Főoldal / Top 10 / Top 10 látnivaló a Dominikai Köztársaságban

Top 10 látnivaló a Dominikai KöztársaságbanA Dominikai Köztársaságban folyamatosan nő a turizmus- könnyű belátni, hogy miért ez lett az egyik legnépszerűbb nyaralóhely a Karib-térségben. A Dominikai Köztársaság is sokkal több, mint tengerparti üdülőhely, ez az egyik legnagyobb földrajzi és természeti diverzitást mutató karib-tengeri ország lenyűgöző tájakkal, lélegzetelállító naplementével és nyüzsgő, hangulatos gyarmati városokkal. Ám sok látogató tölti minden idejét  a tengerparti üdülőhelyeken , de a következő  listából is látszik, hogy sokkal több élményt szerezhetünk ha elhagyjuk a szállodát  és megtapasztaljuk a valódi Dominikát. Szállások a Dominikai Köztársaságban.

 

“Ez a Föld legjobb, legtermékenyebb, legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb tája, a leggyönyörűbb föld, amelyet emberi szem valaha látott” – mondta Kolumbusz Kristóf az általa felfedezett szigetről.

Punta Cana

Punta Cana
Punta Cana a Dominikai Köztársaság  legkeletibb csúcsa és egyben az egyik legfelkapottabb része a szigetnek. Punta Cana kétségkívül a Karib-tenger legszebb strandszakaszai közé tartozik. A kb. 50 km hosszú, finom, szinte vakítóan fehérhomokos part látványa lélegzetelállító. A pálmafákkal és trópusi növényekkel övezett partszakasz számos kikapcsolódási lehetőséget tartogat, szörfözés, vitorlázás, snorkeling stb. A területet  előkelő szállodák és csodálatos golfpályák tarkítják egy igazán romantikus környezetben.

Samana-félsziget

Parque Nacional Los Haïtises -Samana

Punta Canatól északra, 70 km  mélyen nyúlik be a Samana-félsziget, melynek szinte érintetlen öblében minden év decembere és márciusa között hosszúszárnyú bálnák tucatjai gyűlnek ide nászidőszakra. A  tenger kristálytiszta, türkiz vízében ficánkoló,  szelíd óriásokra turisták ezrei kíváncsiak. A pálmafákkal szegélyezett csodás partszakaszokon túl,  a félsziget közepén húzódó Sierra de Semana hegység zöld erdői nyújtanak hátteret. A buja félszigeten fekvő Haitises Nemzeti Park (Parque Nacional Los Haïtises) egy ökológiai csodaország, a  parkot több száz növényfaja,- ebből 4 féle magrove erdő – és gazdag madárvilága miatt az egész Karib-térség egyik legváltozatosabb élőhelyeként tartják számon.

Santo Domingo

Santo Domingo
Az Ozama folyó nyugati partján elterülő Santo Domingo az Újvilág legrégebbi városa. Az UNESCO Világörökség részét képező város a konkvisztádorok letűnt korát eleveníti meg  a lenyűgöző spanyol gyarmati építészet pasztellszínű épületeivel és az óváros macskaköves utcáival. Érdemes felkeresni az amerikai kontinens első, máig működő székesegyházát, a Catedral Primada de Américat, Kolumbusz fiának házát az Alcazar de Colont,  az Ozama-folyó partján álló Ozama-erődöt (Fortaleza Ozama) vagy a Plaza Españat.

Enriquillo-tó

Enriquillo

A Karib-térség legmélyebb pontján, 40 méteres tengerszint feletti magasságban, egy lefolyástalan területen található a térség legnagyobb sós tava (375 km²). Flamingók és leguánok paradicsoma ez a hely. A tó közepén fekvő Cabritos sziget ad helyet a Parque Nacional Isla Cabritosnak, mely a hegyesorrú krokodilok egyik legnagyobb vadonélő populációját rejti. A park több mint 106 növény- és 62 madárfajjal is büszkélkedhet.

La Romana

La Romana

A Dominikai Köztársaság  délkeleti partján elterülő La Romana városának közelében tekinthetjük meg az ország leghíresebb látványosságát , az Altos de Chavon művészvárost, vagyis a korallvárost. A Chavon folyó melletti fennsíkon, 1983-ban korallkőből épült város egy 14. századi mediterrán falut elevenít meg. A város amfiteátrumát- melyet II. János Pál pápa avatott fel- 1986-ban adták át, mely több hollywoodi sikerfilm helyszínül is szolgált, mint a Rambo vagy az Apokalipszis most. Sok festő, író, költő és kézműves lelt itt otthonra, akiktől értékes, egyedi alkotásokat is vehetünk, ha ott járunk.

Parque Nacional del Este

Eastern National Park

UNESCO Világörökség részét képező nemzeti park a Karib-tenger egyik legnagyobbja. Az óceán, a gyönyörű korallzátony rendszer és a parti lagúnák négy tengeri teknős fajnak, lamantinoknak, palackorrú delfineknek és számos trópusi halfajnak nyújtanak otthont. A gazdag tengeri biodiverzitás mellett a szárazföldön is találkozhatunk néhány különleges élőlénnyel, mint a fehér koronás galamb vagy az orrszarvú leguán. A búvárkodás és snorkeling mellett, a látogatók  bepillantást nyerhetnek a Kolumbusz előtti korszak művészetébe a Taino barlangok rajzain keresztül.

Jarabacoa

Jarabacoa

Feltörekvő öko- turisztikai célpont, mely a sziget közepén húzódó hegyláncon , a Kordillerákban található. A táj mesés-  fenyvesek, folyók, vízesések -, és a Karib-térség legmagasabb csúcsainak látványa tárul elénk. A Dominikai Köztársaság egyetlen vadvízi folyója, a Rio Yaque del Norte zuhatagai kínálják az izgalmakat. Az enyhébb alpesi klímának köszönhetően itt hódolhatunk az olyan aktív sportoknak mint a hegyi kerékpározás, sziklamászás és a túrázás.

Damajagua-vízesésrendszer

Damajagua Waterfalls

Puerto Platatól egy rövid autóútra, búja erdőkön keresztül vezető trekking úton juthatunk el a vízesések látványos sorához, a Damajagua-vízesésrendszerhez. A 27 kisebb-nagyobb zuhatagból álló vízesés lenyűgöző látványt nyújt és mi is lehetne nagyobb élmény mint a kristálytiszta vizű, természetes medencékben csobbanni.  Igazán élvezetes canyoning túrát tehetünk, melyet úgy kell elképzelni mint egy természetes csúszdaparkot, ahol a zúgókon keresztül jutunk csúszkálva, ugrálva  egyre lejjebb.

Paradise-sziget

Paradise-sziget

Az Atlanti-óceánból kiemelkedő lélegzetelállító, hófehér homokpad, egy lakatlan sziget, ahol mindössze csak néhány pálmalevéllel borított kunyhó áll. A búvárokat mágnesként vonzza a sziget körüli színes, vízalatti világ.Közel 120 korallt és rengeteg színes trópusi halfajt csodálhatunk meg, és talán életünk egyik legkülönlegesebb élménye lehet a csikóhalak etetése kézből.

Kolumbusz világítótorony/mauzóleum

Kolumbusz-mauzoleum-vilagitotorony_Dominika

A Kolumbusz világítótorony emlékmű meglátogatása tökéletes befejezése a Dominikai vakációnak. Kolumbusz Kristóf  Újvilágba érkezésének 500. évfordulója alkalmából adták át a közel 40 évig épülő, 70 millió dollárba kerülő hatalmas építményt. Az épület funkcióját tekintve elsősorban nem világítótorony, sokkal inkább mauzóleum és múzeum, itt őrzik ugyanis Kolumbusz csontjait, illetve Amerika szinte összes országából láthatók itt kiállítási tárgyak.  Az emlékmű azon a partszakaszon épült (Santo Domingo mellett), ahol a híres felfedező első európaiként e földre lépett. Amikor bekapcsolják a kereszt alakú fénysugarat kibocsátó világítótornyot, még Puerto Ricóban is látják – de mivel a környéken minden elektromosságot elszív, ezért erre nem túl gyakran kerül sor.

 

Series Navigation<< Top 10 látnivaló RómábanTop 10 látnivaló Sevillában >>