Főoldal / Top 10 / Top 10 látnivaló Barcelonaban
SONY DSC

Top 10 látnivaló Barcelonaban

Katalónia vibráló fővárosa, Barcelona, lenyűgöző tengerparti város, amely hívogat. Gyönyörű környezet, lélegzetelállító építészeti alkotások, nyüzsgő éjszakai élet, ízletes helyi ételek, valamint kiemelkedő kulturális látnivalók teszik csábító célponttá. Természetesen a balzsamos mediterrán klíma és a vonzó strandok méginkább növelik varázsát. Barcelona hangulatos középkori negyede, a Barri Gòtic, szinte mágikus óvilági hangulatot áraszt, de még ennél is híresebb modernista építészének alkotásai. Antoni Gaudí maradandó nyomot hagyott Barcelona egész városán, az ő avantgárd szürrealista épületei közül több is az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. Ha pedig túl vagy a kötelező látnivalókon irány valamelyik homokos strand, a kikötő vagy csak járkálj céltalanul és fedezd fel Barcelona rejtett zugait, ahol utcazenészek pengetik a spanyol gitárt! Nézzük, mik azok a látnivalók Barcelonában, amit semmiképp sem szabad kihagyni!

 

La Sagrada Família (A Szent Család-templom)

La Sagrada Familia_Barcelona
Fotó: SBA73

A Sagrada Família hivatalos neve, katalán nyelven Temple Expiatori de la Sagrada Família (A Szent Család engesztelő temploma). Az UNESCO Világörökség részét képező Sagrada Familia a város északi részén 18 nyurga tornyával nem csak a környéket uralja, de egész Barcelona látképét is.
A látogatókat először a pazar külső ejti rabul, a keleti homlokzat Jézus születését és életet jelképezi,  a csodás nyugati homlokzat, a Passió, amely bemutatja a szenvedést, a halált, és feltámadást. Ám a belső tér legalább ennyire lenyűgöző, a 90 méter hosszú és 60 méter magas templom egy színes kaleidoszkóp. A gyönyörű lombkoronára emlékeztető csipkézett mennyezet és a színes ólomüveg ablakok beáramló sejtelmes fényjátéka döbbenetes hatást kelt.

“A nép akaratából épül, de sorsa Isten kezében van.”

A templom építésének ötlete José María y Bocabella gazdag könyvkereskedőé volt, akinek álma egy olyan székesegyház megépítése volt, ahol rangtól és pénzügyi helyzettől függetlenül mindenki együtt imádkozhat. Barcelona akkori szegény negyedében kezdték meg az építkezést.  Az épület alapjait Francesc Paula de Villar tervezte, de összeférhetetlenség miatt 1883-ban Gaudít bízták meg a templom építésével, aki az eredeti terveket átdolgozva saját stílusára formálta. A mester 40 évet dolgozott élete főművén, aminek annyira rabja lett, hogy teljes vagyonát is az építkezésbe ölte. Maga Gaudí is tudta, hogy műve megalkotása akár két évszázadot is igénybe vehet főleg, hogy folyamatosan változtatott a terveken. Híres mondása is ebből táplálkozott, mikor megkérdezték tőle mikorra készül el a templom csak ennyit mondott: “Az ügyfelemnek nem sietős” és a Jövő Templomának nevezte. A sors fura fintora, hogy a templom közvetlen közelében érte baleset, de ekkor már a remeteként a templomban élő mestert senki nem ismerte fel, így a szegények kórházába szállították, ahol három nap múlva meghalt. Pápai engedéllyel testét az addigra már elkészült kriptában helyezték örök nyugalomra, így élete főműve lehetett nyughelye.

Gaudí halálakor csak a keleti homlokzat, egy torony és a kripta volt kész. Az eredeti tervek alapján tizenkét 107 m-es, négy 130 méteres és egy 170 méteres középső torony tör majd a magasba. A templom elkészítésének végső időpontja az optimisták szerint Gaudí halálának 100. évfordulójára, vagyis 2026-ra tehető. A látványos templom addig is Barcelona leghíresebb látnivalója, évi közel 2,8 millió látogatójával.


Szállások Barcelonaban!
Mi ezt próbáltuk, amelyről bővebben itt olvashatsz !

Barri Gòtic (Gótikus negyed)

Barri Gotic_Barcelona

Fotó: valkyrieh116

A Gótikus negyed Barcelona óvárosának a központi része, ahol a világ egyik legjobban megőrzött középkori palota és templom együttese magasodik. A gótikus negyed varázslatos légkörével kihagyhatatlan pontja a barcelonai városnézésnek. A szűk, kanyargós, macskaköves utcák és sikátorok labirintusa igazi középkori atmoszférát varázsol. Számos középkori épület van itt a román koritól a neogótikusig, valamint néhány még régebbi, a római időkből származó, mint például a római városfal maradványai.
Fedezd fel a festői tereket, melyeket betöltenek a beszélgetés, a nevetés vagy épp a spanyol gitár hangjai!

Szállást keresel? Nézz körül az Airbnb-n és a meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 10100 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Catedral de Barcelona (Barcelona Katedrális)

Cathedral de Barcelona_Barcelona
Fotó:  Jorge Luis Perez

Katalánul Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia . A  Barri Gòtic központjában magasodik Barcelona gótikus katedrálisa, a Szent Eulália, melynek építése a 13. században kezdődött  és végső formáját a neogótikus homlokzattal csak a 19. században nyerte el.  Története igen gazdag, megtaláljuk itt Szent Euláliának, a katedrális névadójának, a város első védőszentjének gyönyörű alabástrom kriptáját.  Szent Eulália a legendák szerint Barcelonában halt mártírhalált a római időkben. A csodás templom kívül – belül gazdagon díszített, de talán a legszebb része a kerengő, amit mindenképp érdemes megnézni. Igazi különlegességnek számít az ott élő, medencében úszkáló 13 liba, akik a13 évesen mártírrá váló védőszent emlékét őrzik. A katedrális előtti téren vasárnaponként délben, a Franco-diktatúra alatt betiltott tradicionális katalán Sardana táncot lehet megtekinteni.

Egy síút legfontosabb kellékei‼️Mi már lassan pakolunk a jövőheti síelésre…kihagytunk valamit? 🙂

Közzétette: Világutazó – 2018. március 7.

La Rambla

La Rambla_barcelona
Fotó: Moyan_Brenn

La Rambla katalánul Les Rambles, a híres barcelonai sétálóutca a Plaça de Catalunya -tól ,- ahol a gyönyörű román 12. századi Santa Anna kolostor áll- húzódik, egészen a kikötőig, a Kolumbusz szoborig. A La Rambla Barcelona szíve, ahol éjjel-nappal pezseg az élet, a széles, árnyas sétány, mely kettészeli az óvárost. Balra a lenyűgöző Barri Gòtic (Gótikus negyed), ahol a világ egyik legjobban megőrzött középkori palota- és templomegyüttese magasodik. Másik vége a Port Vell-t (Régi kikötő) legfőbb látványossága a drága üzletek és multiplex mozik között megbúvó hipermodern akvárium. Barcelona leghíresebb sugárútján minden sarkon utcazenészek, élő szobrok, számos üzlet, étterem és teraszos kávézó várja a sétálókat, így ez az egyik legnépszerűbb hely a városban. Innen nyílik a híres Mercat de la Boqueria, mely a színes és illatos zöldség- és gyümölcsstandjaival és remek halas standjaival igazi mediterrán hangulatot kelt.  A La Rambla mai arculatát jórészt a XIX. században nyerte el, amikor az operaház, a piac és a virágárusok öntöttvas bódéi épültek. A La Rambla egykoron a helyiek kedvenc helye volt, ma már szinte csak turistákkal találkozni.

 

Parc Güell

Parc Güell_Barcelona
Fotó: Umberto Nicoletti

Színes, vidám, és tele különös lényekkel, ez a csodálatos szürrealista park Antoni Gaudí szintén UNESCO Világörökség listás műve. A Güell Park 1900 és 1914 között épült. A kert névadója és Gaudi támogatója, Eusebi de Güell eredeti elgondolása alapján egy parkos kertvárosi, természetbe illeszkedő városrész kialakítása lett volna a cél a kopár domboldal helyén. Ám csak két épület készült el, amik nem keltek el, így az egyikbe maga Gaudí költözött be és itt lakott közel 20 évig. Ma háza a Museu Gaudí múzeumként funkcionál és főként a Gaudí által tervezett dísztárgyakat és bútorokat mutatja be. A Güell Parkot nemcsak dús növényzete teszi gyönyörűvé, hanem Gaudí különleges organikus látásmódja és fantáziája is. Gaudí nagy kerámiagyártó cégek selejtjeit, csempék különböző színű kerámiaszilánkjait használta alkotásaiknál, ami egyedülálló hangulatot kölcsönöz az egész parknak. Viaduktok, barlangok, egy oszlopos csarnok, csigalépcsők, és kígyózó padok uralják a teret és persze a legismertebb szobor, a híres sárkány (szalamandra), amelyik maga Püthon sárkány, a földalatti vizek őrzője, amely a park vízellátását biztosító ciszterna fölött fekszik.  A park legmagasabb pontjáról, a látványos teraszról káprázatos panoráma nyílik Gaudí másik remekművére a Sagrada Famíliára, a városra és a tengerre.

 

Casa Milà – La Pedrera

Casa Mila_Barcelona
Fotó: trioptikmal

A modern építészetéről híres Eixample kerületben álló La Pedrera, – melyet egy gazdag textilgyáros, Roger Segimon de Milà megrendelésére készített épület – Antoni Gaudí által tervezett utolsó lakóház, életművének egyfajta összegzése. 1906 és 1912 között épült Casa Milà a természet és az építészet összeolvasztása – mintha egy lepusztult, barlangos hegyet látnánk. Hullámzó kőhomlokzatával és kovácsoltvas erkélyeivel  Gaudí meglehetősen sajátos építészeti stílusát tükrözi, így  egyfajta gúnynévként kapta a La Pedrera vagy Kőbánya jelzőt. Nemcsak a homlokzata különleges, de a kémények, tetőkijáratok maguk is gyakorlatilag szürrealista szoborként állnak az épület tetején, ahol a díszítést egyébként törött cserepekből, márványból, üvegből alakították ki, ahonnan nem utolsó sorban pedig mesés kilátás nyílik a városra.

Az UNESCO Világörökség részét képező Casa Milà ma a Fundació Catalunya kulturális központ székhelyeke.

 

Casa Batlló

Casa Batllo_Barcelona
Fotó: marimbajlamesa

Josep Batlló textil gyáros már meglévő házát 1904 és 1906 között alakíttatta át Gaudíval. Az eredeti ház Gaudí tanára Emili Sala i Cortés tervei alapján készült, Gaudí csak a homlokzatot alakította át, a szerkezetet érintetlenül hagyta. A balkonokat átépítette, az épületet két emelettel és kerámialapokkal pikkelyszerűen borított tetőszerkezettel bővítette, mely óriási hüllőre hasonlít. A ház másik közismert neve Csontok háza, a bizarr formájú építészeti megoldások miatt. Gaudí szecessziós gyöngyszeme, a szabadon lengő formák és a díszítő homlokzat, ez az álomszerű épület úgy néz ki, mint egy szürreális mese kastélya.

 

Montjuïc

Montjuïc_Barcelona
Fotó: Robanov83

A városközponttól délnyugatra, a Plaça d’Espanyatól nem messze elterülő Montjuïc dombja (213 m) nagyon sok látnivalónak ad otthont.  Sokat közülük a két világesemény; a 20. század eleji világkiállítás, vagy az 1992-es olimpia alkalmából épült. Kivétel talán a hegy tetején álló 18. századi katonai erődítmény, a Castell de Montjuïc, amely ma Katonai Múzeum. Egy másik érdekes látnivaló a Palau Nacional (Nemzeti Palota). A méltóságteljes épület neobarokk stílusban ad otthont a Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) vagyis a Katalán Nemzeti Múzeumnak.  A Montjuïcon található kertek és parkok közül kiemelendő a Jardí Botànic de Vegetació Natural Olontina (Parc Nou), ahol több ezer növényfajjal találkozhatunk.

A Poble Espanyol vagyis a Spanyol falu nagyon népszerű a barcelonai látnivalók közül. A hangulatos falu, amit az 1929-es világkiállításra építettek, egy helyen mutatja be Spanyolország legkülönbözőbb építészeti stílusait. A kb. 120 épület a legjellemzőbb spanyol házak hű másolatai, tehát nem egy skanzenről beszélünk. A tengerpart mellett található Barcelonetától induló Montjuïc Cable Cart, azaz a libegőt használva gyönyörködhetünk a barcelonai látnivalókban és a lenyűgöző kilátásban.

 

Font Magica

Font Magica_Barcelona
Fotó: Catalan Art & Architecture Gallery (Josep Bracons)

A Font Magica táncoló, zenélő szökőkút a Montjuïc domb lábánál a  Plaça d’Espanyan fekszik. A szökőkút vízsugarai a zene ütemére mozognak, változtatja színeit és formáit,miközben másodpercenként 2600 liter vizet pumpálnak át a rendszeren. A klasszikus dallamok mellett  (Verdi, Strauss, Mozart), filmzenék (Keresztapa , A Gyűrűk Ura , Gladiátor), aktuális világslágerek és természetes elmaradhatatlan Freddie Mercury és Montserrat Caballé  világslágere a Barcelona is felcsendül. Az 1929-es barcelonai világkiállításra, Carles Buigas tervei alapján egy év alatt épült fel, de több mint 3000 munkásra volt szükség ahhoz, hogy időben elkészüljön. Csütörtöktől-vasánapig esténként, 30 percenként látható a show.

 

Barceloneta

Barceloneta_Barcelona
Fotó: Fotografiandomundo

A barcelonai városnézés kihagyhatatlan része a tengerpart felfedezése. Barcelona aranyhomokos, kék zászlós strandjai négy km hosszan terülnek el. Mindközül a legnépszerűbb barcelonai strand a Barceloneta, mely a legkönnyebben megközelíthető a belvárosból.
A homokos tengerpart mellett futó sétány népszerű a kocogók és a kerékpárosok körében. Nem meglepő tehát, hogy a strand nagyon zsúfolt, különösen a nyári hónapokban, amikor kinyitnak a bárok és a tengerparti sétány megtelik helyiekkel és turistákkal. De nem csak strandolni érdemes lemenni, hanem felfedezni a hangulatos Barceloneta-negyedet. Sokak szerint ez Barcelona egyik leghangulatosabb és legbarátságosabb része, remek éttermekkel, bárokkal, étkezdékkel.

Kezdőkép: Richardjo53