- hirdetés -

Top 10 látnivaló Montenegróban

A 2006-ban függetlenné váló kis balkáni ország Montenegró gyorsan népszerű úti céllá vált. Gyönyörű strandok, zöldellő hegyek és képeslapra illő tökéletes történelmi városok egyre több látogatót vonzanak minden évben. A kellemes mediterrán éghajlat remek lehetőséget nyújt a strandolástól kezdve az aktív pihenést kedvelőkig (hegyi kerékpározás, vadvízi evezés, stb). Így nem is csoda, hogy Montenegró növekvő gazdaságának egyik hajtóereje a turizmus.

- hirdetés -

Biogradska Gora Nemzeti Park

Fotó: travelmag.com

Montenegró közepén a Tara és Lim folyók között fekszik a Biogradska Gora Nemzeti Park. A park területén csillogó tavak, gyors folyású patakok, buja zöld mezők mellett, itt található Európa kevés megmaradt őserdeinek egyike. Bár Biogradska Gora  az egyik legkisebb  montenegrói nemzeti park, a legnagyobb  flóra és faunagazdagságot nyújtja, köztük az 500 éves tölgyfákkal. A Biográdi-tó a Balkán régió egyik legszebb tava 1099 méterrel a tengerszint felett, egy széles völgyben fekszik Bjelasica legmagasabb csúcsainak lábánál. A park székhelye Kolasin, népszerű bázis a túrázáshoz.

Sveti Stefan

Fotó: Mr Hicks46

- hirdetés -

A képeslapokon is gyakran feltűnő festői Sveti Stefan, egy különleges hely a Budva Riviera mentén. A Budvahoz tartozó  pici sziklás sziget anno a falu régebbi része volt, amelyet keskeny földnyelv köt össze a szárazfölddel. A többnyire halászokból álló lakosság egy része elvándorolt a szigetről, az 1950-es években a falu maradék lakóit is elköltöztették, a szigetet pedig hotelszigetté alakították. 2010-ben az Aman Resorts tagjaként, mint Aman Sveti Stefan nyitotta meg újra kapuit. Sajnos így csak a szálloda vendégeinek van lehetősége élvezni ezt a kis mesés szigetet, de a látogatók és a vendégek egyaránt használhatják a két kavicsos strandot a földnyelv mindkét oldalán.

Ulcinj

Fotó: Jason Rogers

Montenegro déli csücskében, az albán határ közvetlen közelében áll Ulcinj ősi tengeri kikötő, mely egykoron  Adria legrettegettebb kalózfészke volt. Ma a város leginkább  gyönyörű strandjairól híres, melyek közül a Velika Plaža az Adria egyik leghosszabb, 12 kilométeres strandja a legnépszerűbb. A 80%-ban albán nemzetiségű városban a muszlim kultúra dominál, sajátos hangulatot kölcsönözve neki.  A legfontosabb látnivaló az óváros keleti peremére épült Citadella, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a strandra és az óvárosra.

Cetinje

Fotó: Luca Sartoni

- hirdetés -

A Montenegró hegyei között fekvő, 15. században alapított város Cetinje, stratégiailag előnyös elhelyezkedése miatt korábban Montenegró fővárosa volt. A montenegróiak óvták hazájuk kulturális gazdagságát és fegyverrel a kezükben mindig harcra készek voltak, bár a török hódoltság alatt Montenegró fővárosát többször is felperzselték a martalócok. Cetinje ma is bővelkedik a kulturális örökségekben: a Királyi Palota, a Szent Péter kolostor-együttes, Danilo püspök mauzóleuma, a Kék Palota, a Zeta-ház, a volt nagykövetségi paloták.

Ostrog kolostor

Fotó: imke.sta

Nikšić és Danilovgrad közötti sziklafalban, a 900 méter magas nagy szikla, az Ostroška Greda oldalában álló Ostrog kolostor az ország legkülönlegesebb építészeti alkotása, és híres keresztény zarándokhely. A 17. században Bosznia-Hercegovina püspöke, Ostrogi Szent Vasilije alapította, testét ma is a kolostorban őrzik egy ereklyetartóban. Az Ostrog hegy hatalmas sziklatömbjéhez simulva, a kolostor lenyűgöző látvány nyújt minden arra járónak. Az egész kolostort a közel függőleges sziklába vájták, csak a fehérre meszelt homlokzat maradt látható. Maga a kolostoregyüttes egy gyönyörű freskókkal díszített templomból, és  egy szerzetes/zarándok lakként funkcionáló részből áll.

 

- hirdetés -

Durmitor Nemzeti Park

Fotó: Jorick Homan

Montenegró északi részén húzódó, sűrű erdőkkel borított Durmitor Nemzeti Park egy igazi paradicsom a természet és az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek. A nemzeti parkban Montenegró legmagasabb csúcsa a Bobotov kuk (2523m), 18 glaciális eredetű tó, és a világ második legmélyebb szurdokát kivájó Tara folyó és kanyonja is káprázatos túraútvonalakat kínál. Télen a sí- és snowboard pályák, míg nyáron vadvízi evezés, a túrázás és a kempingezés vonzza a látogatókat. A park élővilágának királya a barna medve, de közel 160 madárfaj is megtalálható, és sehol nem él Európában annyi fajta pillangó mint itt.

Budva

Fotó: Sunny Lapin

A montenegrói tengerpart központjában fekszik Budva, Montenegró egyik leglátogatottabb városa. Budva 25 km hosszú partszakaszán fekvő strandjai mellett, a kicsiny félszigeten fekvő, festői óvárosa is csábító látnivalókat tartogat. Bár Budva nagy részét az 1979-es  földrengés romba döntötte, az óváros régi házait szépen helyreállították. Budva az éjszakai élet központja a montenegrói tengerparton, számos bár, klub és étterem vár az idelátogatókra.

- hirdetés -

Perast

Fotó: Jorge Franganillo

A Kotori-öböl legfestőibb városkája Perast, itt működött a világ első magán tengerésziskolája. Annak ellenére, hogy mindössze egyetlen főutcája van, Perast 16 templomot és 17 velencei  palotát is tartogat. Perast leghíresebb látnivalóit azonban nem a szárazföldön találod: a város előtt elhelyezkedő, Perast védjegyeinek is tekinthető, két különlegesen festői szigetnek – Szent György (Sveti Đorđe) és Szirti Madonna (Gospa od Škrpljela) – sajátos történetei vannak.  Szent György szigete Perast városának temetője volt, manapság pedig katolikus kolostorként működik, és sajnos nem látogatható. Szirti Madonna szigete azonban a turisták számára is látogatható, több legenda is fűződik ehhez a kicsiny szigethez. A legismertebb szerint a perasti halászok itt akadtak csodálatos körülmények között Szűz Mária ikonjára, ezért emeltek ezen a helyen templomot 1630-ban.  Egy másik legenda szerint a perastiak itt süllyesztették el kövekkel megrakva a zsákmányolt ellenséges hajókat, így jött létre a sziget.

Lovćen

Fotó: Martin Pilkington

Mesés panoráma a Kotori-öbölre, zöldellő rétek, hatalmas sziklaóriások, sűrűn benőtt hegyoldalak, és hótakaróval borított kopár hegycsúcsok. Igen a Lovcen Nemzeti Parkban járunk, de a Lovcen nem csak természeti szépségei miatt kiemelt jelentőségű, ez az a hegy, amely a montenegrói hagyományban a szent hegy rangját viseli, a nemzeti büszkeség szimbóluma. Kotorból egy lélegzetelállítóan gyönyörű szerpentin az “aranyút” visz fel a Lovcenre. Az út a Lovcen 1000 méteres fennsíkjáig kúszik fel, majd eléri Njegoši falut, ahol a montenegróiak ma is nagy tiszteletben tartott vallási-világi uralkodója, a költő és filozófus II. Petar Petrović Njegoš született. Nem messze fekszik a környék fő attrakciója II. Petar Petrovic Njegoš a költő és filozófus sírja, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik fél Montenegróra.

Kotor

Fotó: amira_a

- hirdetés -

Kotor az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori város az Adria partján. A 30 kilométer hosszú, erősen tagolt partvonalú Kotori-öböl fjordként húzódik a dalmát tengerpart hegyei előtt. Bár Kotor építészete jól tükrözi a különböző birodalmak uralkodását a régió felett, a város mai kinézetére a velencei időszak volt a legnagyobb hatással, ami az óvároson is jól látszik. Kotor óvárosát egy hatalmas erőd formájú, 2-16 méter változó magasságú várfal veszi körbe 4,5 kilométer hosszan. A Földközi-tenger környékén az egyig legépebben megmaradt erőd 1979-től az UNESCO Világörökség része. Az óvárost a 12. századi Szent Tryphon székesegyház uralja, faragott oltára egy csodás példája a középkori kotori kőfaragók munkájának. Érdemes felsétálni a Kotori várba, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a fjordszerű öbölre is.

- hirdetés -
275,976FansLike
6,959FollowersFollow
284FollowersFollow
39SubscribersSubscribe
- hirdetés -