Hogyan utazz teljes munkaidős állás mellett?

Teljes munkaidős állásban dolgozol? Mindössze évi 20-30 nap szabadságod van? Először is szerencsés vagy, hogy a világ ezen a felén élsz. Nem csak azért, mert Európa szinte bármelyik pontját 1-3 órás repülőutakkal elérheted, és a legváltozatosabb természeti és kulturális látnivalók közül válogathatsz, hanem azért is mert pl. a tengerentúlon mindössze 10 nap szabadság jár egy évben. Tehát más nézőpontból megközelítve a dolgot 52 hét, heti két szabadnappal, a szabadsággal és az ünnepnapokkal kiegészítve és már szinte az év egyharmadával te rendelkezel.

- hirdetés -

Napi 8-10 órában dolgozol, szűkre szabott az időkereted és nem tudsz (vagy csak ritkán) több hetes-hónapos utazásokra elmenni. Egy kis rugalmassággal, kompromisszumkészséggel és kreativitással rengeteg lehetőséged van, hogy utazz.  Íme, néhány tipp, hogyan tudod legjobban kihasználni az időd az utazásra.

A kevesebb több: Kevés az időd, de mégis mindig mehetnéked van? Mérlegelj! A rövid, de intenzív utazások is remek lehetőséget biztosítanak, hogy kizökkenj a mindennapi robotból és új élményekkel töltődj fel. Gondold át érdemes-e egy hét miatt elrepülni a világ másik felére vagy inkább csökkentve az utazási időt több napot tölthetsz el az úti célodon és még a jetlaggel sem kell megküzdened.

Hosszú hétvégék: Soha ne becsüld alá a hosszú hétvégéket. Már néhány napos kiruccanás is erősen csökkenti a stressz-szintedet. Tölts el egy hétvégét valahol, ahol még soha nem jártál. Keress már csütörtök délutáni indulással járatokat, így már este egy finom kis koktélt szürcsölgethetsz valahol Dél-Európa tengerpartján.

- hirdetés -

Két hétvége jobb mint egy: Ha hosszabb utazást tervezel a legegyszerűbb ha 9-10 nappal tervezel és beleveszed az előtte és utána következő hétvégét, így 5-6 nap szabadsággal akár egy 9-10 napos utazást is megvalósíthatsz, amibe akár már egy távolabbi úti cél is belefér.

Tervezz: Ha rövid időre utazol nagyon fontos az előre tervezés.
Előfordult már hogy a repülőtéren jutott eszedbe landolás után, hogy elfelejtetted megnézni hogyan juthatsz el a szállásodra? Vagy a helyszínen szembesültél, hogy a kiválasztott múzeum hétfőnként zárva van? Érdemes előre körülnézni, listát írni és akár pontosan megtervezni egy-egy napot, és persze felállítani egy fontossági sorrendet, hogy idő szűkében is gyors döntést tudj hozni, hogy mi az, ami kihagyható vagy majd legközelebbre marad.

Alvás a repülőn: Ha sikerül úgy sakkoznod az időddel, hogy hosszabb útra indulsz, és bárhol tudsz aludni, akkor nyert ügyed van. Kétségtelenül rengeteg időt spórolhatsz meg ha a repülőn alszol. Persze ne felejtsd beszerezni az alváshoz legszükségesebbeket: füldugó, szemmaszk, párna és takaró. Egy jó “alvókával” sok időt spórolhatsz meg.

Ünnepek: Sok esetben nehéz összeegyeztetni az utazást a családdal. Ha viszont annyira toleránsak és megértik a függőséged biztosan nem néznek rád rosszallóan, ha egy-egy Karácsonyt vagy Húsvétot máshol töltesz. Persze a legtökéletesebb megoldás, ha felpakoltok és kipróbáljátok milyen is a Karácsonyt a fehér homokos tengerparton átélni családostul vagy épp egy hóbiztos hegyi faluban a kandalló előtt üldögélve.

Használd ki az üzleti utakat: Mielőtt üzleti útra, konferenciára indulnál, tervezz be pár extra napot (a főnökkel egyeztetve). Te nem szoktál munkaügyben utazni, de a párod vagy egy jó barátod sokat utazik? Sok esetben megoldható, hogy betársulj egy-egy ilyen utazásba és legalább a szállásköltséget megúszd.

Nézz körül a házad táján: Nem kell feltétlenül messzire vagy külföldre utaznod, hogy csillapítsd utazási, felfedezési szenvedélyed. Térképezd fel a környezeted, akár néhány 10 vagy 100 km-en belül is sok csodálatos hely vár rád. Tégy egynapos kirándulásokat! Csak arra kell rávenned magad, hogy hétvégén is kelj fel korán, és a teljes nap előtted áll.

Legyél turista a saját városodban: Legalább egy napra próbáld ki, milyen a saját városodban turistának lenni. Lehet, hogy magad is meglepődsz, hogy mennyi érdekes és szórakoztató dolgot találsz közel az otthonodhoz, ha egy turista szemével nézed a várost. Nézd meg, hogy milyen helyeket ajánlanak a turistáknak, illetve olvass külföldi utazók által írt élménybeszámolókat. Sokszor olyan dolgokra bukkanhatsz, amin magad is meglepődsz, vagy amire egyáltalán nem is gondoltál, miközben naponta elsétálsz mellette.

Változtass a gondolkodásodon: A legfontosabb, amivel akár az egész cikket kezdhetnénk, hogy miközben 8-16-ig dolgozol, taposod a mókuskereket és egyre csak azt hajtogatod, hogy nincs időd semmire, állj meg egy percre és gondold át, hogy tényleg így van-e vagy inkább csak a gyakori „mindent vagy semmit” effektust alkalmazva inkább a semmit választod.

- hirdetés -