Top 10 látnivaló Nizzában

Nem nehéz megérteni, miért vonzódtak az impresszionista festők, az angol és orosz arisztokraták is Nizzához. Napsütéses időjárásával és lenyűgöző tengerparti környezetével ez a festői város megbabonázza látogatóit. A Baie des Anges csöndes, kék vízével körülvett, és a Tengeri Alpok lábai által védett Nizza éghajlata egész évben enyhe. Nizzát eredetileg az 1820-as években fedezték fel a britek, mint téli üdülőhelyet, azóta is népszerű úti cél télen-nyáron. A francia Riviéra központjának tartott Nizza tökéletes kiindulási pont a nyüzsgő Côte d’Azur partvonal felfedezésére,  olyan hely, ahol élvezheted az életet, gyönyörködhetsz a kertek és a tenger szépségében, és magadba szívhatod a vibráló mediterrán energiát.

Szállást keresel Nizzában? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Vieille Ville (Óváros)

Nizza festői óvárosa, a „Babazouk”-ként ismert Vieille Ville szűk sikátorainak útvesztőjével, és macskaköves utcáival olyan életteli hangulattal bír, ami Olaszországra emlékeztet. A turisták körében az egyik legnépszerűbb hely az óváros szívében álló Cours Saleya, a szabadtéri virág- és zöldség-gyümölcs piac, ahol akkor is érdemes végigsétálni, ha csak nézelődünk, a látvány és a hangulat önmagában megéri! Nemcsak  a turisták számára kötelező látnivaló, de a helyi lakosok kedvelt találkozóhelye is egyben. Gyakran a nizzai dombokon található melegházakból származó virágfajták árasztják finom illatukat, amelyek közül télen a mimóza dominál. A gyümölcs- és zöldségpiacot a Conseil National des Arts Culinaires Franciaország egyik legjobb piacának minősítette. A Cours Saleyától néhány lépésre, a Quai des Etats-Unis rakparton két fontos múzeumot is találunk, a Galerie des Ponchettes-t (Musée Dufy) Raoul Dufy vibráló festményeiből álló gyűjteményt mutat be, míg a Musée Alexis et Gustav-Adolf Mossa a híres apa és fia párosnak állít emléket, akik festményeiken csodás tájakat és életképeket jelenítettek meg Nizzából, a Côte d’Azurról és a provence-i vidékről. Egy másik látnivaló a Cours Saleya közelében a Palais Lascaris, a Rue Droite-on. Határozottan megéri megnézni ezt a 17. századi fényűző barokk palotát, ami a Lascaris-Vintimille család otthona volt, Castellar grófjaié. A földszinten a nagyszerű előcsarnok olyan, akár egy hatalmas kastélyé. A kiállított szobákban 17-18. századi bútorokat láthatunk, flamand falikárpitokat, gazdag stukkó-munkát, és az olasz iskolák freskóit. Az itt tartott rendszeres kiállítások a régió művészeti örökségét mutatják be. További érdekes látványosság az Óvárosban a Palais des Rois Sardes, Szardínia királyainak korábbi palotája.

- hirdetés -

Promenade des Anglais

Nizza legemblematikusabb utcája a tengerpart mentén futó, pálmafákkal szegélyezett, és elegáns kertekkel teli hét kilométer hosszú sétány, a Promenade des Anglais. A 18. század második felétől kezdődően az angol arisztokrácia szívesen töltötte a telet Nizzában, élvezve a tengerparti klímát és panorámát. Ehhez kapcsolódik a sétány megszületésének története is. Sokan egészségügyi okokból érkeztek, így fontos volt számukra, hogy legyen egy hely a tengerpart mellett, ahol sétálhatnak, de ez az akkoriban sziklás mocsaras tengerparton nehezen volt kivitelezhető . A megvalósítás az angol Lewis Way lelkész nevéhez fűződik, aki az angolok között gyűjtést rendezett a sétány megépítésére, majd az akkoriban kevés munka miatt rossz helyzetben lévő helyikkel megépítette a sétányt, így win-win helyzetet teremtve. 1824-ben elkészült az első sétány, későbbi nevén  “Promenade des Anglais” (angol sétány).  A Promenade des Anglais ma nemcsak a sétálók és turisták, de a kerékpárosok, görkorcsolyázók, futók körében is nagyon népszerű. A századforduló óta olyan pazar épületek ékesítik, mint a Palais de la Méditerranée színház, a művészeti és történelmi múzeumnak otthont adó Villa Masséna palota vagy a Le Negresco, egy pompás 5 csillagos luxushotel világszínvonalú művészeti gyűjteménnyel.

Colline du Château (Kastélyhegy)

A nizzai partokra néző Kastélyhegy tetején egykor egy bevehetetlennek tartott fellegvár állt, melyet 1706-ban a francia király, XIV. Lajos katonái teljesen elpusztítottak. Mára ez az idillikus park a csodás városi panoráma (Baie des Angest, a Vieille Villet, és a nizzai kikötőt) mellett árnyas fáival és zubogó vízesésével könnyed sétára inspirálja látogatóit. Nizza óvárosából gyalog is megközelíthetjük, de használhatjuk a liftet vagy mozgólépcsőt a Place Garibalditól ,vagy a másik opció a városnéző kisvasút, ami a Quai des États-Unis végéből indul. A park meglátogatása után a lépcsőn is lesétálhatunk a Colline du Château-ból a Promenade des Anglais-hez, útközben elhaladva Bellanda-torony mellett, ami a tengerészeti múzeumnak (Musée Naval) ad helyet.
A Promenade des Anglais mellett az angoloknak köszönhető a Colline du Château tetjén minden délben eldördülő ágyúlövés is. A történet szerint egy angol lord vezette be ezt, akinek a felesége mindig hosszú sétákra indult a parton, de mindig elfelejtett hazamenni ebédre. Ezért a lord minden délben kilövetett egy ágyúgolyót, hogy a felesége figyelmét ne kerülje el az ebédidő. A nizzaiak pedig hagyományként megőrizték az ágyúszót.

- hirdetés -

Musée Matisse

Fotó: debs-eye

A Cimiez hegyen ülő Musée Matisse kötelező látnivaló a művészet szerelmeseinek. Ez a gyönyörű múzeum egy történelmi genovai villában fekszik, amit ragyogó, olaszos kertek vesznek körül. Az állandó gyűjtemény Matisse munkáinak kiterjedt, és széles gyűjteménye. Van itt 68 festmény, 236 terv, 218 rajz és 56 szobor (majdnem az összes szobor, amit Matisse valaha alkotott), további érdekes vázlatokkal a vence-i kápolna dekorációjához. A villát Matisse családja adományozta Nizza városának, ahol a művész 1918 és 1954 között élt. A múzeumban ideiglenes kiállítások, filmvetítések és konferenciák is helyet kapnak minden évben.

Monastére Notre-Dame-de-Cimiez

Fotó

A Matisse Múzeum mellett, gyönyörű rózsakertekkel övezve, a Cimiez-negyedben fekszik a kolostor, közvetlenül a Cemenelum ősi romjai mellett, ahol római fürdők és amfiteátrum érdekes maradványait láthatjuk. Az eredetileg bencések által alapított monostort a ferencesek vették át a 16. században, majd a 17. században kibővítették. Jelenlegi megjelenését az 1850-ben végzett felújítások során érte el. A templomon belül a nizzai iskola nagyszerű oltárképei láthatóak, köztük Louis Bréa alkotási. A kolostornak van egy múzeuma, ami a ferences szerzetesek nizzai életét mutatja be a 13.-tól a 18. századig. A kolostor kertjéből csodálatos kilátás nyílik Nizzára és tengerpartjára.

- hirdetés -

Musée d’art Moderne et d’Art Contemporain

Fotó: SteveR-

Az MAMAC, a Modern és kortárs művészeti múzeum 1990-ben nyitotta meg kapuit. Az Yves Bayard és Henri Vidal építészek által tervezett épület már önmagában is egy igazi művészeti alkotás. A  múzeumépület olyan mint egy igazi modern erődítmény, amelyet négy szürke carrarai márványtorony szegélyez. A múzeum gyűjteménye az 1950-es és 60-as évektől kezdve a szépművészet keresztmetszetét képviseli, mint az új realistákat, minimalistákat, a pop artot, az amerikai absztraktot, és a flux mozgalmat. Különösen érdekesek az 1928-ban Nizzaban született  Yves Klein, a Nouveaux Réalistes mozgalom tagjának kiállított munkái. A múzeum egyik teremében 20 alkotása látható, továbbá a tetőteraszon, ahonnan nem mellesleg lélegzetelállító kilátás nyílik Nizzára. A múzeum megtekintése után érdemes átsétálni a Palace Garibaldihoz, ahol egy másik híres nizzai lakos, az olasz szabadságharcos Garibaldi szobra áll.

Jardin Albert I és a Place Masséna

Ez a gyönyörű nyilvános park a városközponttól a Place Massena-ból indul, összekötve a Promenade des Anglais-t a Vieux Nice régi városával. Az 1800-as évek végén kialakított Jardin Albert I Nizza legrégebbi nyilvános kertje. A közepén lévő nagy gyepet pálmafák, illatos rózsák, faragott fák, borókák, valamint különböző japán, kínai, amerikai, ausztrál és a himalájai növények veszik körül. Tavasszal és nyáron szabadtéri zenei koncerteket kínál. A kert Nizza főterénél végződik,  a Place Massena vörös homlokzataival, a fehér ablakkereteivel, kékeszöld zsaluival és a házak alatt futó árkádsorral le sem tagadhatja az erős olasz építészeti hatást. A tér legjelentősebb alkotása a Fontaine du Soleil  szökőkút, a görög napisten, Apollo szobrával. De a régi mellett feltűnik a modern művészet is, Jaume Plensa katalán művész modern művészi installációja éjszaka a leglátványosabb, amikor a  hét kontinenst képviselő, hét térdelő férfiszobor élénk színekkel világít.

- hirdetés -

Musée Chagall

Fotó: Yasuhiro Chatani

A város fölé magasodó Cimiez dombon, olajfákkal körbevett kertben fekszik a világhírű orosz–zsidó származású, honosított francia festőművész, Marc Chagall múzeuma. A modern festészet egyik kiemelkedő alakja, a Nizzától nem messze fekvő festői szépségű faluban, Saint Paul de Vence-ben élt évekig. Az 1973-ban megnyílt múzeum ad otthont a legfontosabb kiállításnak Chagall munkáiból. A kollekcióban láthatók Chagall festményei, karcai, kőnyomatai, szobrai, üvegfestményei és mozaikjai, a kiállítás fontos részét képezi továbbá 17 bibliai témájú alkotása, amelyekben a Ószövetség első két könyvét, a Teremtést és a Kivonulást illusztrálja. A múzeum koncerttermében áll egy hatalmas festett üvegfal, ami lenyűgöző példát állít Chagall művészetének. A múzeum ideiglenes kiállításokat is rendez más művészek munkáiból.

Cathédrale Saint-Nicolas de Nice

Fotó: Phongphon Sutantayawalee

Az Tsar Nicolas által épített Cathédrale Saint-Nicolas de Nice Nyugat-Európa első orosz temploma volt, és máig az egyik leggyönyörűbb ortodox templomnak tartják Oroszországon kívül. A 19. század második felétől, az első közvetlen Moszkva és Nizza vasútvonal megnyitásával, a több szálon is francia-barát orosz cári család és arisztokrácia, szívesebben töltötte idejét a Cote d’Azur kellemes klímáján, mint a hideg orosz télben. A gyönyörű katedrálist II. Miklós cár emeltette orosz honfitársainak és az 1865-ben elhunyt nagybátyja, Nyikoláj Alekszandrovics cárevics emlékének ajánlotta. A gyönyörű épület ó-orosz stílusban, szecessziós dekorációval, faragott famunkával és különleges ikonosztázzal készült el 1912-re. Belső tere valóságos ékszerdoboz, rengeteg történelmi és vallási tárgyat rejt, amiket Oroszországból menekítettek ki a zűrzavaros időkben ide érkező oroszok.

Musée des Beaux Arts

Fotó

- hirdetés -

Az 1878-ban épült Elisabeth Vassilievna Kotschoubey ukrán hercegnő egykori privát kastélya ma a Szépművészeti Múzeum, mely egy 15.-20. századot átfogó műkincs gyűjteménynek ad otthont. A múzeum legkiemelkedőbb alkotásai a 17. és 18. századi francia festmények, és 19. századi festmények és szobrok, köztük olyan művészek munkái, mint Chéret, Fragonard, Braque, Carriére, Chagall, Degas, Monet, Sisley, és Rodin. A múzeum ad otthont továbbá a Raoul Dufy festmény-gyűjteménynek, és az Alexis és Gustav Adolf Mossa művészeti gyűjteménynek is.

- hirdetés -
276,837RajongókTetszik
6,832KövetőkKövetés
273KövetőkKövetés
26FeliratkozókFeliratkozás