More
  - hirdetés -

  Top 10 látnivaló Athénban

  Athén a nyugati civilizáció egyik legcsodálatosabb szimbóluma, több mint 3000 évre visszanyúló illusztris történelemmel büszkélkedhet. A város az ókorban élte virágkorát, a korszak híres gondolkodóinak bölcsője, mint Szókratész, Periklész, és Szophoklész. Mai napig számtalan műemlék maradt fenn, mely hűen hirdeti a görög kultúra csúcspontját. Athén emellett nyüzsgő és modern főváros is. Az athéni Akropolisz a világ egyik legszebb ókori romja, mely kivételes látnivalókat és különleges régészeti ereklyéket tartogat nemcsak a régészek számára. Athén felfedezésre váró kivételes szépségű épületei a gyönyörűséges bizánci templomok, melyek a város több pontján is megtalálhatók az Akropolisztól északra elterülő városrészeken. Az ókori emlékek felfedezése közben kihagyhatatlan program végigsétálni a Plaka negyed keskeny sikátorain, ahol a házak között lecsüngő Bougainvillea (Murvafürt) és a hívogató teraszos éttermek várják a városnézésben megéhezett turistákat az íncsiklandozó görög konyha remekeivel.

  - hirdetés -

  Szállást keresel Athénban? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

  Akropolisz

  acropolis_athenFotó: hermenpaca

  Az Athénban található ókorból származó épületegyüttes, az egykori város központja az Akropolisz, egy védett dombtetőn áll.  A legmagasabb pontján áll a Parthenon, ahonnan belátható az egész évszázados civilizáció, mely emlékezteti az embert az ókori Athén dicsőségére. A Parthenon volt az ókor legnagyobb temploma melynek története az időszámításunk előtti 447-338-as időszakra nyúlik vissza. A monumentális sorokat dór oszlopok kötik össze, melyeket lenyűgöző szobrászati elemek díszítenek. Mindezeket együtt véve az egész épület félelmetes látványt nyújt. A fríz keleti oldalán, domborműveken ábrázolják a megszülető istennőt, Athénét. Pallasz Athéné temploma, a világ egyik legismertebb ókori épülete. Az Akropolisz további híres romjai közzé tartozik az Erechteion, a fellegvár kultusztemploma. Ez egy komplex szentély, mely időszámításunk előtt 421 és 395 között épült. Legismertebb jellemzője a kariatida  tornác, vagyis a ión oszlopok helyett hat szüzet ábrázoló szobor alkotta erkély. Kihagyhatatlan látnivaló a régészet szerelmeseinek az Akropolisz Múzeum  az Akropolisz lábánál. Ebben a múzeumban található a világ egyik legértékesebb ókori görög művészeti lelet együttese.

  - hirdetés -

  Agora

  agora_athenFotó: archer10 (Dennis) OFF

  Az ókori Athénban az agora volt a piactér, a közigazgatás, tehát a  társadalmi és kereskedelmi élet központja. Itt tartották a fontosabb összejöveteleket a polgári döntéshozás tagjai, továbbá sport és színházi eseményeket is rendeztek itt.  Az Akropolisztól északnyugatra elterülő agora  a Kr. e. VI. században alakult ki.  A kis athéni utcákhoz képest ez egy fákkal, bokrokkal és közkutakkal szegélyezett levegős tér volt. Itt álltak a hivatali épületek pl. a tanácsház (500-ak tanácsának terme), a levéltár, a bíróság.  A tágas, nyílt téren romok sorakoznak, közülük is kitűnik a pentelikoni márványból épített Héphiasztosz-templom finom vonalaival. A templomot időszámításunk előtti 5. században építették dór stílusban és ez a templom a legjobb állapotban fennmaradt ókori görög templom annak köszönhetően, hogy átépítették keresztény templommá, így megmenekült a pusztulástól. A templom a klasszikus tervek szerint épült, 6 sorban 13-13 oszlopot helyeztek el melyeken ión frízek jelennek meg a Pantheon mintájára.
  A görög agorától mindössze 100 méterre Hadrianus könyvtára mellett épült fel a római hódítás után (Kr. e. 146) a görög agoránál jóval kisebb területű római piactér, vagyis a forum.

  Plaka városrész

  plaka_athenFotó: Panoramas

  Az Akropolisz északi lejtője és az Ermou utca között terül el a festői Plaka környék, mely  két nagyon fontos régészeti lelettel is büszkélkedhet:az első századi római agorával és a második századi Hadriánusz könyvtárral. Azonban a Plaka városrész fő bája a falusi légköre. Keskeny kis sétálóutcáit vidám és élettel teli kis terek kötik össze. A negyed szépen nyírt bougainvillea bokrokkal díszített utcáit pasztellszínűre festett házak szegélyezik. A festői környezetben nagyon szép sétákat lehet tenni. A Plaka negyedben rengeteg autentikus hangulatú görög étterem hívogat teraszaira egy kellemes görög ebédre vagy vacsorára. A terület leghíresebb étterme a Stairchase étterem a Mnisikleous utcában. Vigyázat sok vendéglátóhely csábítóan néz ki, de csak óvatosan, kerüljétek a forgalmas főutcákat és keressetek inkább egy távolabb eső kis csendes utcát egy hangulatos tavernával. Hasonlóan hangulatos része a városnak a közelben fekvő Anafolitika.

  - hirdetés -

  Őrségváltás a Syntagma téren

  Changing the Guard in front of the Tomb of the Unknown Soldier, in AthensFotó: HBarrison

  Érdekes és emlékezetes megnézni a Syntagma téren az Őrségváltást. A görög parlament épülete, illetve az ismeretlen katona sírja előtt a nap 24 órájában, egész évben őrt állnak a görög gárdisták. A katonák (Evzones) hagyományos, díszes görög katonai egyenruhát viselnek, mely rakott szoknyából, láb rojtból és pom-pom cipőből áll.  Minden nap többször is megnézhető a különleges koreográfiával fűszerezett őrségváltásuk, de a leglátványosabb ceremónia vasárnaponként 11 órakor kezdődik.

  Olümpeion – Zeusz temploma

  OLYMPUS DIGITAL CAMERAFotó: kevinpoh

  Az Olümpeion volt az ókori Görögországban a legnagyobb templom, melyet Zeusznak ajánlottak. Bár a Pantheon maradt meg a legjobb állapotban, de az olümpiai Zeusz temploma volt a maga idejében a legmonumentálisabb épület. A templom építését a Kr. e. a 6. században kezdték el, de csak a 2. században tudták befejezni Hadrianus császár idejében. Könnyen el lehet képzelni még a romok alapján is, hogy mekkora épület lehetett ez a templom a maga idejében. Több mint száz monumentális oszlop tartotta a grandiózus szentélyt, melyből mindössze 15 maradt állva és még egy maradt épségben, de az a földön fekszik. Ez a hatalmas épület méltó szentélye volt Zeusznak, a görögök mindenható Istenének, akit az istenek királyának is neveznek. Az Olümpeiontól északra található egy kis park, ahol megtalálható Themisztoklész falának romjai és a római fürdők.

  - hirdetés -

  Lycabettus hegy

  lycabettus_athenFotó: dermuecke

  A Lycabettus hegy Athén legmagasabb pontja, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk az egész Attika-medencére és az Égei tengerre. Emellett kihagyhatatlan esti program a város tetejéről a naplementenézés. A hegytető megközelíthető gyalog vagy autóval, de akár siklóval is, ami a Ploutarchou utcáról indul, a Kolonaki kerületben. Érdemes felmenni egészen a hegy tetején található 19. századi Szent György kápolnához, ahol egy kellemes kis kávézó fogadja a látogatókat.

  Athéni Nemzeti Régészeti Múzeum

  nemzeti_regeszeti_muzeum_athenFotó:  Xuan Che

  Az athéni Nemzeti Régészeti Múzeum rendelkezik Görögországban a legnagyobb régészeti gyűjteménnyel. A múzeum neoklasszikus stílusban épült, a 19. században alapították és 8000 nm-s kiállítótérrel rendelkezik. 5 állandó kiállítása van, melyben több mint 11.000 kiállított tárgy ad átfogó betekintést a görög civilizációról. Időutazást tehetünk a görög történelemben, az őskortól a klasszikus időszakon keresztül egészen az ókorig. Az őskori időszak magában foglalja az időszámításunk előtti 6. századtól az időszámításunk előtti 1050-s évekig (a neolit, kükladikus és Mükénéi korszakot) és hűen bemutatja a történelem előtti Thera települést. A kivételes szoborgyűjtemény ritka görög szobrokból áll, melyeket az időszámításunk előtti 6. és 5. században készítettek. A váza és dísztárgy gyűjtemény nagyon jól példázza az ókori görög kerámiakészítők szakértelmét a 11. századtól egészen a klasszikus római időszakig. A Stathatos műgyűjtemény kisebb történelmi műtárgyakat sorakoztat fel a különböző történelmi időszakokból, de érdemes megnézni az egyiptomi gyűjteményt is.

  - hirdetés -

  Nemzeti Kert

  Fotó: Sharon Mollerus

  Athén szívében, a Parlament mögött található a Nemzeti Kert, mely csodás zöld oázisaival vár, ahol egy kellemes délutánt is el lehet tölteni. Az egykori királyi palota ma a parlamentnek ad helyet. A csendes nyugodt környék távol esik a nyüzsgő város zajától és forgatagától. A kert hatalmas pálmái, narancs- és citromfái, padokkal tarkított árnyas sétányai tökéletes menedéket nyújtanak egy forró nyári napon. A kerteket szobrok és díszes virágágyások díszítik pont úgy, ahogy az ókorban is.

  Panathenaic Stadion

  panathenaic_stadion_athenFotó: Robert.Pittman

  Az újkori olimpiai játékok története – az ókori olümpiák mintájára, 1503 év elteltével – 1896-ban Athénban kezdődött el. Az ókori Athén egyik legnagyobb épülete a Panathenaic Stadion egyszerre 60.000 embert tudott befogadni. A stadion i.e. 330 körül épült és az Athéné istennő tiszteletére rendezett Panathénaia játékoknak adott otthont. Olyan versenyszámokkal mint a boksz, távolugrás, gerelyhajítás, szekér – és lóverseny. Az i. e. 140-ben  Herodes Atticus felújította és új márvány ülőhelyeket építettek ki. A stadiont az 1896-os Olimpiára teljesen átépítették, így létrehozva az első modern kori Olimpiai stadiont, melyet a turisták ma is látogathatnak.

  Panaghia Kapnikaréa

  panaghia_kapnikarea_athenFotó: randyc9999

  - hirdetés -

  Az Ermou utcában található kis téren helyezkedik el a Panaghia Kapnikaréa templom. Ez a gyönyörű kis templom I. Ludwig bajor királynak köszönhetően a 19. században megmenekült a lebontás elől, sőt belsejét ikonográfiákkal díszítették. A templom csodás példája a 11. századi bizánci építészetnek. Az időszakra jellemző kupolás kereszt alakú templom a 12. században kecses bejárati oszlopcsarnokkal egészült ki, melyet négy oromfal vesz körül az épület nyugati végén.

  - hirdetés -