10 kihagyhatatlan dolog Rómában

Róma kimeríthetetlen látnivalókban, mindig tartogat meglepetéseket még a rendszeresen visszajáró turisták számára is. A “kötelező” látnivalóktól természetesen most eltekintettem, de itt megismerkedhettek Róma Top 10 látnivalójával. A következőkben megosztunk veletek tíz olyan dolgot, amit szerintünk semmiképp se hagyjatok ki, ha Rómában jártok.

- hirdetés -

1. Optikai csalódás – A világ egyik legkisebb államában, a Vatikánban található a világ második legnagyobb temploma, a Szent Péter-bazilika. A Vatikán közelében, a Villa Doria Pamphili mellett fekvő Via Piccolominin sétálva egy optikai csalódás részesei lehetünk. Ugyanis, ha a palotaépítmény felé megyünk, úgy tűnik, mintha a bazilika távolodna tőlünk, ha pedig az ellenkező irányba indulunk, vagyis valójában távolodunk, a székesegyház közeledni látszik.

2. Máltai Lovagrend Kulcslyuka – Az Aventino dombon a Circus Maximus felett található a Máltai Lovagrend központja, melynek kapuja őrzi a híres kulcslyukat. Mindenképp megéri felgyalogolni és bekukkantani a 1,5 centi átmérőjű kulcslyukon, aminek különlegessége, hogy mögötte egy lugas nyílik, a lugas vonala pedig a kulcslyukon keresztül a dombon túl egészen a Szent Péter bazilikáig mutat, így aki benéz az összeboruló zöld bokrok között egyenesen a bazilika kupoláját pillanthatja meg.

roma_maltai_kulcslyukFotó: FifthLegend

- hirdetés -

3. Igazi olasz kaják – Az olasz konyha, hm…  Rómában egymást érik az exkluzív éttermek és az olcsó turista vendéglők egyaránt. Lehetőség szerint kerüljük a turista menüket és kövessük a helyiket ha igazán autentikus ízekre vágyunk. Érdemes felkeresni néhány nagyszerű pizzériát, mint pl. a Pizzeria  Baffettot vagy a Montecarlot, ahol igazi olasz finomságokat ehetünk, a családias hangulatot pedig garantálja, hogy a szomszéd közelebb van hozzánk, mint az asztaltárs. Mindenképp kihagyhatatlan program a városnézések alatti fagyizás is… anno Néró császár egyenesen az Alpokból hozatta a jeget, amelyet aztán különböző fűszerekkel (gyömbérrel, korianderrel, fahéjjal), mézzel vagy gyümölcssziruppal ízesítve fogyasztott, a fagyizás őrülete pedig azóta sem csökkent.

4. Séta a Borghese Parkban – A Borghese park Róma második legnagyobb kiterjedésű, angol stílusú parkja. A parkban számos látnivaló található (állatkert, lóversenypálya, hőlégballon stb.), emellett ideális helyszín a városnézés fáradalmainak kipihenésére egy kis csónakázás vagy piknikezés keretében. A egész terület 1902-ig a Borghese család tulajdonában volt, amikor is közparkká tették. A parkban áll a híres Villa Borghese épülete, melyben egy galéria működik, ahol számos értékes műalkotást lehet megtekinteni.

5. Éjszaka az Angyalvárnál – Róma egyik legszebb hídja az Angyalvárhoz vezető Ponte Sant’Angelo, amely sokkal mélyebb benyomást gyakorol az emberre, ha egy esti városnézés keretében is útba ejti. A hidat még Hadrianus építtette, de a rajta található 10 angyal szobor csak később került rá Bernininek és tanítványainak köszönhetően. Magát az Angyalvárat Kr. u 139-ben szintén Hadrianus császár építtette családjának mauzóleumként, ezután majd 1000 éven át erődítményként működött a vár, majd a 14. századtól a katolikus egyház kezébe került. Az Angyalvárat a Vatikánnal egy alagút köti össze, támadás esetén a pápa, ezen keresztül jutott ki a Vatikánból, nyugodtabb időkben nyári lakként használták. 1870-ben államosították, börtönként és kaszárnyaként is működött, majd 1933 óta múzeumként funkcionál. Nevének eredete 590-re a nagy pestisjárvány idejére nyúlik vissza, mikor is a legenda szerint a I. Gergely pápának a vár tetején megjelent Szent Mihály arkangyal, aki a kardját visszahelyezve hüvelyébe jelezte a járvány végét.

Angyalvár

6. Lakatolj az örök szerelemért (szerk. már nem lehet lakatolni a hídon és le is kerültek az eddig felrakott lakatok) A Ponte Milvio nemcsak Róma egyik hídja a sok közül, hanem a szerelmesek számára egy különleges hely is, ahová elhelyezik szerelmük zálogául szívük lakatját. Kezdetben a híd vaslámpáihoz erősítették őket, majd miután a tömérdek lakat súlya alatt kidőlt egy lámpaoszlop, direkt erre a célra felállítottak vaskorlátokat. Miután elhelyezték lakatjukat, a kulcsot a fejük fölött hátrahajítva a Tevere vizébe dobják. Az újkori hagyományok szerint, a szerelmeseket a lakatolás mindörökre összeköti. A szokás állítólag firenzei tiszti iskolásoktól ered, akik a Ponte Vecchio hídjára lakatolták öltözőszekrényük lakatját a diplomaosztást követően, ezzel búcsúzva el tanulóéveiktől.

7. Szent Péter -bazilika kupolája – A Szent Péter Bazilika kupolájába lehetőség van lifttel (nem egészen a kupoláig) vagy gyalog is felmenni. Ha nem vagy klausztrofóbiás és nem rettensz meg a több száz lépcsőfoktól mindenképp javasoljuk, gyalogolj fel, mert sokkal izgalmasabb, mint liftezni. A lépcsők mentén, a falakon pedig ott sorakoznak azoknak a híres embereknek a nevei, akik ellátogattak a Szent Péter Bazilikába. A kupolából csodálatos kilátás nyílik egész Rómára.

8.Bérelj egy Vespát! – Az olaszok messze földön híresek temperamentumukról, mely a közlekedésükben is mély nyomokat hagy.  Minden szabályt áthágva róják az utakat,  alig találunk olyan autót vagy motort, ami ne lenne megzúzva (itt csak funkcionális eszközként tekintenek rájuk), úgyhogy ezt a programot csak harcedzetteknek ajánljuk.

roma_vespa

- hirdetés -

9. Kora reggeli piacozás – Campo dei Fiori ma is Róma egyik legfontosabb zöldség- és gyümölcspiaca, emellett halak és egyéb tengeri herkentyűk is megtalálhatók. 1869-ben költöztették át a virágpiacot a közeli Piazza Navonáról, nevét is innen kapta, bár a középkorban valóban virágmező terült el itt, mielőtt a rómaiak idetelepítették a ló piacot. Szombat kivételével minden reggel a környékbeli őstermelők kínálják friss termékeiket, kihagyhatatlan program, hogy megismerjük a római emberek igazi arcát. A piaci nyüzsgést délutánra a kávézók teraszára kitelepült turisták zsivaja váltja fel.

10. Hogy biztosan visszatérj még egyszer Rómába – Mára hagyománnyá vált, hogy, aki pénzt dob a Trevi-kútba az visszatér Rómába. Ennek köszönhetően naponta kb. 3000 euro-nak megfelelő pénzérme gyűlik össze, amit jótékony célokra fordítanak. A világ talán leghíresebb szökőkútjának neve a Trivium szóból származik, mert 3 út találkozásánál épült. Az ókori Rómában az Aqua Virgo vízvezeték végpontja volt, és legenda szerint, mely a kút homlokzatán meg is van örökítve i.e. 19-ben egy szűz segítségével találták meg a mérnökök a forrást, mely a vízvezetéket táplálta.

roma_trevi_kut