More
  - hirdetés -

  Top 10 látnivaló Madridban

  Az energiával és kulturális attrakciókkal teli Madrid Spanyolország egy különleges arcát mutatja meg, távol a tengerpartoktól. Bár Madridból hiányzik az európai nagyvárosokra jellemző klasszikus történelmi műemlékek tömege, és olyan ikonikus jelkép is, amit meglátva rögtön felkiáltunk, hogy “ez Madrid”, mégis izgalmas atmoszférát nyújt és a látnivalóinak kavalkádját egyszerűen vétek lenne kihagyni. A széles sugárutakon zsúfolt a forgalom, ám a gyönyörű parkok Európa egyik legzöldebb városává teszik Madridot, ugyanis itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó zöld terület aránya. Madrid világszínvonalú művészeti múzeumainak felfedezése, mint a Prado, az építészeti csodái mint a 18. századi Királyi Palota, ugyanúgy kihagyhatatlanok, mint az egyik leggazdagabb kulináris főváros kínálta finomságok kipróbálása. Hagyj egy kis energiát estére is, amikor is a város igazán életre kel. A madridiak imádják az éjszakát, napnyugta után kezdetét veszi az éjszakai élet, amit itt csak így becéznek: a Marcha. A hétvégenkénti hajnalig tartó „menetelés” során buliról bulira járnak a helyiek.
  Ha madridi városlátogatásról van szó, lehetőleg kerüld el a nyarat, amikor a hőség tikkasztó, inkább válaszd az ősztől késő tavaszig tartó időszakot.

  - hirdetés -

  Szállást keresel Madridban? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

   

  - hirdetés -

   

  Debod Templom

  A La Montaña Parkban (közel a Plaza de Españahoz) megnézheted Madrid egyik legkülönlegesebb műemlékét – egy eredeti ókori egyiptomi templomot. A Debod Templom, Egyiptom ajándékaként került Madridba. Az UNESCO ugyanis az 1960-as években az Asszuáni gát építésekor segítséget kért több európai országtól is az archeológiai leletek megmentésében, melyek a gát építése miatt veszélybe kerültek. Spanyolország is részt vett a projektben az Abu Szimbel-i templomok megmentésében, ezért hálából Egyiptom 1968-ban Spanyolországnak ajándékozta a Debod Templomot. A templomot Adikhalamani királynak építették az i.e. 2. században, és számos szentélyt, egy tágas előcsarnokot, illetve a felső szinten egy teraszt is tartogat. A műemléket körülvevő békés kertben, medencéket és egy szökőkutat is találhatunk, amik mágikus hatást keltenek, de a hieroglifákkal díszített templomot éjszakai pompájában is érdemes megcsodálni.

  Parque del Buen Retiro

  - hirdetés -

  A Buen Retiro Park a béke oázisa Madrid szívében. A forgalmas utcák mögött elterülő 120 hektáros buja park menedéket nyújt a város nyüzsgése elől. Az Olivares gróf-herceg számára a 17. században létrehozott park elegáns hangulatot sugároz tele szebbnél szebb kertekkel: a Jardín de Vivaces, az andalúziai ihletésű Jardines de Cecilio Rodríguez, Jardines del Arquitecto Herrero Palacios, a több ezer rózsatövet számláló Rosaleda vagy a Madrid egyik legöregebb – 400 éves – fájának otthont adó Parterre Francés. A Plaza de Independencianál lévő főbejáratánál belépve első utunk a tóhoz vezet, ahol csónakot is bérelhetünk. Érdemes továbbsétálva megnézni a park legromantikusabb részét a gyönyörű üvegből és öntöttvasból készült Kristálypalotát a Palacio de Cristalt, – amelyet 1887-ben építettek, hogy egy kiállítás keretében a Fülöp-szigetek egzotikus növényvilágát mutassa be – és a Velázquez-palotát, mely jelenleg a Reina Sofía Múzeum kiállítótermeként működik.

  Az El Retiro is tele van érdekes szobrokkal és szökőkutakkal, mint például a XII Alfonso tóparton álló csodálatos emlékműve, aminek csodás kilátást nyújtó teraszát nemrégiben nyitották meg. A park déli részén álló Rózsakert közelében találod 666 méteres tengerszint feletti magasságban a világ egyetlen ördögnek szentelt szobrát, az El Ángel Caídot (A Bukott Angyal). További érdekes helyszínek a Galápagos-kút , melyet II. Isabella hercegnő tiszteletére építettek, a Teatro de Títeres , amely az egyetlen olyan színház Európában, amely minden hétvégén bábelőadásokat mutat be, és a Reserveado de Fernando VII, VII. Ferdinánd király rezidenciája, melyet még a park nyilvánossá tétele után is megtartott magának.

  A helyiek kedvelt időtöltése az ücsörgés a park valamelyik szabadtéri kávézójában, miközben a napon sütkéreznek, vagy az árnyékban pihennek évszaktól függően. A csillagles kedvelőinek a parkban van egy 1790-ben épült csillagvizsgáló. A Retiro Park mellett, a Calle de Alcala 54-ben van Madrid legdivatosabb cukrászdája, a Pastelería Vait, ahol remek tortákat, kekszeket, sütiket, csokis cukrokat és forró csokoládét kínálnak.

  Puerta del Sol

  Fotó: PromoMadrid

  - hirdetés -

  A Puerta del Sol Madrid egyik legismertebb és legforgalmasabb helye, nevét a nap szimbólum után kapta, ami a korábban itt állt, kelet felé néző régi városkapun is megjelent. A Puerta del Sol mindenféle szempontból a város központja, amellett, hogy tömegközlekedési csomópont (számos buszmegállóval és metró lejárattal), a nulladik kilométerkő is itt áll. De amiről talán sokkal ismertebb a tér, a Madrid jelképét megformázó szoborról, az eperfára mászó medvéről.
  A Puerta del Sol számos történelmi eseménynek volt helyszíne, beleértve a spanyol ellenállási mozgalmat Napóleon ellen, és 1931-ben itt kiáltották ki a második köztársaságot. A boltokkal és kávézókkal szegélyezett Puerta del Sol még ma is az egyik legélettelibb tér Madridban. Kicsivel a Puerta del Sol mellett található Madrid legnagyobb áruháza, az El Corte Inglés, ahol mindent árulnak a ruháktól a tradicionális spanyol árukig. Szintén a közelben van a La Violeta, egy régimódi csemegebolt, ahol kapható Madrid specialitása, az ibolyaesszenciával ízesített cukorka.

  Plaza Mayor

  Fotó: ctj71081

  Ez az elegáns 17. századi tér III. Fülöp uralkodása alatt épült. A Plaza Mayor a kereskedelem és a városi élet központja volt, és sokrétű események színhelye, mint az új királyok kikiáltásainak, szentté avatásoknak, és a spanyol inkvizíció kivégzéseinek egyik helyszíne. Ma a Plaza Mayor továbbra is fontos találkozóhely Madridban. A macskaköves tér gyalogos övezet, számos szabadtéri kávézóval, ami egyaránt népszerű a turisták és a madridiak körében. A tér árkádos részén lévő éttermek tradicionális légkört és konyhát kínálnak. A teret minden oldalán boltíves bejáratok kötik össze a Calle de Toledo, a Calle Mayor és a Calle Postas főutcákkal.

  Palacio Real

  - hirdetés -

  A grandiózus palota Versailles spanyol verziója, egy királyi rezidencia, amit lenyűgözésre terveztek. A Palacio Real Európa egyik legnagyobb királyi kastélya 3400 teremmel, 44 lépcsőházzal, 870 ablakkal és 270 erkéllyel. A buja kertekkel körbevett, Manzanares folyó szirtje fölött emelkedő palotát teljes egészében gránitból, és fehér kőből építették. A palota építését V. Fülöp rendelte meg a 18. században. A fenséges, neoklasszikus homlokzatot a szobrász Bernini eredetileg a párizsi Louvre-ba szánt rajzai alapján készítették.
  A belső tér legmegdöbbentőbb része az impozáns lépcsősor a bejárati csarnokban, ami a fő emeltre vezet fel. A Salón del Trono (Trónterem) Tiepolo freskóival díszített, az állami ceremóniákhoz is használatos Trónterem fényűző vörös bársonyba van öltöztetve, és értékes falikárpitok, tükrök, berendezés és csillárok díszítik. Az egész palotában mesterművek díszítik a falakat: Velázquez, Goya, Rubens, El Greco és Caravaggio festményei, és kitűnő flamand és francia falikárpitok, így a palota Európa egyik legfontosabb múzeuma is. A történelem rajongóknak érdemes felfedezni a királyi palota fegyvertárát, ami 3000 kiállítási darabot tartalmaz a 16. századig visszanyúlva.
  A királyi család nem a palotában akik, hanem a Madrid külvárosában álló Zarzuela palotájában, a Palacio Realt reprezentációs célokra használjak, ezek a részek nem látogathatók, de a palota többi része megtekinthető.

  Prado Múzeum

  A világszínvonalú Museo del Prado több, mint 5000 festményes kollekciója vetekszik a párizsi Louvre gyűjteményével. A gyűjtemény nagy részét spanyol festmények alkotják a 12. századtól a korai 19. századig, közöttük számos híres mestermű található, melynek része Francesco Goya képeinek egy 140 darabos gyűjteménye is. A kollekcióban továbbá megtalálhatóak olasz, flamand, francia, brit és német festmények is, csakúgy, mint neoklasszikus olasz szobrok. A Prado Múzeum a teljes gyűjteménynek körülbelül 2300 darabját állítja ki több, mint 100 teremben, három emeleten. Egyetlen látogatás alatt végignézni ezeket lehetetlen feladat, de a specifikus túrákon betekintést nyerhetünk a szerteágazó művészeti alkotások tárházába. Az egyik legnépszerűbb túrán a gyűjtemény legismertebb darabjait, beleértve a Prado híres festményét, a Las Meninast is megnézhetjük, ami része egy 50 mesterművet érintő útvonalnak, amin egy 90 perces audio-guide túra vezet végig. A kitartó művészetrajongók választhatják a teljes verziós audio-guide túrát is, ami 250 műalkotás bemutatását öleli fel. A Prado Múzeummal együttműködve, a múzeum mögötti San Jerónimo el Real templom 17. századi spanyol vallásos festmények jelentőségteljes kollekcióját mutatja be.

  Museo Thyssen-Bornemisza

  Fotó: Emilio__

   A klasszicista Villahermosa-palotában helyet kapó Museo Thyssen-Bornemisza, a Prado közvetlen közelében található. A Thyssen-Bornemisza német-magyar származású báró, az angol királynő után a világ második legjelentősebbnek tartott képzőművészeti magánkollekcióját gyűjtötte össze, tehát elképesztő látványban lehet részünk. A múzeum az európai művészetet tekinti át a 13. századtól a késői 20. századig. A közel 1000 kiállított művészeti alkotásból álló gyűjtemény átkarolja a reneszánszt, a barokk korszakot, a rokokót, a romanticizmust, az impresszionizmust, a fauvizmust, az expresszionizmust, a modern művészetet és a pop artot, de a múzeumnak remek gyűjteménye van 19. századi amerikai festményekből is.

  Fuente de Cibeles

  - hirdetés -

  A híres Cibele szökőkút (Fuente de Cibeles) egy fontos közlekedési kereszteződésben áll, és Madrid egyik legemblematikusabb műemlékének számít. Az 1782-ben Francisco Gutiérrez és Roberto Michel által készített lenyűgöző szökőkút a római istennőt, Cybelet ábrázolja, ahogyan az oroszlánok által húzott szekeret vezeti. A szökőkút mögött található a Palacio de Cibeles városháza és kulturális központ, ahol művészeti kiállításokat, konferenciákat és koncerteket rendeznek.
  Ha ott jártunkkor a 20. század legjobb csapatának megválasztott Real Madrid épp valamilyen trófeát nyer, – ami nem olyan ritka- akkor a Plaza Cibelesen élvezhetjük végig a szurkolók elképesztő fiesztáját.

  Gran Vía

  Madrid díszes főutcája, a Gran Vía éjjel-nappal pezseg az élettől, ez „az utca, ami soha nem alszik.” A “spanyol Broadway” néven emlegetett hatalmas sugárút átvezet Madrid központján, a Plaza de Españatól a Calle de Alcaláig, azonban ma már a színházak helyét a bevásárlóközpontok veszik át. Bár ma már az utca tökéletesen illeszkedik Madrid utcaképébe, tulajdonképpen egy viszonylag új része a városnak. Az 1910-ben befejezett Gran Vían  a szecesszió, a Neo-Mudéjar és az Art Deco stílus is helyet kapott. Éttermek, hotelek és üzletek százai által szegélyezett utca leghíresebb épülete a Telefónica-toronyház, ami 1929-es befejezésekor Európa első felhőkarcolója, egyben a kontinens legmagasabb épülete volt (88 méter), melynek barokk-amerikai stílusú órája helyi jelképnek számít.

  Estadio Santiago Bernabéu

  Fotó: Ungry Young Man

  - hirdetés -

  Azért nem minden madridi turisztikai látványosság forog a művészet körül. Madrid egyik leglátogatottabb attrakciója és múzeuma a futball szurkolókat vonzza, mégpedig nem máshova, mint a világ egyik legjobb csapatának, a Real Madridnak a stadionjába. A kijelölt útvonalon haladó stadiontúra 1,5-2 órája során a stadion legmagasabb pontjáról, ami mintegy 70 méter magasan a pálya felett van az öltözőkig sok helyre benézhetünk. A standion megtekintése után pedig a csapat múzeumában kiállított tárgyak és trófeák segítenek, hogy megismerhessük a csapat megalakulásának körülményeit, történetének legfontosabb állomásait és játékosait.

  - hirdetés -