More
  - hirdetés -

  3+1 tipp az okos időbeosztáshoz a nyári szünetben

  Elkezdődött a 11 hetes nyári iskolai szünidő: a gyerekek örülnek, a szülőknek viszont sok fejtörést okoz, hogy milyen programokkal töltsék ki a tanévkezdésig hátralévő időszakot. Bármennyire is hosszúnak tűnik a nyári szünidő, a hazai iskolai vakáció hossza még így is csak 11. helyezett Európában. Az alábbiakban gyermekanimátor segít okosan megtervezni a vakációt.

  - hirdetés -

  A nyári vakáció a gyerekek nagy kedvence, sok szülő számára azonban nehezen megoldható, ki vigyázzon az iskolából kiszabadult gyerkőcökre. A legtöbben nagyszülői segítséggel és táborokkal oldják meg a nyarat, de még ezek mellett is sokat segíthet, ha már a szünidő elején átgondoljuk a teendőket. Az alábbiakban a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora, Sebestyén Orsolya segít néhány jól bevált tippel a nyári szünet okos megtervezéséhez.

  Készítsünk menetrendet

  A tapasztalatok szerint jól bevált módszer, ha nyári menetrendet készítünk. Így a gyerek is tudja majd, mikor mi következik, hova illeszkedjenek a kötelességek (például kötelező olvasmányok), mire érdemes várni. A naptárkészítés nekünk is jó alkalom arra, hogy átgondoljuk, a nyár melyik részét kell még „megoldani”. Még jobb, ha színes-rajzos naptár készül, amit kitehetünk a lakás központi részére (például a hűtőszekrényre), így mindig szem előtt van és rápillanthatunk, mikor milyen programra készüljünk.

  Egyeztessünk a többi szülővel

  Fontos, hogy tudjuk: nem egyedül küzdünk a nyári szünetben azzal, hogy meg kell oldani a gyerekfelügyeletet. Ezért beszéljünk a többi szülővel és a barátokkal. Azokkal, akik nyitottak rá, tervezzünk közös eseményeket. Időbeosztástól függően egyeztethetjük, hogy melyik napokon ki „tud beugrani”, és ezzel segíthetjük egymást. Ezt érdemes még a szünet kezdetén tisztázni, hiszen ilyenkor még mindenkinél lehetnek kitöltetlen lyukak a programban, és könnyebb az összehangolás is.

  - hirdetés -

  Egyensúlyozzunk az élmények és a kötelességek között

  A legtöbb iskolában a nyári szünidőre is kapnak feladatokat a gyerekek. Különösen a nagyobbaknál jellemző például, hogy olvasónaplót kell készíteni. Annak érdekében, hogy ne augusztus végén legyen kapkodás, ezeket a „kötelességeket” is érdemes beosztani és előre meghatározni, mikor melyik feladat készüljön el. Ha okosan elosztjuk az egész vakációra a feladatokat, könnyebben megoldhatóak, mintha egy nagy falatként kellene rajtuk túlesni.

  +1 Használjuk ki a nyaralást közös időtöltésre is

  Év közben sokszor kevés időnk jut egymásra: a munka, iskolai teendők és különórák miatt manapság rohanás a családok élete a hétköznapokon. A NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora szerint ezért egyre többen szeretnék a családi nyaralást a pihenés mellett tartalmas közös időtöltésre is kihasználni. Érdemes a családi vakációt úgy tervezni, hogy izgalmas közös kalandokat nyújtson, miközben mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb programot is. Egy közös szülők-gyerekek teniszmeccs, vagy anya-lánya beauty program például nemcsak a feltöltődésre alkalmas, hanem segít összehozni a családot, és hosszú időre szóló élményekkel gazdagít.

  Hol, milyen hosszú a nyári szünidő?

  A nyári szünetek hosszúságának toplistája Európában 2017-ben*
  Ország Szünet hosszúsága
  1. Bulgária 11-15 hét
  2. Olaszország 12-14 hét
  3. Lettország 13 hét
  3. Törökország 13 hét
  4. Litvánia 12,5-13 hét
  5. Portugália 11-13 hét
  6. Észtország 12,5 hét
  7. Bosznia-Hercegovina 12 hét
  7. Macedónia 12 hét
  7. Málta 12 hét
  7. Montenegró 12 hét
  7. Románia 12 hét
  7. Spanyolország 12 hét
  8. Izland 11-12 hét
  9. Görögország 10-12 hét
  10. Írország 9-12 hét
  11. Horvátország 11 hét
  11. Magyarország 11 hét
  11. Szerbia 11 hét
  12. Finnország 10-11 hét
  13. Ciprus 9-11 hét
  14. Lengyelország 10 hét
  14. Svédország 10 hét
  14. Szlovénia 10 hét
  15. Svájc 5-10 hét
  16. Ausztria 9 hét
  16. Belgium 9 hét
  16. Csehország 9 hét
  16. Észak-Írország 9 hét
  16. Szlovákia 9 hét
  17. Franciaország 8,5 hét
  18. Luxemburg 8 hét
  18. Norvégia 8 hét
  19. Anglia 6 hét
  19. Dánia 6 hét
  19. Hollandia 6 hét
  19. Liechtenstein 6 hét
  19. Németország 6 hét
  19. Skócia 6 hét
  19. Wales 6 hét
  Forrás: webgate.ec.europa.eu

  - hirdetés -

  *A lista az általános és középiskolai nyári szünetek hosszát egyaránt tartalmazza

  - hirdetés -