Főoldal / Top 10 / Top 10 látnivaló Osloban

Top 10 látnivaló Osloban

Oslo kiterjedését tekintve a világ egyik legnagyobb fővárosa, ám területének csupán 20%-át építették be, a többi része mai napig parkokból, védett erdőkből, hegyekből, és tavak százaiból áll. A parkok Oslo városképének szerves részei, és könnyedén elérhetőek a város szinte minden részéről. A városközpontot élmény gyalog felfedezni, köszönhetően a számos járdának és ösvénynek, melyek behálózzák az egész várost, csakúgy, mint a rengeteg gyalogos-barát terület, beleértve a város főutcáját, a Karl Johans utcát. Az Oslói Központi Pályaudvartól a parti sétány mellett, egészen a Királyi Palotáig elnyúlva, ez a széles sugárút elhalad számos híres oslói turistalátványosság mellett, mint a palota, a Nemzeti Színház, az öreg egyetemi épületek és az Oslói Katedrális. A rendszeresen a világ egyik legélhetőbb városának megválasztott Oslo csodás természeti adottságai mellett gazdag kulturális színterekkel is büszkélkedhet, híres operaházáról, múzeumairól, és galériáiról. Íme, néhány látnivaló és nevezetesség Osloban, amit nem érdemes kihagyni, hogyha a városban jársz.

Szállások Osloban! Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Akershus Erőd (Akershus Festning)

akershus_oslo
Az Akersnes földnyelven elhelyezkedő Oslofjord tengeröbölből kiemelkedve fekszik a fenséges Akershus erőd, melyet V. Håkon épített a 13. század végén. Barangold be a gyönyörű kikötői kilátással rendelkező kerteket és bástyákat, mielőtt megnéznéd a különös kápolnát VII. Håkon (1872-1957) síremlékével, és az eredeti középkori kastély maradványait. Szintén itt, a kertekben helyezkedik el a Norvég Ellenállás Múzeuma. Érdemes úgy készülni, ha érdekel a téma, hogy pár órát el tudj tölteni itt, hogy többet megtudhass az 1940-45-ös német megszállásról. Ha marad még energiád, irány a régi oslói fegyverraktárban található Norvég Fegyveres Erők Múzeuma, ahol a régi fegyverek mellett Norvégia védelmi stratégiáit is megismerheted.

Aker Kikötő (Aker Brygge)

aker-brygge_osloFotó: dalbera

Az elhagyott hajógyár köré épített Aker Brygge terület a város szíve és lelke. Éjjel-nappal nyüzsgő és vibráló, magával ragadó építészete – a réginek és újnak az a pompás keveréke, mely tökéletesen dicséri Norvégia meghökkentő természeti szépségét – mindenhol szem előtt van, és mindenhol lélegzetelállító. Évente 12 millió látogató érkezik Aker Brygge-be, akiket a tengerparti sétányok, a nagyszerű vásárlási lehetőségek és éttermek, a hangulatos, egész évben nyitva tartó teraszos bárok, puha szőnyegeikkel és kandallóikkal vonzanak ide. A látogatás alatt mindenképpen ugorj be az újonnan nyitott Astrup Fearnley Modern Művészeti Múzeumba, ahol az időszakos kiállítások mellett, olyan nagy alkotók műveivel is találkozhatsz, mint Andy Warhol, Damien Hirst és Jeff Koons.

Nemzeti Művészeti, Építészeti és Design Múzeum
(Nasjonalmuseet)

nemzeti-muzeum_osloFotó: OsloMuseum

Az oslói Nemzeti Múzeum kötelező látványosság, és mivel valójában számos kiállítási helyszínt olvaszt egybe városszerte, időt kell szánni a felfedezésükre. A helyszínek közé tartozik a Nemzeti Galéria (norvég művészek a 19. századtól napjainkig, beleértve J. C. Dahl-t és Edvard Munchot); a Kortárs Művészeti Múzeum (modern norvég és nemzetközi művészek); a Nemzeti Múzeum: Építészet (történelmi tárgyaktól kezdve a kortárs építészetig); a Dekoratív Művészetek és Design Múzeuma (design és ipar korszakokon át).

Királyi Palota  (Det Kongelige Slott)

kiralyi_palota_oslo

A Karl Johans utca észak-nyugati végén, magasan elhelyezkedő, 1825-ben épített norvég Királyi Palota uralja a városképet. Habár a lenyűgöző 173 szobás épület nem áll nyitva a nagyközönség számára, a látogatók szabadon barangolhatnak az udvarokban és kertekben, vagy megnézhetik a rendszeres őrségváltást. A palotától délre fekszik a Norvég Nobel Intézet, ahol a Nobel Béke-díjat adják át.

Vigeland Szoborpark  (Vigelandsparken)

Frogner Park Fotó:  Images George Rex

Az ikonikus Vigeland Szoborpark – a legnagyobb ilyen jellegű park a világon – Norvégia egyik leghíresebb turista látványossága. Az egész évben nyitva tartó, egyedi szoborparkban Gustav Vigeland 650 különleges szobra, szoborcsoportja található itt bronzból, gránitból és kovácsoltvasból. Vigeland készítette az egész park designját és elrendezését. A szobrok nagy részét 5 téma szerinti csoportba rendezte egy több, mint 850 méter hosszú tengely körül. A legrégebbi a szökőkút csoport, mely az emberi élet körforgását ábrázolja, efölött látható az 55 méter magas, 121 egybefonódó emberi testet ábrázoló monolit torony. (Ha érdekel Vigeland, a művész élete bővebben, látogasd meg a Vigeland Múzeumot).

Holmenkollen símúzeum és sísánc
(Holmenkollen Skimuseet 
& hopptårn)

holmenkollen_siugro_torony_osloFotó: maxf

Norvégia a téli sportokról, azok közül is leginkább a síelésről ismert, és persze világszínvonalú síelőiről mind lesiklásban, mind sífutásban. Mi lehetne jobb hely a síelés, mint sport megismeréséhez, mint a Holmenkollen símúzeum és síugrósánc. A látogatók sokat megtudhatnak a síelés 4000 évéről ebben az egyedi múzeumban, mely az olimpiai síugrató mellett helyezkedik el. A torony tetejére pedig kötelező felmenni a lenyűgöző oslói kilátásért. A síugratót  minden télen versenyekre használják, de a látogatóknak be kell érniük egy szimulátorral, ha meg akarják tapasztalni, milyen a modern síugratóról süvíteni lefelé.

Oslói Operaház (Den Norske Opera & Ballett)

opera_oslo Fotó: Amaya & Laurent

A Norvég Operának és Balettnek, valamint a Nemzeti Operettszínháznak otthont adó 1364 férőhelyes oslói Operaház úgy fest, mintha kis híján belecsúszna a városi kikötőbe, mely a szögletes külső felületek által felnagyított hatásnak köszönhető. Az olasz márványba és fehér gránitba öltöztetett Operaház a legnagyobb kulturális épület, melyet Norvégiában – a 14. századi trondheimi Nidaros Katedrális óta – építettek. Számos egyéb előadása mellett, a látogatók részt vehetnek különféle érdekes nyilvános programokon, kulisszák mögötti túrákon, és természetesen eltölthetnek egy kellemes sétát az épület tetején.

Kon Tiki Múzeum  (Kon-Tiki Museet)

kon-tiki-muzeum_osloFotó: Li-Mette

Míg számos norvég felfedezőnek szembe kellett néznie a zord sarki hideggel, Thor Heyerdahl a Csendes-óceánnak indult neki 1947-ben, 8000 kilométert szelve át a Kon Tikin, egy kézzel készített balsafa tutajon. Ezzel bebizonyítva, hogy a dél-amerikai népek is elérhették Polinéziát vízi utakon. A Kon Tiki Múzeum lehetőséget kínál, hogy többet megtudj Heyerdahlról, és további tengeri kalandjairól, legyen szó a Húsvét-szigetekről vagy Galapagosról. Ez a múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Húsvét-szigeteki leletgyűjteménnyel természetesen a szigeten kívül.

Fram Múzeum  (Fram Museet)

fram-muzeum_osloFotó:  joncallas

Norvégia több híres sarki felfedezővel is büszkélkedhet, mint Roald Amundsen, Fridfjøf Nansen és Otto Sverdrup. A Fram Múzeum Norvégia sarki felfedezéseit, valamint a sarkkutatás történeteit mutatja be. A múzeum ad otthont Norvégia első, sarki felfedezéshez használt vízi járművének, a Fram szkúnernek és a Gjøának, az első hajónak, mely átszelte az észak-nyugati átjárót. A Fram sarkkutató szkúnert körbe lehet járni, láthatjuk, hogy éltek és dolgoztak a múlt századi sarkkutatók. A múzeum az oslói Bygdøy félszigeten helyezkedik el, más tengerészeti múzeumok mellett.

Viking Hajó Múzeum  (Vikingskipshuset)

Fotó: mararie

Több évszázaddal ezelőtt a vikingek az északi tengereken hajóztak rettegésben tartva a tenger menti területek lakóit. A Bygdøy-félszigeten található Oslo egyik legérdekesebb múzeuma a viking hajómúzeum a Vikingskipshuset. A múzeum gyűjteményébe számos híres és díszes viking hajót nézhetsz meg, melyek közül a legjobban megőrzött, az osebergi hajó, amit egy sírhantnál találtak 1903-ban. Az osebergi mellett még két 9. századból származó hajót is találsz itt Gokstadból és Tunéból. A múzeumban textíliák, használat tárgyak, temetkezési kellékek is ki vannak állítva, melyek sokat mesélnek a vikingek koráról.