More
  - hirdetés -

  Top 10 látnivaló Bolognában

  Bologna megye és az Emilia-Romagna régió fővárosa könnyen megközelíthető, és sokan Olaszország legmegnyerőbb városának tartják. A finom ételek kedvelői legalábbis biztosan; Bologna ugyanis Olaszország gasztronómiai fővárosa. A város fő iparágai közé tartozik a tészta és a híres olasz felvágott, a mortadella készítés, úgyhogy mindenképp kóstold meg őket, ha ott jársz. A bolognai spagettit pedig hiába keresed, egy igazi olasz étteremben biztosan nem találsz, csak ragú bolognese-t, a fő különbség, hogy ezt a tradicionális olasz ételt csak és kizárólag tojásos szélesmetélttel, azaz tagliatellével tálalják. Bologna még Olaszország északi részén belül is kiemelkedő város szinte tökéletes középkori megjelenésével. A turistalátványosságok meglátogatása mellett tölts egy kis időt azzal, hogy beszippantod a város egyedi karakterét: sétálj végig a hosszú árkádokon, less be az elegáns, régi boltokba, figyelj fel az építészeti remekeire, időzz el a számos kávézó egyikében, és vegyülj el a rengeteg diák között a világ legöregebb egyetemi városában!

  - hirdetés -

  Szállást keresel Bolognában? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

  Piazza Maggiore és Piazza del Nettuno

  Fotó: dvdbramhall, címfotó:  alexpapad

  Úgy tűnhet, hogy Bolognában mindenki ugyanazon a helyen és ugyanabban az időben találkozik a barátaival a város szívében, a két egymással szomszédos tér valamelyikén. A város központjában mindig remek a hangulat a sok diákkal, utcazenésszel, akik szívesen időznek Bologna egyik szimbólumának, és a korszak egyik legpompásabb alkotásának számító Neptun szökőkút (Fontana del Nettuno) tövében. A kutat Tommaso Laureti tervezte, a bronz szoborcsoport pedig Giambologna egyik korai munkája a 16. századból. A város majdnem minden fő látványossága néhány perces sétán belül elérhető innen csakúgy, mint a legfontosabb utcák, köztük a nyüzsgő bevásárló utca, a Via dell’Indipendenza, és Via Galleria számos arisztokrata kúriájával.
  Az elegánsan árkádozott Via dell’Archiginnasio a nagy San Petronius bazilika mellett fut; a még befejezetlen homlokzat dominálja a Piazza Maggiore egyik oldalát. Az északi oldalon található a korábbi Palazzo del Podestá (Atyai Palota) egy toronnyal, a Torre dell’Arengoval, ami 1259 óta áll. Íves boltozata alatt azokat, akik az egyik oldalon suttognak, a másik sarokban is lehet hallani.

  - hirdetés -

  Archiginnasio anatómiai színház

  Fotó: Terry Clinton

  A Piazza Galvanin, a Piazza Maggiore közelében található a híres bolognai egyetem korábbi főépülete, ami ma Emilia-Romagna tartomány legnagyobb könyvtárának ad otthont, közel 35 000 kézirattal. Bologna egyik legfontosabb, legjelentősebb épülete, a 16. században épült és 1803-ig töltött be főszerepet a Bolognai Egyetem életében. Itt megnézhetjük, milyen volt egy egyetem 450 évvel ezelőtt, és megnézhetjük (csak ide kell belépőt fizetni 3 EUR) a komplexum fő attrakcióját az Archiginnasio anatómiai színházat, mely betekintést enged a korabeli orvostanhallgatók életébe. A belépés ingyenes, az épület freskói, mennyezete, kolonnádjai, lépcsőháza, udvara lenyűgözőek.

  Basilica di San Petronio

  Fotó:  Jim Moran

  Az 1390-ben amikor a Piazza Maggiore oldalán álló templom építése elkezdődött az volt a cél, hogy még a római Szent Péter Bazilikánál is nagyobb legyen. Ezt azonban nem sikerült teljesíteni, olyannyira, hogy valójában homlokzatát be sem fejezték. A San Petronio Bazilika Bologna legnagyobb temploma, és az ötödik legnagyobb a világon, akár 25 ezer embert is le tudnak ültetni benne. A templom hátuljában lévő apró múzeumban megtalálod azokat a terveket, amik a homlokzathoz készültek, köztük a nagyszerű építész, Andrea Palladio terveivel. A befejezett belsőt gyakran említik úgy, mint az olasz gótikus építészet kivonata, 22 kápolnájával, de itt található a világ legnagyobb napórája is. A bazilikában található a Giovanni da Modena által festett 15. századi freskó, ami Mohamed prófétát ábrázolja a pokolban démonok között, ami olyannyira nagy port kavart, hogy 2002-ben és 2006-ban is fel akartak robbantani a muszlim terroristák.

  Bolognai ferde tornyok:  Torre Garisenda és Torre Asinelli

  Fotó:  f0ff0

  A Pisai Ferdetorony ugyan híresebb, de Bolognának két olyan tornya is van, amik még ferdébbnek tűnnek karcsú alakjuknak köszönhetően. Ezek a legismertebbek a 20 torony közül, amelyek mai napig állnak a 12. századi Bologna látképét formáló több, mint 100 torony közül. A tornyokat megfigyelőhelyként, óvóhelyként és börtönként használták támadás esetén, de magasságuk miatt fontos státusz szimbólumokká váltak az őket építtető nemesi családok számára. A 48 méter magas Torre Garisenda befejezésekor sokkal magasabb volt, hatvanméteres, a XIV. században egy földomlást követően viszont erőteljesen elferdült – elhajlásának mértéke 3,2 méteres; a Torre Asinelli eredetileg hatvanméteres volt, csak később építették magasabbra, elhajlása mintegy 2,2 méteres. 498 lépcsőjét megmászva 97,6 méterről, madártávlatból figyelheted Bolognát, Olaszország negyedik legmagasabb tornyából. Mindkét torony az 1109-1119 közti időszakban épült, ezek adták az ötletet a New York-i World Trade Center építészének, Minoru Jamaszakinak is.

  Basilica di Santo Stefano (Sette Chiese)

  Fotó: pablocabezos

  Bár Bologna nem szenved hiányt különleges templomokban, a Santo Stefano Bologna legmisztikusabb és legöregebb látnivalója. A Jeruzsálem-negyedben, eredetileg hét épületből álló komplexumát hívhatjuk a Bologna Szentföldjének, a vallás bölcsőjének. A bencések építették a 10. és 13. század között, hogy otthont adjanak a korai mártírok maradványainak. Itt található Petronius sírja és egy márványtál, amiben a hagyomány szerint Pilátus mosta kezét Krisztus elítélésekor. A mai megmaradt 4 templom közül a legrégebbi, a Santi Vitale e Agricola 4. századi, így Bologna legrégebbi temploma is, míg a legújabb a 13. századból való.  Egyik templomból a másikba juthatunk  miközben kerengőkön, árkádokon és szebbnél szebb belső tereken sétálunk át.

  - hirdetés -

  Santuario di Madonna di San Luca

  Fotó:  ev0ev0

  Bologna egyik legérdekesebb látnivalója a belvárostól kicsit távolabb fekvő Santuario di Madonna di San Luca. Bár a 300 m magas domb tetején álló templom önmagában is nagyszerű látnivaló, és az innen elénk táruló panoráma is remek, mégsem emiatt kihagyhatatlan. Hanem az ide vezető úttól. A világ leghosszabb fedett útja, a Városkaputól, a Porta Saragozzától indul, 3,8 km-en keresztül vezet fel a templomba, és pontosan 666 boltív alatt kell elhaladnunk, míg felérünk. Eredetileg az utat azért építették, hogy a templomban elhelyezett Madonna ikont az időjárás viszontagságai ellenére is el tudják juttatni a városba évente egyszer.

   

  - hirdetés -

  Basilica di San Domenico

  Fotó:  Joe Parrilla

  Szent Domonkos, a domonkosok rendjének alapítója 1221-ben Bolognában halt meg. Halála után alapított rendnek ebben a zárkájában munkálatok kezdődtek, amik aztán jó pár évszázadon át folytak. A maradványait őrző márvány síremlék már önmagában is megér egy látogatást, olyan művészek készítették, mint Michelangelo és Nicola Pisano. De a templom művészeti kincseinek ezzel nincs vége. A karzat kiemelkedő fa berakása, amit az intarzia mestere, Damiano da Bergamo készített, a reneszánsz kortársak szerint a világ nyolcadik csodája volt. Minden hónap első és második szombatján 10.30-kor, és 15:30-kor ingyenes, vezetett kiránduláson vehetünk részt a kápolnákban, a karzatnál, az inkvizíciós termekben, Szt. Domonkos zárkájában és más olyan helyeken, amik általában nem állnak nyitva a nyilvánosság előtt.

  Battuti Oratóriuma

  Fotó:  Dimitris Graff

  Lépcsőzz fel a templom fölötti szobába, hogy megtaláld Bologna egyik kincsét, egy kis házi kápolnát barokk festményekkel, freskókkal és díszes faragásokkal ékesítve! A legcsodásabb alkotás a 15 szoborból álló szoborcsoport, a Szűz Halála, amit Alfonso Lombardi készített a 16. század elején. A terem kitűnő akusztikájának köszönhetően az imádság mellett a zenei programoknak is kitűnő helyszíne, érdemes betérni rájuk.

  Basilica di San Pietro

  Fotó:  Global Rang

  - hirdetés -

  Szent Péter katedrálisa számos változáson esett át 910-es alapítása óta, tűzvész és földrengés is hatalmas károkat okozott 1131 augusztusában és 1222-ben. A jelenlegi épületet három építész (Floriano Ambrosini, Alfonso Torreggiani és Cosimo Morelli) tervei alapján készültek, akik eltávolították az eredeti román-gótikus szerkezet szinte minden nyomát. A székesegyház  17. században XIV. Benedek pápa alatt új barokk stílusú homlokzatot kapott. Harangtornya a város második legmagasabb tornya (70 m), valójában két torony van, melyeket különböző időkben építettek (10. és 13. század). A torony tetejéről gyönyörű  kilátás nyílik a városra.

  Pinacoteca Nazionale

  Fotó:  marco_as

  Olaszország egyik legfontosabb, legelismertebb művészeti galériája, az állandó mellett remek időszaki kiállításokkal, és a római és firenzei galériákhoz képest jóval kisebb tömeggel. Az egyetemi negyedben található képtárban főleg bolognai, és Bolognához kapcsolódó 13- 19. századi festők képei láthatók, mint Vitale de Bologna, Raffaello,  Lorenzo Costa, Francesco Francia, Pietro Perugino, Giotto, Guidio Reni vagy Cima da Conegliano, de találunk néhány nagyszerű alkotást El Grecótól és Tintorettól is. Néhány tárgynak saját történelme van, olyan templomokból menekültek meg, amiket bezártak vagy más célokra kezdtek el használni, vagy visszatértek Bolognába miután I. Napóleon elvitte őket a párizsi Louvre-ba.

  - hirdetés -