Főoldal / Top 10 / Top 10 látnivaló Amszterdamban

Top 10 látnivaló Amszterdamban

Az egyik legnépszerűbb úti cél Európában Amszterdam, egy igazi kozmopolita város. Az “észak Velencéjének” is hívott, több mint 100 csatornát birtokló, legnagyobb holland várost gyalog, kerékpárral vagy akár hajóval is felfedezhetjük. Amszterdam jól megőrzött 17. századi építészete furcsa ellenpólusa a város híres, modern, progresszivitásának. Pazar képzőművészeti múzeumok, színes virágpiac, a coffee shopok és a piros lámpás negyed, mind izgalmas és egyedülálló felfedezni való hely Amszterdamban. Szállást keresel Amszterdamban? Itt nézz körül!

 

Koninklijk Paleis

Koninklijk Paleis_AmszterdamFotó: Alex Torres

Az Amszterdam városközpontjában, a Dam tér nyugati oldalán fekvő Koninklijk Paleis, egyike a Hollandiában található három királyi palotának. A 17. századi épület kezdetben városházaként funkcionált, majd a napóleoni háborúk idején, – amikor Napóleon testvérét, I. Lajost királlyá koronázták – palotává alakították. A külső homlokzat kialakítását Jacob van Campen homokkőből készítette a római középületek mintájára, a belső tér a bonyolult empire stílus egyik első példája a korai 1800-as évek elejéről. A palotát még ma is használja a holland királyi ház protokolláris eseményekre, de az év legnagyobb részében nyitva áll a nagyközönség számára.

Szállást keresel? Nézz körül az Airbnb-n és a meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 10100 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

De Wallen

De Wallen_AmszterdamFotó:  Eugene Phoen

Amszterdam hírhedt piros lámpás negyede, a De Wallen, a város kijelölt területe a legális prostitúcióra.  Több mint 101 apartman 409 ablakában dolgoznak a lányok, akik a vörös fénnyel megvilágított kirakatablakokból csábítják a kuncsaftokat. Az erős rendőri jelenlétnek köszönhetően a környék biztonságos. Mivel ez Amszterdam legrégebbi része, ez a kerület ad otthont számos történelmi épületnek, köztük a város legrégebbi templomának, a gótikus Oude Kerk-nek.  – A világ leghíresebb vöröslámpás negyedei

Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum_AmszterdamFotó: Leandro’s World Tour

Amszterdamban található a holland Nemzeti Hajózástörténeti Múzeum (Scheepvaartmuseum), amely a város gazdag hajózási, gyarmati történelme miatt igen fontos intézménynek számít. A múzeum – korábban haditengerészeti raktárként használt hely – az 1656 épült Lands Zeemagazijnban kapott helyet. A tengeri kereskedelem tette Amszterdamot a világ leggazdagabb városává a 1600-as években, ennek állít emléket ez a több emeletes múzeum. A 18 teremben megcsodálható gyűjteményében számtalan, a hajózással, felfedezőutakkal kapcsolatos tárgy tekinthető meg, többek között méretarányos, gyönyörűen kidolgozott modellek, történelmi fegyverek, festmények és részletes világtérképek. A múzeum épületén kívül megtalálható az Amsterdam, egy XVIII. századi hajó rekonstrukciója, amely Hollandia és Kelet-India között hajózott.

Vondelpark

Vondelpark_AmszterdamFotó: Barbara Walsh Photography

Amszterdam zöld szíve  a Nieuwe Park, 1865-ben nyitotta meg kapuit. Amszterdam déli részén helyezkedik el, a Múzeum tértől mindössze 10 percre. A park névadója Joost van den Vondel híres 17. századi holland költő és drámaíró, kinek szobrát Louis Royer készítette 1867-ben. Évi 10 milliós  forgalmával Hollandia leghíresebb parkja, kedvelt találkozóhely a helyiek és a turisták körében is. Ide járnak a pihenni vágyók,a  sportolni szeretők, a turisták, a szerelmespárok, a családok és a baráti társaságok élvezve a híres heringes szendvicset és a holland sört.

 

Bloemenmarkt

Bloemenmarkt_AmszterdamFotó: zak mc

Muntplein és Koningsplein között, a Singel csatorna déli partján található a Bloemenmarkt, a világ egyetlen úszó virágpiaca, és Európa egyedüli úszó piaca. A hét mind a hét napján nyitva áll a látogatók előtt.  A Bloemenmarktot 1862-ben alapították, azóta Hollandia legismertebb virágpiacává nőtte ki magát. Bár a helyiek is járnak ide, a piac elsődleges célja a turisták kiszolgálása. Az ide látogatók vásárolhatnak tulipánt, nárciszt és sok más növényt és növényhagymát, melyek tartós és sokáig élő emlékei egy amszterdami utazásnak.

Anne Frank Ház (Anne Frank Huis)

Anne Frank Haz_AmszterdamFotó: Joaquín O.C.

Amszterdam leglátogatottabb helye, az Anne Frank Ház, ami a Prinsengracht csatorna mentén fekszik. Itt rejtőzött 1942 és 1944 között Anne Frank családjával, és egy másik zsidó családdal a náci hatóságok elől a második világháború idején. A kisiskolás Anna Frank részletes naplót vezetett a két évről, amit egy másfél szobás lakásnak megfelelő területen töltött a két család. Naplójának utolsó bejegyzéseiben még szerepel a normandiai partraszállás, de a családot végül deportálták, s egyedül az apa, Otto Frank élte túl. 1947-ben kiadatta lánya naplóját, így lett Anne Frank és naplója világszerte ismert, és a Holokauszt egyik jelképe. Az épületet 1960-ban nyitott meg mint múzeum, ahol a látogatók megismerhetik Anne-t és az ő túl rövid életének krónikáját.

 

Begijnhof

Begijnhof_AmszterdamFotó: Bert Kaufmann

A Begijnhof  (Beginaudvar) Amszterdam legrégebbi beginaudvara, a város szívében a bevásárlóutca mellett rejtőzik. A flamand beginaudvarok vagy más néven beginázsok a németalföldi városokban, zömmel Belgium, Hollandia és Németország területén találhatók. Jellemzően a női vallási mozgalom tagjai, a beginák lakhelyei voltak a középkorban. A beginák az apácáktól eltérően nem a világtól elzárt közösségekben életek, átmenetet képviseltek a világiak és a szerzetesek között. Idővel saját városrészeket alakítottak ki maguknak, ahol jellegzetes lakóházaik, boltjaik, műhelyeik, kórházaik és templomaik épültek fel, mint Amszterdamban.  A város legrégibb 1465-ban épült faháza „ Houten Huys no. 34” is a Begijnhofon belül található.

Van Gogh Múzeum

Van Gogh muzeum_AmszterdamFotó: MorBCN
 

A Museumplein északnyugati oldalán áll a Van Gogh Múzeum, mely a holland festőzseni  legnagyobb gyűjteményét rejti, de festményein túl levelezését is itt láthatjuk. A Gerrit Rietveld által tervezett, négy emeletes épület 1970 óta ad otthont a gyűjteménynek, mely Amszterdam egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója. A gyűjtemény Vincent van Gogh mintegy 200 festményét, 500 rajzát és 700 levelét tartalmazza. Van Gogh művei mellett számos kortársa, köztük Millet, Gauguin és Daubigny műveit is megcsodálhatjuk a múzeum legfelső emeletén.

Rijksmuseum

Rijksmuseum_AmszterdamFotó: Jim Nix / Nomadic Pursuits

A Museumplein északkeleti részében álló Rijksmuseum vitathatatlanul Hollandia legfontosabb művészeti múzeuma. A teljes gyűjtemény több mint egymillió műkincset őriz egészen a 13. századtól kezdve. Ez a hatalmas holland királyi gyűjtemény évtizedeken keresztül, az ország különböző pontjain, más és más épületben kapott helyet egészen 1876-ig, amikor is Pierre Cuypers építész tervei alapján elkezdődött a Rijksmuseum építése. 1885-ben nyitotta meg kapuit a múzeum. Jelenleg a kiállított tárgyak között a holland aranykor leghíresebb festőinek – Rembrandt, Frans Hals, Vermeer, Jacob van Ruisdael, Jan Steen – alkotásait láthatjuk, köztük Rembrandt remekművét, az Éjjeli őrjáratot, mely önmagában is megéri a belépőjegyet. 2012-re  elkészült  a múzeum Philips-szárnya, itt a teljes kiállítási anyag mintegy 40 százaléka tekinthető meg.

Amszterdam csatornái

Csatornak_AmszterdamFotó: Rene Mensen

A híres amszterdami csatornák – amik miatt Észak Velencéjeként is emlegetik a várost – a 17. század folyamán épültek. A várost összesen több mint száz kilométernyi csatorna szeli át, 90 kisebb szigettel és 1500 híddal.  Ezek a csatornák a grachtok, amelyek közül a három legnagyobb alkotja a Grachtgyűrűt, melyek koncentrikusan, patkó alakban futnak: kívülről befelé haladva Prinsengracht (Hercegek csatornája), Keizersgracht (Császárok csatornája) és Herengracht (Urak csatornája). Az általuk körbevett Jordaan történelmi negyeddel együtt, 2010 óta az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepelnek.