Főoldal / Top 10 / Top 10 látnivaló Horvátországban

Top 10 látnivaló Horvátországban

Horvátország Európa egyik legjelentősebb turisztikai célpontja, mely nem csak tengerpartjainak köszönheti népszerűségét. Lenyűgöző természeti látványosságai mellett középkori városai és ókori romjai is gondoskodnak arról, hogy soha ne felejtsük el horvátországi nyaralásunk.

Gornji Grad, Zágráb

Gornji GradForrás

Gornji Grad Zágráb középkori városrésze. Az érseki székhely Kaptol, és a szabad város Gradec összeolvadásából jött létre az 1770-es években a történelmi Zágráb északi része. Gornji Grad legforgalmasabb pontja a Szent Márk templom – Zágráb óvárosának plébániatemploma.

 

Euphrasius bazilika, Porec

Euphrasian BasilicaForrás

Az Isztria-félszigeten fekvő Porec legfőbb nevezetessége a 6. században épült Euphrasius bazilika. A bizánci építészet egyik legszebb példája a Földközi-tengeri régióban. Különlegességét az adja, hogy bár tüzek és földrengések sújtották nagyrészt eredeti formáját őrzi.
A fali mozaikokat bizánci mesterek, padló díszítéséit helyi kézművesek készítették.

 

Zadar

ZadarForrás

 Zadart az elmúlt háromezer évben többször kifosztották, lerombolták és felégették, utoljára 1991-ben a délszláv háború idején. Mára Zadar az összes sebét begyógyította, megrongált épületeit helyreállították. Zadar óvárosa tele van látnivalókkal és történelmi emlékművekkel. Érdemes megnézni a Szent Donát körtemplomot és az előtte elhelyezkedő Fórumot, az Öt kút terét és a Városkaput.

 

Pulai amfiteátrum

Pula Arena

A pulai amfiteátrum a hatodik legnagyobb római aréna és egyike a legjobb állapotban megmaradt római műemléknek Horvátországban. Az első században épült Aréna 26.000 néző befogadására volt alkalmas. A 15. században az amfiteátrum áldozatul esett az építkezéseknek, falából sok követ elhordtak házak és egyéb épületek felépítéséhez a városban és környékén. Ma népszerű látnivaló, számos fesztivál és rendezvény helyszíne a nyári hónapokban.

 

Diocletianus Palotája, Split

Diocletian's PalaceForrás

Splitben található Diocletianus Palotája, melyet a császár építtetett, hogy ide vonulhasson vissza, és valóban haláláig zöldséges kertjeinek művelésével foglalkozott. A rómaiak kivonulása után a Palota évszázadon át üresen állt. A 7. században a környékről a Palota falai közé menekültek a lakók a barbárok támadásai elől. A Palotát később sem hagyták el, így az újra benépesült, lakásokat, üzleteket alakítottak ki alagsorában és falaiban. Ma is számos bolt, étterem és néhány lakás található a Palotában. 

Rovinj

RovinjForrás

Rovinj egyike a Földközi-tenger legfestőibb városainak. A szorosan egymás mellett sorakozó pasztellszínű házak és a kanyargós utcák meredeken futnak a tengerpartra. Rovinj ma is egy működő halászkikötőjében, a turisták csónakokat bérelhetnek és áthajózhatnak a közeli szigetekre. A város és környéke csodálatos látványt nyújt érintetlen szépségével, tagolt partjaival és erdőivel. 

 

Opatija

OpatijaForrás

A patinás épületekkel rendelkező Opatiját, vagy magyar és olasz nevén Abbáziát a horvát Monte Carloként, vagy épp az Adria Nizzájaként emlegetik. Opatija, az Adria egyik legcsillogóbb gyöngyszeme. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a gazdag arisztokraták elegáns villái sorakoztak itt, melyek többsége ma már luxusszálló. Kulturális emlékek mellett különös atmoszférájához hozzájárulnak a babér, leander, és pálmafákból álló parkok és sétányok.  

 

Trogir óvárosa

TrogirForrás

A kis szigeten fekvő, festői Trogir óvárosa a 13-15. századi városfalon belül alakult ki. Trogir számos csodás látnivalóval rendelkezik, a városközpont „Trogir történelmi városközpontja” néven az UNESCO kulturális világörökség-jegyzékében szerepel. Óvárosában gyönyörű romantikus stílusban épült templomokat, reneszánsz és barokk épületeket csodálhatnak meg az idelátogatók.

 

Szent Jakab-katedrális, Sibenik

OLYMPUS DIGITAL CAMERAForrás

A Sibenikbe látogatókat rögtön rabul ejtik a velenceiek korából származó erődítmények és a paloták, amelyeket egykoron az osztrákok építtettek. A város egyedi hangulatát a régi elemek és modern élet elegye adja. A šibeniki római katolikus Szent Jakab-katedrális (Katedrala sv. Jakova) 2000 óta az UNESCO Világörökség része. A Katedrálist Juraj Dalmatinac építette, 1431-től 1473-as haláláig dolgozott rajta, majd 1505-ben tanítványa fejezte be. A székesegyház kupolája 32 m magas, az épület 3 hajós. A 90-es években a szerb csapatok támadásának következményeként súlyos károkat szenvedett, de igen hamar helyreállították, és ma már szinte nem is látszanak a sérülések.

 

Dubrovnik óvárosa

DubrovnikForrás

Dubrovnik az egész mediterrán térség egyik legjelentősebb turisztikai látnivalója. A fallal körülvett város a tengeri kereskedelemnek köszönheti központi szerepét. Velence riválisa, becenevén az “Adria Gyöngye” a középkorban fejlődött városállammá. Dubrovnikban lenyűgöző építészeti és szobrászati mesterművek, látványos templomok, kolostorok, múzeumok, szökőkutak találhatók és természetesen a híres városfal, mely az óvárost övezi.

Szállást keresel Horvátországban?