- hirdetés -

Hasznos tippek külföldi bankkártya-használathoz

A cikk a Mastercard támogatásával jött létre.
Napjainkban már elképzelhetetlen bankkártya nélkül elindulni külföldre. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni még indulás előtt, hogy az utazás minden percét élvezhesd.

- hirdetés -

Figyeld a bankkártyád érvényességét! Már az utazás tervezésekor érdemes ellenőrizni a bankkártyák érvényességi idejét. Mindössze annyi a teendőd, hogy rápillantasz a bankkártya előlapjára, ahol a perjellel elválasztott számok jelzik a lejárat dátumát. A lejárati dátum a kártyán mindig az adott hónap utolsó napját jelenti. Ha tehát azt látod, hogy 07/17 szerepel rajta, az azt jelenti, hogy 2017. július 30-án éjfélig tudod használni a kártyát.

Derítsd ki, tartozik-e utazásbiztosítás a bankkártyádhoz. Mostanában egyre több bankkártyához tartozik ingyenes utasbiztosítás, de mindenképp tájékozódj a kártyát kibocsátó bank ügyfélszolgálatán, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat nyújt, és szükség esetén köss kiegészítő biztosítást. Ugyanazon cégcsoportba tartozó biztosító a bankkártyákra további kedvezményeket biztosíthat.

mastercard

- hirdetés -

Kérj SMS értesítést! Ha esetleg nincs SMS értesítés beállítva a bankkártyádhoz, érdemes ilyen szolgáltatást igényelni, mert így könnyen és gyorsan értesülhetsz a kártyás tranzakcióidról. Az SMS szolgáltatásnak díja van, melynek mértékéről a kártyakibocsátó banktól kaphatsz tájékoztatást.

Jegyezd föl a bankod telefonszámát! Legyen mindig kéznél, a telefonban is elmentve a bankod telefonszáma, hogy szükség esetén le tudd tiltani a kártyád.

Jelentsd be a bankodnál, ha elutazol! A külföldi utazást ajánlott a bankok felé bejelenteni, főleg, ha rövid idő alatt akár több országba is ellátogatsz, így a bank számítani fog arra, hogy a megszokottól eltérően fogod használni a kártyád. Az is fontos, hogy a saját elérhetőségeidet is mindig frissítsd a bankodnál, így ők biztosan el tudnak érni, ha szükségesnek látják.

Az utazás előtt ellenőrizd a limiteket! Mivel relatíve rövid idő alatt általában többet költünk külföldön, mint itthon, erre is érdemes felkészülni. A vásárlási- és készpénzfelvételi limiteket mindig ellenőrizd le és szükség esetén emeld meg, így minden további nélkül ki tudod ugyanaznap fizetni a két heti szállást és az autóbérlést.

- hirdetés -

Tartsd magadnál a személyid vagy az útleveled! Külföldön is elkérhetnek fizetéskor valamilyen személyazonosságunkat igazoló okmányt, így mindig legyen nálad személyi igazolvány vagy útlevél.

Átváltási tipp. Ha külföldön fizetsz kártyával, mindig a helyi pénznemben fizess, így számolhatsz a legjobb átváltási árfolyammal.

Mindig a te kezedben legyen a bankkártyád! Fizetéskor te végezd el a kártyás tranzakciót, például az étteremben kérd a terminált az asztalodhoz.  Fizess egyetlen érintéssel amikor csak lehet, így ki sem kell adnod a bankkártyád a kezedből.

Óvatos PIN kód használat. Soha ne írd le papírra vagy magára a kártyára a PIN kódodat és ne mentsd el a telefonodba sem! Legjobb, ha megjegyzed és nem árulod el senkinek.

- hirdetés -

mastercard_lounge

Világutazó Tipp!

A Liszt Ferenc Repülőtéren a 2-es terminál SkyCourt épületének galériáján találod a Mastercard Airport Lounge-ot. Abban az esetben, ha lakossági prémium Mastercard kártyád (Gold/Arany, Platina, World) van, reggel 5:30 és este 19:30 között használhatod a váróterem exkluzív szolgáltatásait (étel- és italkínálat, ingyenes wifi stb.).

A cikk megjelenését a MasterCard® támogatta.

- hirdetés -
- hirdetés -
275,975FansLike
6,959FollowersFollow
284FollowersFollow
39SubscribersSubscribe
- hirdetés -