Járd be Új-Zélandot olcsón egy lakóbusszal!

Évek óta járok telente Ausztráliába, részint ismerősökhöz, részint pihenni, részint keresem az üzleti lehetőségeket. Kiutazásom előtt többen kérdezték, nem unom-e még Ausztráliát? Ausztrália, a kontinensnyi ország olyan hatalmas, hogy nem lehet ilyen könnyen megismerni, ezáltal megunni sem. Simán autózhatunk országon belül annyit, mintha Budapestről leruccannánk Bagdadba.

- hirdetés -

Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy ha már eljövök a világ másik végére, meg kellene nézni Új-Zélandot is, de annyi látnivaló van Ausztráliában, hogy ezt eddig mindig elvetettem. Régi álmom volt, hogy lakóbusszal menjünk végig az országon, így egyre többet időztem az ilyen túrákat kínáló oldalakon, és ekkor botlottam bele az egyik lakóbuszos cég úgynevezett relokációs listájába.

Mi is ez pontosan? Majd megölt a kíváncsiság, hogy hogyan jut vissza az autó, a rendeltetési helyére, több ezer kilométerre, amikor te az ország egyik pontján felveszed, majd a másik pontján adod le? Hát ez a relokáció: felveszed az autót a cég által megjelölt városban, majd Te magad viszed vissza a kiindulási helyére, cserébe csupán 1 dollárt kell fizetned naponta, sőt még az üzemanyagodat is fizetik. Jó üzlet nem? Főleg, ha neked alapvetően teljesen mindegy, hogy északról délre, vagy délről északra autózol. Megmondják, mikor tudod felvenni, és mikorra kell odaérni a végcélhoz. Ausztráliában nem nagyon volt épp ilyen lehetőség, de találtam egy 8 napos turnust Új-Zélandon Christchurcből Aucklandbe, így azonnal lecsaptam rá, és ez meg is pecsételte az utunk sorsát. Reszkess Új-Zéland, jövünk! Ezek után már csak megfelelő repülőjegyet kellett levadászni, de ez elég egyszerű feladat, errefelé a fapadosnak tényleg az ára is fapados, nagyon olcsó az utazás, ha szerencsés vagy, húszezer forintból eljutsz bárhová.

- hirdetés -

Néhány szó a lakóbuszról: egy hatalmas VW Crafter autó van átalakítva két személyes lakóautóvá. Van benne minden: hideg-meleg vizes zuhany, wc, klíma, mikró sütő, mosogató, gázégő, kényelmes ágy, TV, tehát minden adott a gondtalan utazáshoz. Aki bírja a kicsit nomád – kemping életet, annak a legkiválóbb nyaralási forma lehet. Az autó és az utak mérete miatt viszont mindenképpen jól jön a teherautós gyakorlat, mert ez megspékelve az ismeretlen környékkel és a bal oldali közlekedéssel tud furcsa helyzeteket produkálni. 🙂

Új Zéland két szigetből áll, az északiból és a déliből. A két sziget teljesen különbözik egymástól, de mind a kettő rengeteg látnivalót kínál. A két sziget között komppal lehet közlekedni. Itt ne egy Szántód – Tihany kompot képzeljünk el, annál egy picit nagyobb. Nem sokkal, mert csupán 10 szint van rajta. Ebből három az autóké, egy külön szint a gyerekeké. Ezen kívül van VIP lounge, moziterem, bűvész műsor és élőzene, helikopter leszálló, kilátó rész, egyszóval minden, ami kényelmessé teszi az utazó számára a közel négy órás utat.

És, hogy miért érdemes Új-Zélandra ellátogatni? Egy országon belül gyönyörű tengerpartok, hófödte hegycsúcsok, sivatag, gyönyörű tavak, gejzírek, vulkánok, fjordok, és még sokáig sorolhatnám.
Új-Zélandi kitérőnk után azt mindenképp levonhatjuk tanulságként, hogy 8 nap arra elég, hogy kapjunk egy kis ízelítőt a kivi életérzésből, és a maori kultúrából, de nagyon kevés arra, hogy tüzetesen megnézzük az országot. Alapvetően mindenkinek ajánlom Új-Zélandot, de azt hiszem én már megmaradok Ausztrália őrültnek! 🙂

Copyright © 2017 Tóth Balázs. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.