- hirdetés -

Top 10 látnivaló Kefalónián

Kefalónia a Ión-szigetek legnagyobbika, fenyőerdővel borított mészkő hegyekből áll, melyeket friss, zöld, termékeny völgyek szabdalnak fel. A múltban a sziget elsősorban a mezőgazdaságtól függött, ám a 2001-es Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével forgatott filmsiker, a Corelli Kapitány Mandolinja óta a turizmus is kiemelt jelentőséggel bír. A szigetnek majdnem minden városa és falva elpusztult egy borzalmas földrengésben 1953-ban, így kevés történelmi épület található a szigeten, az egyik kivétel Fiskardo falu, ami valahogyan túlélte a pusztítást. Azonban a sziget annyi természeti szépséget tartogat, hogy mindenképp érdemes ellátogatni ide.

- hirdetés -

Szállást keresel Kefalónián? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Fiskardo

fiskardo_kefaloniaFotó:  Marcus T Ward

Kefalónia kétség kívül egyik legszebb falva Fiskardo, a sziget észak-keleti végében fekszik, és ez az egyetlen település, amit az 1953-as földrengés nem tett tönkre, és ami máig megőrizte a 18. századi velencei stílusú építészetét. A védett öböl köré épült falu – háttérben tengerparti ciprusokkal, olajfákkal, tölgyesekkel – nagyon népszerű a vitorlázók között, akik hajói a nyári éjszakákon gyakran ringanak a kikötőben. A kikötőt körülvevő színes házak legtöbbje tengeri éttermeknek, kávézóknak, és apartmanoknak ad otthont.

- hirdetés -

Ássos

assos_kefaloniaFotó: schmilblick

Fiskardotól 10 kilométerre Ássos egy békés kis falu, mindössze néhány utcával, egy kicsiny dombos ciprussokkal és fenyőfákkal tarkított félszigetre épült. A mesés falu eléréséhez egy sor hajtűkanyaron át kell lehajtanod a kis öbölbe. A gyönyörű virágos házakkal büszkélkedő falunak mindössze kb. 100 állandó lakos van, akik főként a turizmusból, halászatból élnek. A félsziget csúcsán egy 16. századi velencei kastély romjait láthatjuk, de nem csak emiatt, hanem Kefalónia legszebb naplementéje miatt is érdemes felkeresni a sziget ezen részét.

Myrtos Beach

myrtos_beach_kefaloniaFotó: Tony Hisgett

Ássos közelében, az észak-nyugati parton található Myrtos, Görögország egyik leggyakrabban megörökített strandja, ami  a világ legszebb tengerpartjait tartalmazó listákon is gyakran felbukkan. A drámai mészkő hegyekkel, és lenyűgöző türkizkék tengerrel szegélyezett, két kilométer hosszú strandot finom, fehér kavics borítja. A partszakaszra a legszebb kilátás a fenti útról nyílik, mely valóban lenyűgöző. Maga a part egy kicsit vad, nincs természetes árnyék a délutáni nap elől, és a tengerfenék hirtelen mélyül, erős áramlatokkal, így gyerekekkel csak felnőtt kíséret mellett ajánlott.

- hirdetés -

Argostoli

argostoli_kefaloniaFotó: Paul Wilkinson

Kefalónia fővárosa Argostoli, egy félszigeten fekszik a sziget dél-nyugati partjánál. Az egykor vonzó főváros majdnem teljesen elpusztult az 1953-as földrengésben, később modern stílusban épült újra, követve az eredeti városterveket. A legfőbb közösségi találkozási pont a pálmákkal szegélyezett tengerparti korzó, ahol a helyi halászhajók is horgonyoznak. Egy másik turista látványosság egy kis régészeti múzeum, ami a mükénéi, helléni és római időszakokból származó emlékeket mutat be.

Sami 

sami_kefalonia

A keleti parton fekvő Sami, a sziget második legnagyobb kikötője Argostoli után, rendszeres kompjáratokkal Patra és Ithaca felé és Olaszországba. Sami ókori városa délre fekszik a modern várostól, az egyike Kefalónia legfontosabb régészeti felfedezésének, ahol az akropolisz maradványai még mindig láthatóak, és a panoráma is lenyűgöző.

- hirdetés -

Antisamos Beach

antisamos-beach_kefalonia

Egy mély, kanyargós öbölben a keleti parton, Samitól 3 kilométerre fekszik Antisamos, az egyik legnépszerűbb part Kefalónia szigetén, itt forgatták a Corelli Kapitány Mandolinjának tengerparti jeleneteit. A fehér kaviccsal borított, és fenyőerdőkkel beültetett, hegyekkel körülvett part kevésbé kiépített, mint az üdülőközpontokban fekvő társai. A tenger meleg és tiszta, ideális a búvárkodáshoz.

Drogarati barlang

drogarati_kefaloniaFotó: Michal Kosacky

Samitól dél-nyugatra, Khaliotata falu mellett található Drogarati-cseppkőbarlang 150 millió éves. A legnagyobb terme nemcsak méreteivel – 95 méter hosszú és 45 méter széles –, de akusztikájával is kitűnik. A bejutáshoz le kell sétálnod egy hosszú lépcsőn, hogy egy hátborzongatóan gyönyörű barlangba érkezz, ami csodás cseppkövekkel teli! A barlanglátogatásra készülj fel, mert a hőmérséklet 18 C és a páratartalom 90 százalékos! A barlang önmagában is gyönyörű, de remek akusztikája miatt alkalmanként komolyzenei koncerteket is tartanak benne, az amerikai-görög szoprán, Maria Callas is énekelt itt.

- hirdetés -

Melissani barlang 

melissani-barlang_kefaloniaFotó: zolakoma

Samitól észak-nyugatra a hegyoldalban megbúvó Melissani-barlang egy földalatti tónak ad otthont. A tó vize sós- és édesvíz keveréke, mivel a mintegy 30 méter mély barlangrendszerbe a tenger vize is beszivárog. A 100 méter hosszú Melissani-barlangot 1951-ben fedezték fel, és 1963-ban nyitották meg a turisták előtt, azóta Kefalónia legnépszerűbb természeti látnivalója. A barlang egy részének beomlott a teteje, így a napfény közvetlenül bejut és csodás kék, türkiz és zöld színekbe öltözteti a tavat. A barlang másik részén pedig különleges cseppkő szobrok és boltívek láthatók. A tó egy földalatti alagúton át közelíthető meg, ahol csónakba szállva körbehajózhatjuk a különleges természeti képződményt. A látogatást érdemes dél körülire időzíteni, ekkor legszebb a látvány. Régészeti felfedezések tanúsága szerint a barlangot egykor ókori istentiszteletekre használták.

Ainos Nemzeti Park

ainos-nemzeti-park_kefaloniaFotó: Berit Watkin

Kefalónia déli részén emelkedik a sziget legmagasabb pontja, az 1628 méter Aionos-hegy. A hegy és környéke 1962 óta nemzeti park, így kiemelt védelmet élvez. A magasabb részeket sűrű fenyőerdők borítják, az Abies Cephalonica (Kefalloniai fenyő) görög eredetű fenyőfaj, és kivételesen érintetlen maradt itt, köszönhetően a sziget elszigeteltségének. A nemzeti park ideális a túrázáshoz, hegyi kerékpározáshoz és madármegfigyeléshez. Tiszta időben a legmagasabb csúcsról nem csak Kefalónia szigetére nyílik páratlan kilátás, hanem felbukkannak a látóhatáron a környező szigeteket is: Zakynthos, Ithaka vagy Lefkada.

Skala

skala_kefaloniaFotó: Chris Barnes

- hirdetés -

Skala, a Kefalónia sziget dél-keleti részén egy egyszerű kis halász, és földműves falu volt. Az elmúlt 20 évben az elképesztően jó elhelyezkedése miatt (a tenger előtt, egy bámulatos, homokos parttal), Skala kedvelt üdülőcélponttá vált. Több mint 3 kilométeres homokos és apró, fehér kavicsos tengerparton biztosan találsz egy nyugalmasabb helyet még csúcsszezonban is. A legforróbb órák alatt javasolt egy pihenő a fenyőerdőben, a strand mögött. A part mentén, nem messze Skala falutól találod a Potamaki strandot. Ez a csodás, homokos strand, a ritka álcserepes teknősök szaporodási helye. Skala környékén a festői, görög vidéki táj tökéletes példáját láthatjuk, kis birtokokkal, olívaültetvényekkel, szabadon kószáló kecskékkel és juhokkal, illetve kaptárok százait, ahol a tradicionális görög mézet készítik.

- hirdetés -
275,878FansLike
6,957FollowersFollow
284FollowersFollow
39SubscribersSubscribe
- hirdetés -