Főoldal / Top 10 / Top 10 látnivaló Bariban

Top 10 látnivaló Bariban

Az Adriai-tenger partján fekvő Bari, Puglia régió székhelye és Nápoly után Dél-Olaszország második legnagyobb városa. Amellett, hogy vezető kereskedelmi és ipari központ, forgalmas kikötőváros, Bari ennél jóval többet tartogat a turistáknak. Manapság majdnem úgy néz ki, mint két különálló város; festői óvárosa és történelmi látványosságai bezsúfolódnak egy szűk utcák alkotta labirintusba a félsziget végében, a széles sugárutakból álló kiterjedt újváros pedig a déli részen húzódik, a két városrészt a forgalmas Corso Vittorio Emanuele II választja el egymástól.

Szállást keresel Bariban? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Basilica di San Nicola

san-nicola_bariFotó: zak mc, címfotó: Saverio Tremamunno

A Szent Miklós ereklyéinek otthont adó San Nicola bazilika Bari és az európai kereszténység egyik legjelentősebb egyházi építménye. A hatalmas zarándok templom építését 1087-ben kezdték, és 1197-ben fejezték be, a román stílusú építészet egyik legszebbje lett Apuliában. A szentélyben látható egy püspöki trón, és Bona Sforza, II. Zsigmond lengyel király felesége, az utolsó bari-i hercegnő 16. századi sírja. A kripta ezüst oltárja alatt nyugszanak Szent Miklós maradványai, melyek az eredeti síremlékből, a mai törökországi Myrából kerültek ide amikor a város mór kézre került. Először ellopták őket, majd a Velencével való hosszas versengés után idehozták azzal a támadható indokkal, hogy a szent minden bizonnyal Barit választotta volna temetésének helyéül.

San Sabino

bari_san_sabinoFotó: wikipedia

Bari fő temploma, a San Sabino katedrális a San Nicolánál ugyan kisebb érdeklődésnek örvend, de az éppoly érdekes és a katedrálisban fontos normann díszítmények maradványait találjuk. Az építkezések akkor kezdődtek, amikor az itt álló bizánci katedrálist a szicíliai I. Vilmos elpusztította 1156-ban. A katedrális munkálatai a 12. század végére fejeződtek be. A 20. század közepén a belső tér legnagyobb részét visszaállították az apuliai román megjelenésére, eltávolítva a 18. századi barokk „modernizációkat”, és újraépítve a gyönyörű szószéket. A templomon belül találhatóak Szent Columba maradványai, és más szentek relikviái. A kripta szomszédságában régészeti feltárásokat találhatsz a katedrális alatt, történelmi leletekkel a rómaitól a középkori időkig.

Castello Normanno-Svevo

castello_bariFotó:  L.C.Nøttaasen

Az óváros nyugati részén található a Castello (kastély), eredetileg egy bizánci-román épület, amit II. Frigyes építtetett újra 1233-ban normann-sváb stílusban. Bona Sforza alakíttatta át palotává a 16. században, bástyákat és saroktornyokat emelve a várárok fölé. Később börtönként és jelzőállomásként volt használatos. A normann építmény két tornya még mindig áll. Az épület ma egy izgalmas múzeumnak ad otthont, apuliai-normann szobrok másolataival, és ideiglenes művészeti kiállításokkal.

Lungomare Nazario Sauro

bari_tengerparti_setanyFotó: Jody Art

Egy tengerparti sétány, a Lungomare Augusto Imperatore követi az óváros keleti partját a San Antonio moló felé, ahol egy kis erődöt alakítottak át modern művészeti galériává. Feljebb a Lungomare Nazario Sauro, egy másik varázslatos tengerparti sétány fut a régi kikötő, a Porto Vecchio mentén. Érdemes kora reggel érkezni, amikor a halászok árulják friss hajnali fogásukat a mólón, de a kikötőben ringatózó színes hajókat bármikor megcsodálhatod.

Pinacoteca Provinciale 

A Lungomare Nazario Sauro mentén található a Palazzo della Provincia ad otthont a Pinacoteca Provincialénak, egy modern galériának, ahol a 11.-től a 19. századig készült műalkotásokat tekinthetünk meg. Szép gyűjteményük van dél-olaszországi és toszkánai művészek festményeiből, főleg a 19. századból, köztük az olasz impresszionizmus Macchiaioli-iskolájának munkáiból. A gyűjteményben találhatsz még velencei festményeket a 15. és 16. századból, a velencei reneszánsz aranykorából Paolo Veronesetől, Tintorettotól és Giovanni Bellinitől, akinek Szent Péter Vértanúhalála című műve a múzeum fénypontja, de őriznek itt számos középkori szobrot is a bezárt apuliai templomokból.

Bari Vecchia (Óváros)

Fotó:  vecchioalex

Bari óvárosa, a Bari Vecchia a régi és az új kikötő közötti félszigeten fekszik. A keskeny utcái, amik inkább sikátoroknak tűnnek, egy hangulatos labirintussá szövődnek, ahogy kanyarognak a keskeny félszigeten át Bari északi vége felé. Az öreg házak között több tucatnyi templom áll, és még több kegyhely rejtőzik a falakon és az apró tereken. Könnyű eltévedni, de a terület elég kicsi ahhoz, hogy gyorsan megtaláld a kivezető utat.

Borgo Murattiano

palazzo_mincuzzi_bariFotó: Paolo Margari

Borgo Murattiano Bari üzleti és kereskedelmi központja, az óvárostól a hosszú, széles Corso Vittorio Emanuele II választja el. Utcái, szemben az óvároséval, egyenesek és szabályos hálózatot alkotnak, elegáns épületek szegélyezik, amik közül jó néhány a 19. század legelején épült. Az építészet rajongóinak sok izgalmas látnivalóban lehet része, különösen ha az Art Nouveau vagyis szecesszió rajongója, amit Olaszországban liberty-nek hívnak, és a 20. század fordulóján volt népszerű. A Corso Vittorio Emanuele II kikötői végénél található a liberty stílusú Margherita Színház; nagyjából félúton a Piazza della Libertá felé áll a Municipal Színház, és a 19. századi rokokó stílusú Prefecture Palota. A város legelegánsabb negyedének számít, itt található Bari  fő bevásárlóutcája is, a Via Sparano, luxuscikkeket kínáló boltjaival és a csodás Mincuzzi Palotával.

Piazza Mercantile

piazza-mercantile_bariFotó: eisdit.no

Az óváros szélén található a pompás Piazza Mercantile, a régi piactér, melynek kávézói és éttermei népszerű találkozási pontok. Kevésbé pompás volt azonban azoknak a piti bűnözőknek és adósoknak a sorsa, akiket a középkorban a piazza sarkán álló Colonna della Giustiziá-ra akasztottak fel. Ma egy kissé ütött-kopott kő oroszlán áll az oszlop mellett. A Piazza Mercantile az egyik végén összeolvad a Piazza del Ferraresevel, ahol láthatod a ma kulturális központként működő román stílusú Vallisa templom hármas szentélyét, mely a város egyik legidősebbje.

 

Altamura

altamuraFotó: freshcreator

Baritól délre a Murge fennsíkon álló Altamura kis városa még mindig részben körbe van véve a régi városfalakkal. A város impozáns katedrálisát II. Frigyes építtette 1231-ben, majd a 16. században a belső részt teljesen átalakították. A gyönyörűen faragott kapualj a katedrális fő vonzereje. Ez a legbonyolultabban faragott kapu Pugliában, és az egyik legszebb Olaszországban, kis helyre zsúfolt részletes bibliai ábrázolásaival. A homlokzat a szűzanyát és Jézust ábrázolja két térdelő angyallal, alatta pedig egy szokatlan Utolsó Vacsora, végtelen részletességgel kidolgozva. Belül a gyönyörűen faragott karzat, püspöki trón és szószék a 16. századból való, csakúgy, mint a rendhagyóan sokszínű kő betlehemi jelenet. Habár már a katedrális is megér egy altamurai utat, a város maga is gyönyörű, festői utcáival és árkádsoraival.

Egnazia

egnazia_bariFotó: AlexanderVanLoon

Baritól délre fekszik a Kr.e.13. században alapított bronzkori Egnazia település. Csakúgy, mint más az Adriai-tenger mentén fekvő falu a keleti hódítók célpontja volt, mígnem Kr. e. a 3. században római kézre került. A régészeti terület, három részből áll: a város, a nekropolisz és az akropolisz. Az eredeti letelepedők által épített falak még mindig állnak, vannak maradványok az ókori görög, és a későbbi római civilizációkból is. A római időszak volt a város virágkora, de a sorozatos fosztogatásokat követően végül a 10. században elnéptelenedett. A római korból származik a Via Traiana néhány része, az amfiteátrum, a főtér, és két keresztény bazilika.