- hirdetés -

Top 10 látnivaló Szicílián

Szicília telis-tele van felülmúlhatatlanságokkal, közülük számos látnivaló az ókori világ kincse. Az agrigentoi Templomok Völgyében például a görög világ három legtökéletesebb templomának egyikét láthatod. A Villa Romana del Casale Ennaban a több, mint 3500 négyzetméternyi mozaikkal az egyik legjobb állapotban megőrzött villa az egész Római Birodalomból, és ma már az UNESCO világörökség része. Csakúgy, mint Ragusa és Modica ikervárosai, amik az európai barokk művészet tetőpontját jelképezik. A kulturális látnivalók mellett a természeti csodáknak is kiemelt helye van, az Etna ugyanis a kontinentális Európa legmagasabb aktív vulkánja. A turista látványosságain túl az életteli helyi kultúrája, egyedülálló konyhája és temperamentumos emberei miatt is élvezni fogod Szicíliát.

- hirdetés -

Szállások Szicília szigetén! Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Monrealei katedrális

Fotó: askii címfotó: Scott Wylie

A Palermotól 8 km-re található monrealei katedrális egyszerre tükrözi Szicília politikáját, vallását és művészetét a normannok uralkodása idejéből. Monreale kisvárosának katedrálisát II. Guglielmo király építtette egy bizánci templom romjain. A munkák 1174-ben kezdődtek és nagyon gyorsan be is fejeződtek – hála a Benedek-rendi szerzetesek hathatós segítségének. A katedrális fontos helyet foglal el Európa művészettörténetében, különösen figyelemre méltó, hogy mai napig eredeti formájában látható. Építészete jelképezi a kelet-bizánci formáktól való eltávolodást, azonban szemkápráztató mozaikjai mégis kötik a bizánci tradíciókhoz. A mesteri alkotások minden elérhető felületet beborítanak, bonyolult bibliai szövegeket és jeleneteket illusztrálva vibráló színekkel és kivételes műértéssel készültek. A katedrálishoz kapcsolódó kolostor is figyelemreméltó, kerengőjét 228 gazdagon faragott, és sokszor mozaikokkal, színes kövekkel is berakott oszloppár alkotja, melyek egy kertet vesznek körbe egy szökőkúttal az egyik sarokban. A kőfaragás nemcsak gyönyörű, de a motívumok bájos keverékét alkotják a mitikus, vallási, állati, növényi és emberi figuráknak.

- hirdetés -

Templomok Völgye

Fotó: Anna & Michal

Szicília leglátványosabb archeológiai öröksége, a Templomok Völgye a tíz ókori görög templomot megőrző területről kapta a nevét. A mai Görögország területén kívül eső legnagyobb és legjobban megőrzött ókori görög emlékek közé tartoznak. A hatalmas templom és sírhely komplexum Kr.e. egészen 500-ig nyúlik vissza, és magában foglalja Szicília legjobban megőrzött dór templomát – Tempio di Concordia – mely az egyik legtökéletesebb memento a világon.  A gyönyörű arányokkal rendelkező épület nem csak Agrigento, hanem a UNESCO Világörökség jelképe is (ez látható a szervezet logójában). A Hérának szentelt Tempio di Juno Lacinia szinte majdnem ugyanolyan hatalmas, de mind közül a legnagyobb a befejezetlen Zeusz temploma, amelyet a himérai csata (Kr. e. 480) emlékére állítottak, és a valaha épült legnagyobb dór templomként tartják számon.

Palermo

Fotó: Andrea Schaffer

Szicília nyüzsgő fővárosa Palermo, 2700 évre visszanyúló történelemmel rendelkezik. A föníciaiak alapították, majd a város kulturális csúcspontját az arab megszállás ideje alatt érte el, amikor is Palermót az „örömök városának” nevezték gyönyörű kertjei és építészete miatt. Ma már a város inkább lármás utcai piacairól ismert, mint a kulturális látnivalóiról, habár vannak első osztályú múzeumok és történelmi templomok Palermoban melyeket érdemes felfedezni. A fő attrakció a Catacombe dei Cappuccini, nyitott kripták földalatti labirintusa a kapucinus monostor alatt. A palermói kapucinus katakombák nem csak a csontvázak elhelyezése miatt érdekesek, hanem a meglepően jó állapotban fennmaradt múmiák miatt is. A kapucinus hagyomány szerint a holttesteket mésszel, arzénnal és a Nap szárító hatásával próbálták megőrizni. A 15. századtól kezdve használták temetkezési helyként, így közel 8000 mumifikálódott testet rejt ez a hely.

- hirdetés -

Etna

Fotó: kuhnmi

A Szicília keleti partja fölé magasodó Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja. Az Etna egy rejtély; még a magassága sem állandó, mivel minden új kitöréssel változik. Azonban több, mint 3000 méteren uralja az égboltot gyakran füstölgő tölcsérével. Vulkanikus rések, fumarolák, meleg vízű források és lávafolyamok járulnak hozzá folyton változó tájképéhez, melyet felfedezhetsz (bár a központi kráterhez nem túl közel) gyalog, vagy terepjárókkal, amiket a vulkanikus felületen való közlekedésre fejlesztettek ki. Az utak a felvonó kiindulópontjához vezetnek, amely felvisz a 2500 méteres pontra, amely könnyen elérhető kirándulás Cataniaból vagy Taorminaból. Télen pedig a csúcs közelében síelhetsz.  A Ferrovia Circumetnea vasútvonal majdnem teljesen  megkerüli a vulkánt összekötve a lábainál fekvő településeket, de akár autóval is körbe mehetsz kis falvakon keresztül, ahol út közben csodás kastélyokat, régészeti területeket, és persze a remek kilátást is élvezheted. Az Etna-hegy északi oldala mentén, az Alcantara-folyó egy látványos szorost vágott egy régen lávafolyam által megkezdett mederbe, ezzel létrehozva a Gole dell’Alcántarát, a mesés szurdokvölgyet.

Siracusa

Fotó: Andrea Schaffer

Siracusát egykor az ókori nyugati világ legfontosabb városaként tartották számon. A 2700 éves várost említik a Bibliában, Cicero írásaiban, és számos civilizáció mítoszaiban és legendáiban. Siracusa legidősebb része Ortiga szigetének partjai mentén fekszik, és tömve van történelmi szentélyekkel, templomokkal és fontos régészeti lelőhelyekkel, beleértve egy nekropoliszt, amely Kr.e. 1270-ig vezethető vissza. Az 5. századi Görög Színház, ami még ma is előadásoknak ad otthont az egyik legnagyobb nézőtérrel büszkélkedhet (15000 nézős), amit az ókori görögök valaha építettek. Az ókori Görög Birodalom egyik leghatalmasabb színháza egy jó ok, de nem az egyetlen, a siracusai archeológiai park meglátogatására. Az ásatások látványa, ahogy közelítesz a Viale Rizzon, már ad némi elképzelést a kiterjedésükről, melybe beletartozik a Görög Színház és a hatalmas Római Amfiteátrum. II. Hiero masszív oltára a Kr.e. 3. századból származik, egy századdal későbbi, mint a 15000 nézős Görög Színház. A Római Amfiteátrum a Kr.e. 3. századból származik, és részben az alapkőzetből faragták ki. A régészeti park érdekessége, hogy lehetőséget nyújt bepillantani azokba a bányákba, ahonnan az építkezésesekhez felhasznált követ bányászták.

- hirdetés -

Taormina

Fotó: Andrea Schaffer

A Szicília legszebb elhelyezkedésű városa címéért versenyző Taormina a turisták kedvence lehetne, még a csodás ma is működő Görög színháza és ikonikus Etnára való rálátása nélkül is. Taormina utcáinak szinte mindegyikéből képeslapra illő kilátás nyílik a tengerre, vagy a hegyekre. A Taormina óvárosát keresztül szelő Corso Umbertón végigsétálva szuper boltokkal és szabadtéri kávézókat ejthetünk útba. Innen mindenfelé hosszú lépcsők vezetnek  egyre feljebb és feljebb, a szebbnél szebb panorámát nyújtó kilátókhoz, és a 10. századi szaracén kastélyhoz. A legismertebb kilátás, amit századokon át örökítettek meg festők, a Görög Színházból nyílik, amit a Kr.e. 3. században építettek a görögök és később a rómaiak teljesen újjáépítettek.

Lipari-szigetek (Eoli-szigetcsoport)

Fotó: kuhnmi

A Tirrén-tengerben fekvő Lipari-szigetek hét szigetének mindegyike vulkanikus eredetű, és némelyik még mindig aktív.  Szicília északi partjai mentén fekszenek, és hajóval könnyen elérhető Messinából vagy Milazzóból ezek az apró kis ékkövek, melyek az UNESCO Világörökségeinek sorába tartoznak. A szigeteket Aeolus-ról, a szelek istenéről nevezték el; Lipari, Salina, Filicudi, Alicudi, Stromboli, Panarea és Vulcano vulkánokkal, várakkal, ókori látnivalókkal, termálfürdőkkel és persze szebbnél szebb strandokkal várja az ide érkezőket. A legismertebb talán Stromboli, melynek tűzijátéka gyakran éjjelente megvilágítja az eget, a tengerjáró hajók utasainak legnagyobb örömére. A vulkanikus működés gyönyörű partvonalakat alakított ki sziklákkal, illetve fumarolákat, termál és kénes forrásokat. Remek strandjai miatt nyaranta turisták lepik el a partokat, ahol  strandolás mellett csónakot is kölcsönözhetünk, búvárkodhatunk és látványos hajós kirándulásokat tehetünk a szigetek között.

- hirdetés -

Ragusa és Modica

Fotó: ro431977

Az 1693-as földrengés Szicília déli részét szinte porig rombolta, beleértve a két szomszédos várost, Ragusát és Modicát. Mindkét várost újraépítették az akkoriban szokványos barokk stílusban, helyi értelmezésekkel kiegészítve, ami szicíliai barokként lett ismert.  Val di Noto többi barokk városával együtt 2002 óta Ragusa és Modica az UNESCO Világörökség része, mint „az európai barokk művészet beteljesedése”. A földrengés után Ragusaban és Modicaban is egy-egy új várost építettek a dombra a régi fölött, de a régi városban is maradtak épületek, így nem néptelenedtek  el, az összedőlt épületeket pedig új, barokk stílusúakkal helyettesítették vagy építették újra.

Cefalú katedrálisa

Fotó: Andrea Schaffer

Szicília egyik legérdekesebb középkori épületét, az impozáns katedrálist a legenda szerit a II. Roger normann király építtette egy fogadalmi felajánlásként, amiért túlélt egy tengeri vihart. A katedrális maga a szicíliai történelemkönyv, építészete és kincsei a sziget történelmének majdnem minden hódítás-hullámát tükrözik. Láthatsz itt arab, görög, római, bizánci és normann elemeket. A félig kör alakú szentély-kupola tele van bizánci művészek Krisztus-mozaikjaival, melyek Szicília legjobban megőrzött mozaikjai közé tartoznak. A mozaikokkal együtt érdemes megnézni a 12. századból származó keresztelő kutat is.

Erice

Fotó: Tommie Hansen

- hirdetés -

Az Erice-hegy csúcsán elhelyezkedő Erice a tengerszint fölött körülbelül 750 m-rel fekszik, rálátással Trapanira. Egy Erice-be tett látogatás már önmagában a látvány miatt is megéri. Trapaniból függővasúttal érhető el a történelmi város, amely a Szicíliába látogatóknak egy kis felüdülést nyújt a forró nyári nap elől, mivel a hőmérséklet itt általában néhány fokkal hűvösebb egész évben. A város és környéke Vénusz, a termékenységistennő nagyon fontos kultuszhelye volt az ókorban. Az egykori Venus Erycina-szentély helyére két erődöt is építettek, ma ezekből nyílik a legszebb kilátás a környékre: a Pepoli kastélyt az arabok építették, de Erice igazi látványossága a Castello Normanno, a város fellegvára.

- hirdetés -
275,878FansLike
6,957FollowersFollow
284FollowersFollow
39SubscribersSubscribe
- hirdetés -