Főoldal / Top 10 / Top 10 látnivaló Krétán

Top 10 látnivaló Krétán

Kréta a legnagyobb görög sziget, és az ötödik legnagyobb a Mediterrán-térségben. Több mint 1000 kilométernyi partszakasz szegélyezi, ahol drámai hegyek, aranyszínű, homokos partok és hangulatos apró falvak váltakoznak. Az első fejlett európai civilizáció (mínoszi) történelmi látnivalóin túl a velencei korszak, és az oszmán uralkodás is nyomott hagyott Krétán. A történelmi látnivalókon kívül csodás tengerpartjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Íme, 10 kihagyhatatlan hely Krétán.

Szamaria szurdok

samaria_szurdok_kretaFotó: Miguel Virkkunen Carvalho

A Szamaria Nemzeti Parkhoz tartozó lenyűgöző szépségű 16 kilométeres szurdok az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. Európa leghosszabb szurdoka, Omalos hegyi falujától 1250 méteres magasságból ereszkedik a Földközi-tengerig,  Kréta napos déli partján fekvő Agia Roumeli faluig. A meredek, néhol ezer méteres sziklafalak között húzódó szurdokvölgy legkeskenyebb része a mindössze három méter széles Vaskapu. Csak májustól októberig látogatható, télen a csapadék és a hegyekből olvadó hó a Tarraios hegyi patakot folyóvá duzzasztja, ami a szurdok aljában folyik.
A  szurdoktúra kondíciótól függően 5-8 óra időtartamú.

 

Knosszosz

knosszosz_kretaFotó: tedbassman

A görög idők előtti, bronzkori kultúra, és a Földközi-tenger térségének első tengeri hadereje a minósziak nevéhez fűződik, akik a legendás Minósz király után kapták nevüket. Heraklion mellett Knosszoszt, Minósz király egykori palotájának gondolják. Ez a monumentális komplexum egykor a minószi civilizáció vallási és politikai központja  közelében lehetett, ahol valószínűleg bikaugratásokat tartottak, aminek lényege az volt, hogy a bika felé szaladva, majd szarvait megragadva bukfenceztek át az állaton. Knosszoszt nagyjából időszámításunk előtt 1450-ben hagyták el. Az archeológusok nem biztosak benne, hogy miért – lehetett ez egy katasztrofális földrengés, ami a Santorini vulkánkitörést követte, vagy talán Krétát megszállók vették be. Akármi is volt az ok, a minósziak teljesen eltűntek.

Heraklion

heraklion_kretaFotó: deepstereo

Heraklion (Iraklion) Kréta szigetének fővárosa, és tökéletes kiindulópont Kréta központjának felfedezéséhez. Ahogyan számos krétai kikötőváros, ez is a velenceiek alatt szerezte jelenlegi küllemét, akik 1204-től 1669-ig uralkodtak. Ez az időszak jelentős kulturális virágzást hozott a szigetnek, olyan művészekkel, mint El Greco, aki Fódeléből, Heraklion mellől származott. Az ismert 20. századi író, Nikos Kazantzakis (a Zorba, a görög szerzője) szintén Heraklionból származott, síremlékét megtalálod az óváros falai között. Heraklionnak van reptere, de számos komp közlekedik erre Athén kikötőjéből, Pireuszból, és népszerű kikötőnek számít a Kelet-Mediterrán térségben cirkáló óceánjárók között is.

Heraklion Régészeti Múzeum

heraklion_regeszeti_muzuem_kretaFotó: Tim Schofield

A Heraklion Régészeti Múzeum az egyik legfontosabb régészeti gyűjtemény Görögországban. A múzeumban Kréta történetének és történelmének minden időszakából találunk régészeti leleteket szerte a szigetről, bemutatva ókori, bronzkori, római és hellén kincseket. A legszebbek azonban a mínoszi Knósszosz-palotából való freskótöredékek, amik büszke és karcsú fiatal férfiakat és nőket mutatnak be, élénk terrakotta, vörös, okkersárga és kobaltkék alakokban.

 

Chania

chania_kretaFotó: Miguel Virkkunen Carvalho

Chania (Hania, Khania) Nyugat-Kréta legfőbb városa, és 1971-ig a sziget fővárosa volt, amikor is a székhely átkerült Heraklionba. Az Égei-tengerre néző, és a télen hófödte Fehér Hegyek előtt fekvő óváros megjelenése a velenceiek uralma alatt töltött évszázadokat idézi (1204-1645). Romantikus sikátorok sora, pasztellszínű házakkal, a 16. századi védőfal maradványaival és az elmaradhatatlan halászkikötővel. Az agora (fedett piac) megér egy látogatást friss szezonális termékeiért, és olyan ajándékok beszerzésért, mint a krétai sajt és méz. Chaniának  saját reptere van, de Athén kikötőjéből rendszeres kompjáratokkal is el lehet jutni. Nagyszerű központként szolgálhat Elafonissi és Balos partjainak a meglátogatásához, és a Szamariai-szorosban való túrázáshoz.

Rethymnon

rethymon_kretaFotó: Alan Eng

Chania és Heraklion között félúton fekvő Rethymnon főleg velencei kori épületekből áll, bár van némi nyoma a török uralom éveinek is (1669-1898), mint például a minaret torony. Számos történelmi épületet alakítottak át kis üzletekké, szállókká, éttermekké. Az óvárostól keletre fekvő hosszú, keskeny, homokos part jó lehetőséget biztosít, hogy a városnézést egy kis strandolással kombináljuk. A Rethymnon mögötti hegyek régi falvaknak adnak otthont, és néhány kiváló agroturisztikai központnak. A terület jó bázisként szolgálhat a közeli attrakciók meglátogatásához, mint például a Szamaria-szoros, és a Psiloritis-hegy.

Áyios Nikólaos

agios_nikolaos_kreta_1Fotó: Jack Cousin

Kréta keleti részén a Mirabello-öbölben fekszik a gyönyörű parttal szegélyezett Áyios Nikólaos (Agios Nikolaos) kisváros, mely csodálatosan ötvözi a modern és tradicionális stílust. Tégy egy sétát a Voulismeni-tó mentén, ahol a számos vízparti kávézó és étterem vár, vagy egy hajóutat a Spinalonga-szigetre. Áyios Nikólaos mellett meglátogathatod a Diktean cseppkőbarlangot is, vagy kimerészkedhetsz a hegyekbe, az elbűvölő Kritsa faluba, ahol a helyi iparosok árulják kézműves termékeiket. Útban Kritsa felé állj meg a kis 13. századi Panagia Kera templomnál, és nézd meg a csodás bizánci freskókat!

Vai

vai_beach_kretaFotó: Federico Moroni

Kréta északkeleti sarkában található Európa legnagyobb természetes pálmaerdeje, amely arról is híres, hogy itt forgatták az egyik legelső Bounty reklámot. A gyakran csak Palm Beach-nek nevezett strandon a főszezonban természetesen rengetegen vannak, érdemes vagy nagyon korán érkezni, vagy inkább szezonon kívül.  Vai természetvédelmi terület, a közel 5000 fából álló pálmaerdő teljes bejárására sajnos nincs lehetőség, de a tengerparti sávot és a strandot mindenképp érdemes kipróbálni. A partszakasz déli végénél, egy sziklás kiszögelés biztosít szuper kilátást az egész partszakaszra.

 

Arkadi-kolostor

arkadi_monastery_kretaFotó: Robert Young

Az Arkadi-kolostor adott otthont a krétai történelem egyik legtragikusabb eseményének. 1866-ban a török uralom alatt álló krétai lakosok fellázadtak. A lázadás elől több mint 940 görög, főleg nők és gyermekek, a monostorban kerestek menedéket. A törökök 3 napig ostromolták a monostort, mire végül sikerült áttörniük a kapukon. Ekkor a menekültek úgy döntöttek, hogy inkább életüket adják, mint hogy börtönbe kerüljenek, és lőporos hordókat robbantottak fel, így több száz török, és krétai halt meg.

Balos Laguna

balos_kretaFotó: Radek Lát

Kréta egyik leggyönyörűbb strandja a sziget észak-nyugati oldalán fekvő Balos Lagúna. A kis sziget, Imeri Gramvousa és Kréta közé beékelődött strand meseszép, a vízből kiálló szikla környékét fehér/rózsaszín homok, és türkizkék víz veszi körül. Balos fehér homokos strandját autóval és egy kis sétával vagy hajóval is megközelíthetjük. Vitathatatlanul ez Kréta leggyakrabban megörökített természeti látványossága és legnépszerűbb strandja.