- hirdetés -

Top 10 látnivaló Cipruson

Ciprus apró szigetének történelme rendkívüli. Századokon át sóvárogtak utána a birodalmak, mert Ciprus irigylésre méltó elhelyezkedése óriási értékkel bírt azok számára, akik a Kelet-Mediterrán térség fölött szerettek volna hatalomra szert tenni. Ma is rengeteg ember érkezik, hogy felfedezzék a sziget strandjait. Azon utazók számára is tökéletes választás, akik többet keresnek a homoknál és a napsütésnél, Cipruson vannak régészeti területek, várromok, gyönyörű bizánci templomok, és bőven akadnak monostorok és múzeumok is. Szintén csodás hely kiránduláshoz, érintetlen vidékeivel és hihetetlen változatos állat-, és növényvilágával. És ami a legjobb, hogy annyira kicsi, hogy könnyedén megszállhatsz egy városban, ahonnan aztán bejárhatod az egész szigetet.

- hirdetés -

Szállást keresel Cipruson? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

St. Hilarion

st-hilarion_ciprus

A Mediterrán térség egyik leggyönyörűbb várromja egy magas, meredeken emelkedő hegy tetején áll, a Kerínia-hegységben. A St. Hilarion egy régi keresztes vár, számos helyi legenda és mítosz otthona – az egyik leghíresebb egy tündér királynőről szól, aki helyi juhászokat igézett meg, és ő épített egy kastélyt ide.  Eredetileg persze védelmi célból épült, és nevét egy szerzetesről kapta, aki a 4. század környékén a Szentföldről érkezett Ciprusra. A vár legfelső tornyából tiszta időben még Törökország partjai is látszódnak, és csodás kilátás nyílik az egész szigetre. A helyiek szerint Walt Disney egyes kastélyainak is ihletője volt. Ha csak egy várat van időd megnézni Cipruson, ez legyen az!

- hirdetés -

Larnaca

larnaca_ciprusFotó: Sergey Galyonkin

Larnaca a sziget dél-keleti oldalán sokkal többet nyújt, mint egy felkapott tengerparti üdülőhely. Az omladozó óvárosi Török Negyed (Skala), és Ciprus egyik legtöbbet látogatott történelmi emléke, az Agios Lazaros (St. Lazarus Templom) mellett, a központ megőrizte a tökéletes hétköznapi város atmoszféráját. 6000 éves múltjával Ciprus legrégebbi városa remek kikapcsolódást kínál a tengerparti pihenésre vágyóknak ugyanúgy, mint a kultúra iránt érdeklődőknek. A búvárok számára pedig nyilván nem kell bemutatni a Zenobia nevű, méltán híres hajóroncsot. De ami még ennél is jobb, az a Larnaca mellett nyugatra fekvő sóstó, ahol tavasszal flamingók százaitól rózsaszín a táj.

Karpas-félsziget

karpas-felsziget_ciprusFotó: muffinn

A legszebb régió Cipruson a magányos és rögös Karpas-félsziget, egy hegyekkel szegélyezett, aranyszínű partokkal tarkított földnyelv, észak-kelet Cipruson. A félsziget nagy része nemzeti park, de ez Ciprus legkevésbé kitaposott területe, nagyszerű túrázási lehetőségekkel, különös falvakkal, és eldugott történelmi területekkel. Ide mindenképp el kell látogatnod, ha szeretnéd megtapasztalni Ciprus felfedezetlen és vad arcát. Vágj neki autóval (a területen jóformán nincs tömegközlekedés), és látogasd meg a Sipahi faluban található Agia Triada mozaikokat, mielőtt továbbmész az eldugott Dipkarpaz faluba. Nem messze innen már vár a félsziget híres strandja, a Golden Beach (Aranypart). Itt nincsenek büfék, sőt még a napernyőt sem szabad letűzni, ellenben találkozhatsz tojást rakó teknősökkel. A helyiek azonban szépsége mellett épp elhagyatottsága miatt kedvelik ezt a partszakaszt.

- hirdetés -

Kolossi

kolossi_ciprusFotó: Karen Bryan

Ha tartanának a várak között népszerűségi versenyt, Kolossi biztosan előkelő helyen végezne. Ez az apró, de tökéletesen megformált vár igen karakteres építmény. A kocka formára hasonlító vár 21 méter magas, oldalai 16 méter hosszúak. A vár tetejéről szép kilátás nyílik a környékre és az épület udvarára, ahol az egykori istállók és kiszolgáló helyiségek romjai láthatóak.  A három szintes épületbe  megtekinthetők a földszinti raktárhelyiségek, a második emeleti konyhák, illetve a parancsnoki lakórész. A Limassol külterületén fekvő, régi keresztes erődítmény egy fontos emlék, mely Ciprus jelentőségét mutatja a keresztes hadjáratok idején.  Az először Szent János lovagjai által birtokolt kastélyt parancsnoki területként használták, kiváló elhelyezkedése és a partvonalra való kilátása miatt. 

Cape Greco Nemzeti Parkerdő

cape-greco_ciprusFotó: Monika

Még Ciprus nyüzsgő déli partján is vannak olyan régiók, ahol elmenekülhetsz a tömeg elől. Cape Greco Nemzeti Parkerdő egy meseszép, tengerparti nemzeti park, sétautak tucatjaival, amelyek az Agia Napa üdülőterület keleti részétől indulnak. A helyi növényvilág csodás változatossága található meg itt, különösen Ciprus vadorchideáit érdemes figyelni, amik kora tavasszal virágoznak. Ám az igazi látványosság a csodás parti látkép, háttérben az azúrkék tengerrel. Az utak egészen a Cape Greco (Greco-fok) pontig nyúlnak, ami Ciprus déli részének legkeletibb pontja.  

- hirdetés -

Troodos-hegység

troodos-hegyseg_ciprusFotó: Leonid Mamchenkov

A Troodos Hegység zöldellő buja vidékét, hangulatos hegyvidéki falvak tarkítják kövekből rakott hagyományos házakkal, és macskaköves sikátorokkal. Ezek a falvak adnak otthont Ciprus néhány lenyűgöző Bizánc kori templomának és monostorának, ahol vibráló freskók és falfestmények köszönnek vissza a középkorból.
A Troodos templomok történelmileg olyannyira jelentősek, hogy közülük kilenc az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. Pattanj autóba és nézd meg mind, de ha csak egyet van időd, az legyen a Mihály Arkangyal Temploma, Pedoulas kis falujában!

Paphos

paphos_ciprusFotó: Sergey Galyonkin

Paphos a sziget nyugati felén fekszik, központjában a hangulatos kikötővel és apró halászhajóival. Hírnevét azonban két dolognak köszönheti. Egyrészt a legenda szerint Paphosban született Afrodité istennő, így a város zarándokhellyé vált a görög istennő rajongóinak körében. Másrészről pedig gazdag történelmi múltjának köszönhetően, szinte a teljes város az UNESCO Világörökségi védelme alatt áll. Kato Paphos Régészeti Park elsősorban mozaikjairól világhírű, amelyek a 3-5. századból származnak és a nemesek villáinak (Dionüszosz Háza) padlóját díszítették.

- hirdetés -

Aphrodité sziklái

aphrodite-sziklai_ciprusFotó: Colin Moss

Petra Tou Romiou – Ciprus délnyugati partján  emelkedő legendás sziklacsoport, ahol a görög mítosz szerint Aphrodité, a szerelem és szépség istennője kilépett a tengerből. A csodás partszakasz mára a szerelmespárok kedvelt helyévé vált. A legenda szerint, aki háromszor körbeússza a sziklát, mindörökké fiatal és szép marad. A tengerpartot körbeölelő sziklák tele vannak szerelmes üzenetekkel, a környező fák és bokrok pedig zsebkendőre írt kívánságokkal, melyek akkor válnak valóra, ha a zsebkendő leesik.  

Nissi Beach

nissi-beach_ciprusFotó: Anna Federowicz

Fehér homok „folyik” bele a türkizkék tengerbe Agia Napában; ez Nissi Beach, Ciprus leghíresebb strandja. Igen, nyáron elég zsúfolt lesz, ám még a napernyők zsúfoltsága ellenére sem kétséges Nissi szépsége. A víz nagyon sekély a partnál, és az öböl is nyugodt és szélvédett, ezzel téve a helyet nagyszerűvé a kisgyermekes családok számára. A nyári főszezonban pedig a lehetőségek tárházából válogathatunk, ami azt jelenti, hogy könnyedén eltölthetsz egy egész napot a parton.

Kyrenia

kyrenia_ciprusFotó: `TOMS` BALCUS

- hirdetés -

Kyrenia (Girne) Ciprus egyik legrégebb ideje lakott, és talán legszebb városa. A kikötői öreg negyed még ma is a régi török hangulatot idézi fel. Feledhetetlen élményt nyújtanak a régi falak, kastélyok, kolostorok, a Kyrenia-vár, s a patkó alakú kikötő, amelynek vizén kirándulóhajók és jachtok ringanak. A kikötő keleti oldalán emelkedő Kyrenia erőd falairól fantasztikus kilátás nyílik a városra. Az erődítmény és a számos látnivaló mellett, a világ egyik legrégebbi hajóroncsa is megtekinthető.

- hirdetés -
275,878FansLike
6,957FollowersFollow
284FollowersFollow
39SubscribersSubscribe
- hirdetés -