Főoldal / Top 10 / Top 10 látnivaló Korfun

Top 10 látnivaló Korfun

A legészakibb Ión sziget Korfu (Kérkyra), Albánia partjainál fekszik, Görögország Epirus régiójában. Természeti szépségei, buja mediterrán növényvilága, enyhe klímája és a pompás tengerpartjai teszik Korfut népszerű úti céllá a nyaralók körében. A nyüzsgő tengerpartok és a megművelt földek jól megférnek egymás mellett, a sziget fő bevételi forrása a turizmus mellett ugyanis a mezőgazdaság. Korfut több mint 400 évig a velenceiek uralták, ez az az időszak, ahonnan a legtöbb építészeti remekmű származik, ezt követően a többi Ión szigettel együtt a britek fennhatósága alá került. Íme 10 kihagyhatatlan látnivaló Korfu szigetén.

Korfu

korfuFotó: Kurt Bauschardt

A sziget fővárosa Korfu, macskaköves sikátorokból és elegáns velencei kori épületekből áll, amelyek közül számos épület földszintje hangulatos tengeri tavernaként és szuvenír boltként. Máig erősen érződnek a történelem multikulturális hatásai.  Az óváros girbe-gurba utcácskái leginkább Velencére emlékeztetnek, az árkádos vásárlóutca a francia uralom emlékeit őrzi, a középületek többsége pedig az angol korszakot idézi.

 

Achilleion

Achílleion - Kerkyras / Corfu - GriechenlandFotó: wiseguy71

Az egyik legszebb korfui látványosság az Achilleion Palota (Ahílio). A fényűző neoklasszikus palotát 1890-ben építtette Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné vagyis Sisi, aki a szépség megszállott rajongója volt. A  palotát a királyné kedvenc ókori görög hőse után Achilleonnak nevezte el. Fiának 1889-es halála után az Achilleion Palota építésének szentelte életét, amely évtizedekig szolgált nyári palotaként. A palota meglátogatásával bepillantást nyerhetünk Sisi életébe, és halálának körülményibe, csakúgy, mint a szoborparkba, ahol többek közt a palota névadója, az íjvesszővel sarkon lőtt Achilleus szobra is áll.

 

Kassiopi

chassiopi_korfuFotó: Chris Parker

A sziget észak-keleti részén, Korfu várostól 36 kilométerre vár a sziget egyik legszebb faluja Kassiopi. Ez a tradicionális halászfalu népszerűsége ellenére megőrizte báját, a kikötőben ringatózó fa halászhajókkal, és széles választékot kínáló  tengeri étkezdékkel. A Római Birodalom legnagyobb alakjai jártak ide, Tiberius császár építtetett itt nyaralót, de Cicero, Marcus Antonius, később pedig Casanova is megfordult a faluban. Csöndes és nyugodt hely, különösen ajánlott végiglátogatni kis öbleit. A legjobb módja, hogy felfedezd ezt a partszakaszt, ha kibérelsz egy kis csónakot!  A lélegzetelállító kilátásért pedig túrázz fel a romos bizánci kastélyhoz a hegy oldalában, a falu mögött.

 

Paleokastritsa

paleokastritsa_korfuFotó: Petr Aust

A nyugati parton, Korfu várostól 25 kilométerre észak-nyugatra fekvő  Paleokastritsa Korfu sziget legkedveltebb, legszebb nyaralóhelye.   Paleokastritsa egy csodás partszakaszt ölel körül, hat mély öböllel és kellemes, homokos és kavicsos strandokkal, amik a kristálytiszta kék tengerbe vezetnek. Nagyon népszerű, így a csúcsszezonban igen forgalmas. A part felett emelkedő hegyekben találod a Paleokastritsa monostort – egy 13. századi monostor kerttel, templommal és egy kis múzeummal. Paleokastritsa közelében lévő Angelokastro vár Görögország egyik legfontosabb vára volt, mely stratégiailag fontos szerepet töltött be. Bár az a vár ma már kissé romos, mégis érdemes ellátogatni a csodálatos kilátás miatt, ami  Paleokastritsa-ra nyílik.

 

Glyfada

glyfada_korfuFotó: Riccardo T.

A sokak által a sziget legjobb partjának tartott Glyfada, Korfu nyugati partszakaszán fekszik, 26 kilométerre nyugatra Korfu várostól, és 2 kilométerre délre Pelekas falutól. A sziget egyik leghíresebb fürdőhelyét találjuk itt, vagy ahogy a helyiek nevezik, ez maga „Az arany part”.  Ez egy gyönyörű, hosszú partszakasz aranyszínű homokkal, háttérben pedig fenyőkkel és olíva erdőkkel borított hegyoldallal, mesés kulisszákat kínálva a strandoláshoz. Nyugati fekvésének köszönhetően pedig gyönyörű naplementékkel zárhatod a napot.

 

Pantokrator-hegy

pantokrator-hegy_korfuFotó: muffinn

Korfu északi részén tör a magasba , a 906 méter magas Pantokrator-hegy, a sziget legmagasabb pontja. Egészen a tetejéig fel tudsz autózni  egy hajtűkanyarokkal tarkított keskeny úton, bár sokkal jobb felsétálni Perithia faluból (körülbelül két óra az út gyalogosan). A tetején található Pantokrator kolostor története a 14. századra nyúlik vissza, bár jelenlegi kinézete főleg a 19. századból származtatható. A csúcsról mesés kilátás nyílik nemcsak egész Korfura, de keletre Albániára, északon a Diapontia-szigetekre ,délen pedig Paxos és Anti Paxos szigetei tűnnek fel a távolban. Tiszta napokon a mintegy 130 kilométer távolságra fekvő Olaszország déli partjait is megpillanthatod.

 

Vlacherna Monostor

vlacherna-monostor_korfuFotó: muffinn

A sziget talán legtöbbet fotózott látványossága, a repteret körülölelő lagúnán fekvő kis szigetecskén épült Vlacherna Monostor. A női monostor egy apró szigeten helyezkedik el a part közelében. Ahhoz, hogy eljussanak a szigetre, amit majdnem teljesen lefed maga a monostor, a látogatóknak végig kell sétálniuk a keskeny rakparton, ami a partról Vlachernába vezet.  A monostor fényes, fehér építészete a 17. század végéhez kötődik, élesen kitűnik a körülvevő kék víz hátteréből, ezzel hozva létre egy ikonikus képet, ami élőben még sokkal szebb, mint képeken.
A Vlacherna melletti másik sziget a Ponikonissi, azaz Egérsziget. Ide a lagúnán várakozó kis csónakokkal juthatunk át. Ne feledjünk alkudni a hajósokkal!

 

Szerelem-csatorna, Sidari

sidari_korfu

Sidari aranyszínű homokja talán Korfu legszebb tengerpartja, különösen népszerű célpont a szerelmesek körében. Az öbölben található egy különleges sziklaalakzat, a Canal d’Amour (Szerelem-csatorna), amit homokkő sziklák alkotnak. A két kővé vált szerelmest megelevenítő tengeri átjáróról azt tartja a legenda, hogy ha a szerelmesek együtt ússzák át, akkor örökre együtt maradnak. De ha nem hiszünk a legendának, akkor is érdemes végigjárni, mert mindegyik öböl valami egyedit kínál, kezdve a fehér homokos szakasztól az átjárókig, amik fantasztikus kő árkádokhoz, vagy eldugott barlangokhoz vezetnek. A sziklák miatt az öblök szélvédettek, így nagyszerű hely a napozásra hűvösebb időben is.

 

Régi Erőd, Korfu 

regi-erod_korfuFotó: Kurt Bauschardt

A félsziget legkeletibb pontján, Korfu városánál áll Korfu Régi Erődje. A görögök által Paleo Frourioként ismert, hihetetlen középkori építmény, a velenceiek uralkodás alatt épült 1546-ban. Az erőd története azonban még régebbre nyúlik vissza, mikor is a jelenlegi erőd helyén egy bizánci kastély állt. Az óvárostól egy várárokkal elválasztott Régi Erőd, két kis hegycsúccsal, azaz koryphával büszkélkedik, ahonnan a Korfu név ered. Az erőd belsejében számos brit épületet találhatunk, mint például a Szent György Templom, amit az eredeti velencei épületek helyére építettek.

 

Ano Perithia

perithia_korfuFotó: Peter Smithson

A történelem iránt érdeklődőknek, vagy bárkinek, aki egyszerűen csak rajong a sziget tradicionális kultúrájáért, az egyik fő látványosság Korfun az Ano Perithia. Ez a legrégebbi falu Korfun, bár szinte teljesen elhagyatott, ugyanis a II. világháborút követően Perithia lakói leköltöztek a tengerpartra, és megalapították Néa Períthiát. A Pantokrator-hegy lábánál elhelyezkedő régi falut védelmi céllal alapították, mert jó kilátást biztosít a tengerre, de a partról nem látható. Ano Perithia a mai napig nyolc templommal, és több, mint 100 hagyományos korfui házzal büszkélkedhet, amiket folyamatosan újítanak fel. Ma a néhány visszaköltözött lakoson túl, leginkább bárányok kószálnak a füge-, és cseresznyefák alatt. Van azonban néhány működő étterem, amit érdemes kipróbálni, főleg a diós süteményt.