- hirdetés -

Top 10 látnivaló Glasgowban

A Clyde-folyó partján elhelyezkedő Glasgow, iparvárosból az elmúlt néhány évtizedben az ország modern, nyüzsgő metropoliszává, és kulturális fővárosává formálódott kiváló múzeumainak, művészeti galériáinak és fesztiváljainak köszönhetően. Glasgow nevének kelta jelentése „szép zöld hely”, ez pedig igazán találó, tekintve a 70 parkot és egyéb zöld területet, amivel rendelkezik. Az egykori ipari város jellege ma már eltűnőben, helyét folyamatosan veszi át a modern építészet, olyannyira, hogy a XX. század legvégére elnyerte az Egyesült Királyságban „az építészet és formatervezés városa” címet. Mindeközben pedig Skócia talán legszebb Viktória-korabeli városa.

- hirdetés -

Szállást keresel Glasgowban? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Glasgow Katedrálisa, St. Mungo

Fotó: Lawrence OP

A város legjelentősebb történelmi épülete a 12. századi Glasgow Katedrális vagy St. Mungo Katedrális, melynek helyén építése előtt már több száz évvel egy fatemplom állt.  A glasgow-i katedrális egyike azon kevés épületeknek, amelyek átvészelték a skót reformációt. A katedrális legnagyobb terme a kripta, amely St. Mungo, a püspökség alapítójának sírját őrzi, akit i.sz. 603-ban temettek itt el, tulajdonképpen sírja fölé emelték a templomot. Érdemes felkeresni a közeli St Mungo Museum of Religious Life and Art-ot, amely a világ vallásaival, rítusaikkal foglalkozik, és azzal, hogy ezek dogmái hogyan kezelik az élet és halál kérdéseit. A kiállított műtárgyak az egyiptomi múmiáktól a hindu szobrokon át, egészen Salvador Dali Keresztelő Szent János Krisztusa c. festményéig sorakoznak, és az udvaron még egy zen buddhista kertet is berendeztek.

- hirdetés -

Glasgow szíve: a György-tér

Fotó: UT70619

Glasgow történelmi viktoriánus városközpontjának szívében áll a virágokkal borított György-tér (George Square), 12, a várossal összefüggésbe hozható híres ember szobrával, köztük Robbie Burns, Walter Scott és Victoria hercegnő. A tér keleti végét a Városháza foglalja el 1890-ben befejezett, 70 méteres tornyával; míg a Kereskedők Háza ma is főhadiszállása Nagy-Britannia legrégebbi kereskedelmi kamarájának, amit 1605-ben alapítottak. A közelben fekvő 18-19. századi dohány- és cukorraktárak egy csoportja is részét képezi a város trendi Merchant City (Kereskedőváros) negyedének, ami a The Italian Centre bevásárlóközponttal együtt egyedi kávézókat, éttermeket és dizájner boltokat kínál. További érdekesség a hatalmas Barras Street Market, ami minden héten nagyjából 1000 árust vonz, akik ételt, antikárut, csecsebecséket és ruhákat árulnak.

Glasgow-i Művészeti Iskola

(sajnos a cikk megjelenése óta egy újabb tűzvész áldozata lett az épület)

- hirdetés -

A Mackintosh Művészeti Akadémiát (Mackintosh’s Glasgow School of Art) minden építészet-rajongónak kötelező megnéznie. Az 1909-ben befejezett Art Nouveau épület koronázta meg a skót építész, formatervező, Charles Mackintosh hírnevét, nem csak építészként (az óriási nyugati homlokzatot három, 20 méteres fülkés ablak dominálja, a kisebb, keleti ablakok pedig a skót kastélyokra emlékeztetnek), de kiváló belsőépítészeti tervezőként is. Különösen érdekes az egyik első Mackintosh-féle „White Room”, ami úttörő szemlélet volt a viktoriánus és az edward-i korszak komor belső terei után, a Mackintosh Szoba, ahol a Művészeti Akadémia gyűléseit tartják, és az egyedi könyvtár és galéria. Az épület egy 2014-es tűzvészben komoly károkat szenvedett, és jelenleg helyreállítás alatt áll. Számos Mackintosh épülettel találkozhatsz Glasgow-ban, ezek közül is kiemelkedik a Scotland Street School Museum, ami sokáig iskolaként működött, vagy a Charles Mackintosh House for an Art Lover egy szintén érdekes építészeti ékkő, ami a művész legjobb belsőépítészeti munkáit mutatja be. Habár a tervek már 1901-ben elkészültek, az építkezés egészen 1989-ig váratott magára.

Kelvingrove Művészeti Galéria és Múzeum

Fotó: Jean-Pierre Dalbéra

A 2,5 kilométer hosszú sétálóutca a Sauchiehall Street a város nyugati végén, egy felkapott környék kávézókkal, éttermekkel, drága butikokkal, puccos hotelekkel és, ami talán a legfontosabb, a gyönyörű Kelvingrove Művészeti Galériával és Múzeummal (Kelvingrove Art Gallery and Museum). Az  spanyol barokk stílusban, vörös homokkőből épült múzeum tökéletesen illeszkedik a városképbe. Az 1901-ben megnyílt múzeum nem tematikus, megtalálható itt a nagyszerű festményektől a kitömött állatokon és az ókori egyiptomi kiállításon keresztül minden, a mennyezetről alábukó második világháborús Spitfire vadászrepülőig. Nagyszerű gyűjteménnyel rendelkezik brit és más európai festők alkotásaiból, olyan gyöngyszemeket is beleértve, mint Van Gogh portréja Alexander Reidről (Reid egy ismert glasgow-i műgyűjtő volt). Skót régészeti leleteik között találhatóak bronzkori eszközök Arranból, Kintyréből és Glenlucéből. A további érdekes kiállítási tárgyak között találhatóak még fegyverek, vértek, sisakok, nyílpuskák és kardok a 15. és 16. századból, csakúgy, mint flamand faliszőnyegek, glasgow-i készítésű ékszerek, ezüst, üveg és fazekas termékek különböző korokból.

Glasgow-i Egyetem: A Hunterian Múzeum és Művészeti Galéria

Fotó: _skynet

- hirdetés -

A Glasgow-i Egyetem története 1451-re nyúlik vissza, ezzel Skócia második legidősebb felsőoktatási intézménye. Az egyetem számos illusztris tanárral büszkélkedhet, mint például James Watt feltaláló és mérnök, Adam Smith a modern közgazdaság-tudomány alapítója, és az „antiszeptikus sebészet atyja”, Joseph Lister. Az Egyetem sétányon elhelyezkedő látogatóközpont egyik állandó kiállításán részletesen megismerkedhetünk az egyetem tudósaival és felfedezéseivel. Egy másik híres, az egyetemhez köthető tudós William Hunter, egy 18. századi glasgow-i orvos, aki anatómiai részekből, érmékből és művészeti darabokból álló gyűjteményét hagyományozta a Hunterian Múzeum megalapításához. A múzeum jelenleg etnográfia, zoológia, geológia és archeológia gyűjteményekkel rendelkezik, utóbbiak sok római kori kincset is rejtenek. De a kiállított tárgyak között vannak Rubens, Rembrandt és Reynolds munkák is, és a galéria ad otthont a legfontosabb belsőépítészeti tárgyaknak az építész, Charles Mackintosh glasgow-i otthonából.

Riverside Múzeum 

Fotó: Seo J Kim

Zaha Hadid által tervezett glasgow-i közlekedési múzeum, a Riverside Múzeum (Riverside Museum) számos érdekes közlekedési eszközt tartogat; hajómodelleket, gőzmozdonyokat, villamosokat, vintage autókat, és ló vontatta kocsikat. A legújabb attrakciók között látható egy 1938-as glasgow-i utca szuper rekonstrukciója, illetve a Tall Ship (Glenlee), az egyetlen még úszó, Clyde-építette vitorlás hajó Nagy-Britanniában.

Pollok Ház

Fotó: Graham Campbell

- hirdetés -

Glasgow városközpontjától 6,5 kilométerre, egy hatalmas birtokon fekszik Glasgow egyik legelegánsabb családi otthona, a Pollok Ház (Pollok House). A Maxwell család otthona ez a kúria, ami 1752-ben épült William Adam és fiai által. Spanyol festmény gyűjteménye El Greco, Goya, Murillo, Velazquez munkáitól különösen értékes. 2016-ban elnyerte a “Green Flag Award” díjat, amit az Egyesült Királyságban a parkok és a zöldterületek legjobb minősítését jelenti.

Kibble Palota és Glasgow-i Botanikus Kertek

Fotó: slack12

Az 1873-ban épült Kibble Palota az egyik leghatalmasabb üvegház Nagy-Britanniában, ritka orchideák, ausztrál és új-zélandi páfrányok, illetve afrikai, amerikai és távol-keleti növények gyűjteménye csodálható meg benne. A Glasgow-i Botanikus Kertek területén található látványos üvegház további érdekessége a számos viktoriánus szobor. Ha megnézted, sétálj át a kiterjedt parkos területen és a Botanikus Kert számos további üvegházán és kiállításán. Egy másik szép, látogatásra érdemes park a Bellahouston Park, az 1938-as Brit Birodalmi kiállítás helyszíne, ami több, mint 13 millió látogatót vonzott, és színpompás virágágyásai miatt még ma is népszerű.

Glasgow Green és a Népek Palotája

Fotó: dun_deagh

Az 1662-ben kialakított Glasgow Green messze a legidősebb a város parkjai közül, és gyalogosan is könnyen elérhető a központból. A park egyik fő látnivalója a People’s Palace (Népek Palotája), egy 1898-ban épült múzeum, ami a kereskedelem és ipar fejlődését mutatja be, a kereskedelmi uniókat, a női mozgalmakat, illetve a szórakoztatást és sportokat a város életéből 1750-től a 20. századig. A park másik fontos vonzereje a Téli Kertek, egy hatalmas üvegház a palota hátuljában, ahol trópusi és szubtrópusi növények csodás gyűjteményét találod. Látogasd meg a mesés Doulton szökőkutat is, a világ legnagyobb terrakotta szökőkútját. Lenyűgöző 15 méteres magasságával és 21 méteres átmérőjével Victoria hercegnő aranyjubileumának megemlékezésére építették, és különböző alakokat ábrázol szerte a Nemzetközösségből. Még egy látnivaló, amit érdemes útba ejteni ha a parkban sétálsz, a Nelson Emlékmű, amit 1806-ban építettek Nelson admirális győzelmei előtt tisztelegve.

- hirdetés -

Nemzeti Skótduda Központ és Skótduda Múzeum

A Nemzeti Skótduda Központ (National Piping Centre) kiváló ha szeretjük a skót dudát. A központban nem csak megismerhetjük a történetét, de akár órákat is vehetünk, vagy beiratkozhatunk egy intenzív skót duda kurzusra is. A Nemzeti Skótduda Központ ad otthont a szuper Skótduda Múzeumnak (The Museum of Piping) is, ahol többek közt Skócia nemzeti költőjének, Robbie Burns-nek a dudáját vagy Iain Dall MacKay 17. századi kántornak a világ legrégebbi megmaradt skót duda relikviáját is megnézhetjük. Egy jól felszerelt bolt is van itt igazi skót dudákkal, zenével és szuvenírekkel (a központnak saját szállodája és étterme is van). Glasgow ad otthont az éves Skótduda Világbajnokságnak, a világ legnagyobb ilyen jellegű fesztiválját minden év augusztusában tartják meg a Glasgow Green parkban.

- hirdetés -
275,878FansLike
6,957FollowersFollow
284FollowersFollow
39SubscribersSubscribe
- hirdetés -