Főoldal / Top 10 / Top 10 látnivaló Malajziában

Top 10 látnivaló Malajziában

Malajzia két igazán különböző élményt kínál: a Thaifölddel közös félszigetet és Borneót (egy sziget, melyen Indonéziával és Brunei-val osztoznak). A félsziget maláj, kínai és indiai ízek keveréke, egy nyüzsgő és modern fővárossal, Kuala Lumpurral. A malajziai Borneón pedig a legegzotikusabb maláj helyek várnak vad őserdővel, orangutánokkal, gránit ormokkal, és a külvilágtól elzárt törzsekkel. Mindez néhány gyönyörű szigettel, luxus szállodákkal, és gyarmatvárosokkal kombinálva, így Malajzia a legtöbb látogató számára egy remek egyveleget alkot. Ha az országok diverzitását díjaznák, Malajzia biztosan az első helyen végezne. Az ország nem csak a kisebbségi kultúrák olvasztó tégelye, de számos különböző szokás, konyhaművészet, és vallás keveréke, amelyek mind békésen megférnek egymás mellett. Az óriási szigetcsoportoktól a hegyekig, termékeny felföldekig, és trópusi őserdőkig, az ország földrajza is épp ugyanilyen sokszínű.

Taman Negara

taman-negara_malajziaFotó: Bernard DUPONT

A Nyugat-Malajzia északi partján található, három tartományt körülvevő Taman Negara állítólag a világ legidősebb őserdeje. Népszerű ökoturisztikai célpont rendkívül gazdag élővilága miatt – a ritka növényektől az egzotikus madarakig, és a csak itt honos állatokig, mint például a maláj tigris, ázsiai elefánt, és szumátrai rinocérosz mindent megtalálunk. Az egyik legnépszerűbb Taman Negara-i program a ’Canopy Walk’, egy hosszú függőhíd magasan a fák között, ahol a látogatók a lombkorona szintben sétálhatnak. Egy éjszakai szafari túrán pedig láthatunk növényeket, amelyek csak éjszaka virágoznak, sötétben világító gombákat, és számos csak éjjel aktív állatot.

Langkawi

langkawi_malajziaFotó: Andrew Lawson

Malajzia legismertebb nyaraló állomása Langkawi, egy 99 szigetből álló szigetcsoport az Andamán-tengeren, Malajzia észak-nyugati partjánál. Hosszú, fehér partszakaszokkal szegélyezett, dzsungelekkel borított hegyekkel és szirtes hegyormokkal tarkított szigetek nem véletlenül Malajzia leginkább reklámozott turisztikai célpontjai. A legnépszerűbb partok a nyugati partvonalon találhatóak, éttermek és kifőzdék széles választékával, és Langkawi legjobb szállodáival. A szigetek Kedah tartomány részei, mely a thai határral szomszédos. A legnagyobb sziget a névadó Pulau Langkawi, nagyjából 65000 fős lakossággal. Ezen kívül az egyetlen lakott sziget a közeli Pulau Tuba.

Perhentian szigetek

perhentian_sziegetek_malajziaFotó: Achilli Family | Journeys

Malajzia észak-keleti partjainál, a thai határtól nem messze elhelyezkedő Perhentian szigetek kötelező állomása egy maláj körútnak. Itt található néhány a világ legszebb tengerpartjai közül, és nagyszerű búvárkodási lehetőségek, számos olcsó szállással. A két fő sziget Perhentia Besar („Nagy Perhentian”) és Perhential Kecil („Kis Perhential”). Mindkét sziget pálmákkal szegélyezett, fehér homokos partokkal, és türkizkék öblökkel vár. A gyönyörű Perhentian szigetekre látogató utazók által gyakran rövid megállóként használt Kota Bharu egyedi hangulatával, látnivalóival, vásárlási lehetőségeivel és konyhájával vár mindenkit. A Kota Bharu-i élet nagy része a város nyüzsgő piacterei körül forog, melyek közül a Central Market a legnagyobb. A kávézókkal és riksákkal tarkított utcákkal körülvett Central Market nyüzsög a helyi asszonyoktól, akik ételes bódékat üzemeltetnek, és szemkápráztatóan színes gyümölcsöket és zöldségeket árulnak.

Gunung Mulu Nemzeti Park

gunung_mulu_nemzeti_park_borneo_malajziaFotó: Luke Price

A rendhagyó mészkőkarszt képződményeiről, és elképesztő barlang rendszereiről híres Gunung Mulu Nemzeti Park az egyik legbámulatosabb természeti látványosság egész Dél-Kelet Ázsiában. A Borneó szigetén Sarawak tartományában elhelyezkedő nemzeti park rendelkezik a világ legnagyobb, és leghosszabb barlangrendszereivel. Ezek között található a világ legnagyobb barlangja, a Sarawak, mely a becslések alapján elég nagy ahhoz, hogy 40 Boeing 747-es repülőt befogadjon. A másik különlegesség a Deer barlang, melynek hatalmas, közel hárommilliós ráncosnyakú denevér kolóniája szinte minden este látványos kivonulással indul élelemszerző körútra, amit mindenképp érdemes megnézni.

Mount Kinabalu

mt_kinabalu_borneo_malajziaFotó: johnjodeery

A borneói Sabah tartomány fővárosa Kota Kinabalu, egy gyorsan növekvő turisztikai központ, köszönhetően központi adottságának, ahonnan minden könnyedén elérhető; a trópusi szigetek, őserdők nemzeti parkokkal, és Borneó legmagasabb csúcsa a Mount Kinabalu. 4095 méteres csúcsával a Mount Kinabalu nem csak Borneó, de Malajzia legmagasabb hegye is. Világszerte ismert hatalmas ökológiai diverizátásáról: több mint 600 páfrányfajt, 326 madárfajt, és 100 emlősfajt azonosítottak a Mount Kinabalu térségében. A hegy fő csúcsának meghódítása nem igényel hegymászó felszerelést csupán jó fizikai kondíciót, de mindenképp csak helyi vezetővel induljatok neki!

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Kevesebb mint 200 éve Kuala Lumpur csak egy csöndes ónbányász város volt Nyugat-Malajziában. Mára az álmos kisváros az ország fővárosává, és legnagyobb metropoliszává alakult át. A helyiek által gyakran KL-nek nevezett vibráló város egy kulturális olvasztó tégely, jellegzetes felhőkarcolóival, zsibongó bevásárlóközpontjaival, és étkezdéivel. KL nem igazán rendelkezik klasszikus városközponttal, hanem inkább számos csomóponttal. A korábbi gyarmati negyednek jellegzetes építészete van, és itt található a barátságos Merdeka tér. China Town egy forgalmas turisztikai csomópont, míg az Arany Háromszög a város modern arcát mutatja be a híres Petronas toronnyal, mely a város jelképe. [irp posts=”12193″ name=”Kirándulások Kuala Lumpurból”]

Kuching

MalaysiaFotó: HooLengSiong

Borneó szigetének legnagyobb városa Kuching, népszerű bázis a sziget őserdeinek, és Sarawak tartománynak a felfedezéséhez. Kuching számos látnivalót és programot kínál a turistáknak, a történelmi városnézéstől a nyüzsgő piacokig, és szabadtéri kikapcsolódási lehetőségekig. A város a Sarawak folyó partján helyezkedik el, egy gyönyörű parti sétánnyal, ahonnan olyan történelmi jelentőségű látnivalók érhetőek el, mint a Margherita erőd, és az Astana kastély. A jellegzetes esernyő formájú tetejéről felismerhető Kuching Civic Centerben található egy planetárium, és egy kilátó, ahonnan páratlan kilátás tárul elénk a környékre.

Cameron-felföld

cameron_felfold_malajziaFotó: Carla Cometto

A Cameron-felföld Malajzia egyik legkiterjedtebb magaslati pontja, először a britek által került kiépítésre az 1920-as években. A hőség elől hűvös menedéket jelentő Cameron-felföld a Titiwangsa hegységben, Malajzia egyik legrégebbi turista úti célja. Az angol kertészeti bájjal fűszerezett, gyönyörű, lapos hegytető őserdei sétányain kívül teaültetvényeiről is ismert, ahol számos túrára jelentkezhetünk be. A burjánzó teaültetvények mellett színes virágültetvényit is megcsodálhatjuk.

Melaka

melaka_malajzia

A Nyugat-Malajzia dél-nyugati partjánál elhelyezkedő, India és Kína közötti sűrű vízi forgalomban fontos szereppel bíró Melakát századokon keresztül uralták, és támadták az indiai, portugál, brit és holland kormányok. Ennek eredményképp, ez a modern kori maláj város az egyik legérdekesebb hely Malajziában, színes építészetével, kultúrájával, tradícióival, és konyhaművészetével, mind-mind a város gazdag örökségét tükrözi. A melakai portugál városrész elegáns villáktól, és egy öreg erőd romjaitól karakteres, míg a holland kerület rendelkezik a legidősebb holland építészeti emlékekkel Dél-Kelet Ázsiában.

Tioman

tioman_malajziaFotó: YL Tan

Tioman egy kis sziget, mely a Maláj-félsziget keleti partjainál helyezkedik el. Az 1970-es években, a Time Magazine Tiomant megválasztotta a világ egyik legszebb szigetének, azóta a turisták özönlenek a szigetre az igazi paradicsomi hangulatot keresve. A szigetet számos korallzátony veszi körül, ezzel téve mennyországgá a búvárok számára, míg a sziget belseje sűrű erdőkkel teli. A turisták a monszun időszakon kívül (novembertől februárig), létszámban felülmúlják a szigetlakókat, ám Tioman máskor jóformán elhagyatott.