowen, Michelangelo és mások neveit megjelenítő táblácskákkal), és a filozófiát (egy pergamen tekerccsel, melyen az áll, „Fedezd fel magad”). Gendarmenmarktot borító térkövekbe vésve nagy német művészektől, íróktól származó idézeteket találsz.
A Friedrichstadt templomból és a később odakerült boltíves toronyból álló Francia Dómot 1705-ben építették a tekintélyes hugenotta közösségnek (vallási üldöztetés elől menekülő franciaországi reformátusok), akik 1685-ben telepedtek le Berlinben. A templom újragondolt földszintje ad otthont a Hugenotta Múzeumnak, a kupolán lévő kilátóból pedig csodás panoráma tárul elénk a Gendarmenmarktra és egész Berlinre. A Német dómban pedig a Bundestag, a Németország parlamenti demokrációjának történetét bemutató kiállítás látható.
Gendarmenmarkton rendszeresek a szabadtéri kulturális események, koncertek, ha télen látogatsz Berlinbe, időzítsd úgy, hogy látogatásod egybeessen adventtel, itt tartják ugyanis Berlin legnagyobb karácsonyi vásárát.

Tiergarten

A szó szerint állatkertnek fordított Berlin’s Grosser Tiergarten régóta fontos része a városnak. Választófejedelmi vadászterület volt, ahol szarvasokat, vaddisznókat, és más vadállatokat tartottak. 1700-ban parkká alakították, eredetileg francia stílusban, és később alakították angol stílusúvá. A fákkal, bokrokkal, füves területtel és virágültetvényekkel bőségesen ellátott Tiergarten közel 520 hektár, kedvelt hely az aktív pihenéshez, sétához és csónakázáshoz. A parkban helyet kapott számos fontos szobor és műemlék is, beleértve a Luise királynő szobrát, amit 1880-ban állítottak fel, és III. Frigyes Vilmos műemlékét, amit 1849-ben adtak át. Ám az itt található műemlékek közül a legfontosabb a Siegessäule, vagyis a Győzelmi oszlop. A közel 70 méter magas emlékművet a porosz hadsereg Dánia felett aratott 1864-es győzelmének emlékére állították. Eredetileg a Königsplatzon állt a Reichstag előtt, majd később Hitler helyeztette át a Tiergartenbe. Az oszlopot a győzelem istennője, Viktória szobra koronázza meg, ami az osztrákok és a franciák felett aratott győzelmek után kerül az oszlop tetejére. A szobor alatt körbefutó kilátóba 285 lépcső vezet, ezt megmászva csodálatos látvány tárul elénk, szinte egész Berlint láthatjuk.

- hirdetés -

Unter den Linden

Fotó: David Forsman

Berlin nevezetes sugárútja, az Unter den Linden – 1400 méter hosszan húzódik és köti össze a Brandenburgi kapu előtti Lustgartent és a Pariser Platzot, így évszázadok óta komoly vonzerőnek számít a látogatók és a helyiek között is. A ma hársfák által szegélyezett fasor alapjait a 15. században hozta létre a berlini fejedelmi család; a kastélyukat, a Schloss Charlottenburgot kötötték össze a vadászterülettel, a mai Tiergartennel, bár az ösvény akkor még inkább csak földút volt.
A német császárság idején cégek és bankok székházai, majd kávézók, éttermek és szállodák nyíltak sorra, és hamarosan az Unter den Linden lett a főváros kirakata, ahogy ma is Berlin egyik legfontosabb bevásárlóutcája.

Brandenburgi Kapu

Semmi sem annyira berlini, mint a Mitte negyedben, a Pariser Platzon álló Brandenburgi Kapu (Brandenburger Tor). Messze  ez a város és talán az ország legmeghatározóbb műemléke, és válasz a párizsi Arc de Triomphe-ra. Az 1791-ben II. Frigyes Vilmos által építtetett, és az athéni Akropolisz alapján modellezett, 26 méter magas homokkő műemlék Berlin első neoklasszikus épülete. A kaput a Johann Gottfried Schadow által készített, öt méter magas bronzszobor koronázza, amely a győzelem szárnyas istennőjét ábrázolja, ahogy a négylovas szekerén (quadriga) behajt a városba. A Berlini Fal felépítése után a kapu a lezárt zóna közepére került, így sem keletről, sem nyugatról nem lehetett átlépni rajta. 28 évvel a Fal építése után, 1989. december 22-én, a Brandenburgi kaput 100 000 ünneplő ember jelenlétében újra megnyitották, azóta Németország és Európa újraegyesítésének szimbóluma lett.

- hirdetés -

Nikolai negyed

Fotó: David Merrett

A Nikolai negyed (Nikolaiviertel) az óváros szíve, Berlin legrégebben épült része, melynek helyreállítása 1987-re, Berlin fennállásának 750. évfordulójára készült el.
A legrégebbi és legnépszerűbb látványosságok közül itt találod a Szent Miklós templomot (Nikolaikirche), amiről a kerület a nevét kapta, illetve Berlin egyik legszebb épületének tartott Ephraim Palotát (Ephraim-Palais) aranyra festett erkélyeivel és kőangyalkáival, ahol Berlin gazdag művészeti és kulturális történelméről láthatunk kiállításokat.
Szintén említésre méltó a Knoblauch Ház (Knoblauchhaus) a negyed egyetlen eredeti épülete 1760-ból, ami bemutatja, hogyan éltek a XIX. században Berlin jómódú kereskedői és iparosai. Ne hagyd ki a Kézműves Múzeum tulajdonában lévő házsort, ami régi ipari tevékenységeket és szakmákat mutat be, valamint a kender sokoldalú (orvosi, mezőgazdasági, építészeti) felhasználását bemutató Hanf Múzeumot sem.
Érdemes egy sétát tenni megnézni a kerület szökőkútjait, lámpásait, és a régi házak rácsos ablakait. A szépen felújított gyalogos övezet zegzugos, szűk utcáin remek éttermek, kávézók, boltok és kézműves kisboltok várnak.

 

Múzeum-sziget

- hirdetés -

A Spree-folyó által körbeölelt 400 méter hosszú Múzeum-sziget (Museumsinsel) egy csodás része Berlin óvárosának. A legfontosabb berlini múzeumok közül öt itt található, és a terület ma is Berlin egyik leglátogatottabb nevezetessége. 1999 óta a Múzeum-sziget az UNESCO Világörökség része. Itt találod a város legrégebbi és legfontosabb múzeumait, beleértve az Öreg Múzeumot (Altes Museum), amit 1830-ban építettek, hogy otthont adjon a koronázási ékszereknek és más királyi kincseknek. Ezt követte az Új Múzeum (Neues Museum) megépítése 1855-ben, majd a Nemzeti Galéria 1876-ban, később a Bode Múzeum 1904-ben, ami a város egyik legjobb antikvitás gyűjteményének otthona. Ha csak egy vagy két múzeumot tudsz megnézni az időhiány miatt, az egyik mindenképpen a Pergamon Múzeum legyen, mely a legújabb és látványosan újraépített történelmi épületeivel, s gazdag antik és közel-keleti gyűjteményével talán a leglenyűgözőbb. A művészet-őrülteket szintén érdekelheti a Régi Nemzeti Galéria (Alte Nationalgalerie) 19. századi festmény gyűjteményével.
A második világháború hatalmas pusztítást végzett a Múzeum-szigeten, a múzeumok 70 százaléka elpusztult a bombázások során, a felújítási munkálatok a háború után megkezdődtek, de csak a 90-es évek végén lett készen.

Berlini Dóm

Sok csodálatos templom van Berlinben, de a berlini székesegyház a legnagyobb és az egyik leglenyűgözőbb. A régi harangjáról és 75 méter magas kupolájáról híres Berlini Dóm jelenlegi épületét 1894-ben kezdték építeni II. Vilmos császár kérésére, és 1905-ben fejezték be, egy korábbi, II. Frigyes porosz király idejéből származó katedrális helyén. Az új barokk stílus beépítésével az épület – Berlin legnagyobb temploma – három fő részre oszlik: az Emléktemplom, a Keresztelő és Menyegzői Templom, és a Plébánia. Több évtizednyi fáradhatatlan munka után, a háborúban megkárosult templom újra régi fényében tündököl. A templom alagsorában található a Hohenzollern Kripta, ami közel 100 szarkofágot és koporsót tartalmaz, és műtárgyakat a 16.-tól a 20. századig. A hatalmas orgona 7000 csöves kialakításával a katedrális legnagyobb büszkesége. Próbáld úgy időzíteni a látogatásodat, hogy elcsípd a dóm számos koncertjeinek és zenés estjének egyikét, és mindenképp mászd meg a 270 lépcsőfokot a 98 méter magas kupolába a Múzeum-szigetre való fantasztikus kilátásért.

Berlini Fal

A Berlini Fal története 1961-ben kezdődött, amikor Kelet-Németország lezárta a város keleti részét, hogy megállítsa a keletről nyugatra áramló menekülteket. Mire lerombolták 1989-ben, a 4 méter magas fal elérte a 155 kilométer hosszúságot, elválasztott 55 utcát, és 293 megfigyelőtorony, illetve 57 bunker tartozott hozzá. A Berlini Fal mementója több helyen, és sokféleképpen tekinthető meg Berlinben. A Berlini Fal egyik legismertebb átkelőhelye, a Checkpoint Charlie érzelmi és történelmi jelentőséggel bír. A nyugati szövetségesek által elnevezett határátkelőhelyen ez a szöveg állt: “Ön elhagyja az amerikai szektort.“. Az itt állt őrbódé a Berlini-Zehlendorf-i Szövetséges Múzeumban látható, ma már csak egy replikája áll a kereszteződésnél, és a macskaköveket használják a korábbi határátkelő jelölésére. A menekülési kísérletekről és az eredeti ellenőrzőpontról szóló legjobb dokumentáció a Haus am Checkpoint Charlie múzeumban található.
Mühlenstraße déli oldalán fennmaradt a keleti fal (Hinterlandmauer) 1,3 km hosszú, később festményekkel díszített, East Side Gallery néven ismert szakasza, a szabadság emlékműve. Az 1990-ben elkezdett alkotás dokumentálja a berlini fal leomlása után bekövetkező változásokat, és emlék arról a szomorú időszakról, ami egykor szétválasztotta Európát. A Berlini Fal emlékmű Gedenkstätte Berliner Mauer, annak a számtalan férfinak, nőnek és gyermeknek állít emléket, akik az átkelés során vesztették életüket.

- hirdetés -

Kaiser Wilhelm Emléktemplom

Fotó: dapog

Berlin egyik legérdekesebb látványossága a Kaiser Wilhelm Emléktemplom (Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche) igazából két templom: az modern, új templom, amit 1961-ben készítettek, és mellette az eredeti épület romjai, beleértve a 71 magas tornyot. Az eredeti, 1895-ben I. Vilmos császár tiszteletére készült evangélikus templom eredetileg 113 (a torony magassága az 1943 novemberi bombázás óta csak 71 méter) méteres tornyával Berlin legmagasabb épülete volt. 1943-ban a háború során megsemmisült, de maradványait egyesítették az új komplexummal. Az eredménye egy olyan fő berlini látványosság, amely háborús emlékként is szolgál, egy beépített emlékcsarnokkal, mozaik maradványokkal, régészeti leletekkel, és fotókkal. A központja egy Krisztus szobor a régi templomból, és egy feszület a Coventry katedrálisból, amit német bombák semmisítettek meg a II. világháborúban.

- hirdetés -
276,979RajongókTetszik
6,983KövetőkKövetés
282KövetőkKövetés
33FeliratkozókFeliratkozás