More
  - hirdetés -

  Praktikus tanácsok (nem csak) Kanadába utazóknak

  A cikk a Mastercard támogatásával jött létre.
  Régi nagy vágyunk teljesült idén. Elutaztunk Kanadába, ahol 17 felejthetetlen napot töltöttünk. Hamarosan érkeznek az élménybeszámolók, de addig is számba vettük, hogy mire érdemes figyelni, ha ebbe a csodás országba készültök utazni.

  - hirdetés -

  eTA

  Az első és legfontosabb beszereznivalónk egy kanadai utazáshoz az eTA. 2016. március 15-től ugyanis Kanada szigorított a beutazási szabályain, így ha repülővel érkezünk Kanadába, akkor mindenképp be kell szereznünk egy eTA engedélyt. Az elektronikus utazási engedély (Electronic Travel Authorisation / Autorisation de voyage électronique, röviden eTA) hiányában a Kanadába induló repülőjáratra történő beszállást a légitársaság meg fogja tagadni. Az eTA-t érdemes a repülőjegy megszerzése után rögtön megigényelni interneten keresztül, melynek ára 7 kanadai dollár. Az eTA-hoz egy elektronikus kérdőívet kell kitölteni, főleg személyes adatokkal illetve néhány kérdésre válaszolni. Az elbírálási idő néhány perc és 72 óra között mozog. Az eTA elbírálási státuszáról e-mailben értesítenek. Nekünk ezután már semmi dolgunk nincs, mert az utazási engedélyt automatikusan az útlevelünkhöz kapcsolják (tehát mindenképp azzal az útlevélszámmal igényeljük meg, amivel utazni fogunk).

  eTA_Electronic_ Travel_Authorisation_Canada

   

  - hirdetés -

  Bankkártya

  Észak-Amerikában bankkártya nélkül félkezű óriás vagy, ide nem csak ajánlott, hanem kötelező betéti kártyát és/vagy hitelkártyát is hozni! Kanadában sem volt ez másképp, bár vittünk némi készpénzt, de a költségeink 90%-át bankkártyákkal rendeztük. Ha Európán kívüli helyre utazunk, erősen ajánlott a dombornyomott kártya. Fontos! Tájékoztassátok előre a bankotokat, hogy milyen dátummal milyen országokban fogjátok használni a kártyátokat, így elkerülhető, hogy „gyanús kártyahasználat” miatt letiltsák a kártyátokat. Gyakran megkérdezték a boltokban, illetve egyéb szolgáltatóknál, hogy mivel fizetnénk, debit vagy credit carddal (azaz betéti- vagy hitelkártyával), ugyanis szabad szemmel nem különböztethetők meg egymástól.

  Mi a különbség a betéti kártya és a hitelkártya között?
  A betéti kártya (debit) közvetlenül a saját folyószámládhoz kapcsolódik, tehát a pénzt, amelyet a kártyával elköltesz, automatikusan levonják a folyószámládról, és csak a számlán lévő pénz erejéig tudsz költeni. Sok esetben azért nem fogadják el a betéti kártyát, mert ugye innen te bármikor kiveheted a pénzed, így fedezet nélkül marad a kártya/számla. Illetve zárolások esetén hiába van még akár több százezer forintod, nem biztos, hogy tudod használni. A hitelkártya (credit) esetén egy személyre szabott hitelkeret esetén a bank pénzét költöd, amit ráérsz később, akár 45-51 nap múlva visszafizetni. Ez a periódus kamatmentes: amennyiben a fizetési határidőig visszafizeted a teljes felhasznált összeget, nem kell kamatot fizetned.

  Időjárás

  Természetesen nagyban függ attól, hogy Kanada melyik részére utazol.  A nyugati part Vancouver és Vancouver-sziget a Csendes-óceán partján fekszik, tehát az óceáni éghajlat uralja, ami azt jelenti, hogy a tél nem túl hideg és a nyár sem túl meleg, gyakoriak az esőzések, plusz Vancouverben a hegyek közelségéből adódón gyakran felhős és ködös az idő. Általánosságban elmondható az egész országra, hogy a legideálisabb időpont az utazásra késő tavasztól-kora őszig tartó időszak.

  DSC_0068Vancouver belvárosa

  - hirdetés -

  Autóbérlés

  Az autóbérlés hasonlóan működik, mint máshol, talán csak annyi az eltérés, hogy szinte kizárólag csak automata váltós autó bérelhető. Illetve, hogy Európával szemben, ahol többségében kisebb autók bérelhetők, itt ezekből jóval kevesebb áll rendelkezésre. FONTOS! Figyeljétek, hogy van-e kilométerlimit a bérlési feltételeknél, ha tudjátok, hogy sokat fogtok autózni, érdemes limit nélküli (unlimited mileage) bérlési típust választani, mert a nagy távolságok miatt nagyon gyorsan összejön néhány ezer kilométer.
  A legtöbb esetben csak és kizárólag hitelkártyával (néhány helyen elfogadják a dombornyomott betéti kártyát is, ha megvan a megfelelő fedezet) tudjátok rendezni a bérleti díjat és a letétet. Az autó átvételekor a vezető nevére kiállított kártyával kell fizetni (ettől néhány helyen eltérhetnek, de a kártyabirtokosnak mindenképpen jelen kell lennie az átvételkor). A letét összegét a bankkártyán zárolják. Ezért jobb a hitelkártya, mert ebben az esetben a hitelkeretünk egy részéhez nem férünk hozzá, betéti kártya használata esetén pedig a saját pénzünk egy részéhez, ami azért sok kellemetlenséget okozhat. FONTOS! A kocsi leadása után ellenőrizzétek, hogy feloldották-e a zárolást. Használjátok a rentalcars oldalát, hogy megtaláljátok a legjobb ajánlatot!

  Szállásfoglalás

  Az időjárás miatt a csúcsszezon május végétől szeptember közepéig tart, így érdemes minél hamarabb lefoglalni a szállásokat, mert ilyenkor, főleg a nemzeti parkok környékén akár 98%-os telítettség is lehet. Mi igyekszünk “INGYENES lemondás – előrefizetés sem szükséges” opciót választani, így akár néhány nappal az érkezés előtt is alakítható még a program. Az esetek többségében van rá lehetőség, hogy a helyszíni fizetésnél más bankkártyát használjatok, mint amit foglaláskor megadtatok, erre néha rá is kérdeznek. Sok esetben a szállások is zárolnak bizonyos összeget a bankkártyán, ezért még ha lehet is készpénzben fizetni, mindenképp szükségetek lesz bankkártyára a fizetésnél! Nálunk minden esetben, amikor zároltak összeget, figyelmeztettek – ha esetleg nem említik, érdemes rákérdezni, hogy később ne érjen meglepetés, ha nem áll rendelkezésre olyan összeg a számlátokon, mint amire számítotok. A gyakori zárolások miatt érdemes hitelkártyát is vinni magatokkal, és ilyen esetekben azt használni, így ha esetleg nem oldják föl időben a zárolást, akkor sincs probléma.

  DSC_0359Szállásunk Canmore-ban

  Utasbiztosítás

  Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos! Európán kívül, ahol az EU egészségkártyát nem lehet használni, még körültekintőbbnek kell lenni a biztosítást illetően, mert egy-egy egészségügyi, vagy hasonló kiadás nemcsak megdrágíthatja, de meg is keserítheti az utazásunkat.
  Magasabb szintű hitelkártyákhoz a bankok általában ingyenes vagy kedvezményes áron kínálnak utasbiztosítást, így érdemes erről előre tájékozódni.
  Hogy ti is biztonságba legyetek, keressétek meg a számotokra legmegfelelőbb utasbiztosítást, mi pedig 10% kedvezménnyel járulunk hozzá a biztosításotokhoz, ha használjátok az UTAZ-1234 kódot.

  - hirdetés -

  Közlekedés

  Városban általában 30-50 km/órával, míg az autópályákon 80-110 km/órával lehet haladni. Az egyenrangú utak kereszteződésénél nem a jobb kéz szabály, hanem az érkezési sorrend szerint történik az áthaladás. Ha valahol állatveszélyre felhívó táblát láttok, ott tényleg számítani kell az úton / út mellett átvonuló állatokra, ezért ezeken az útszakaszokon fokozottan ügyeljetek, és tényleg tartsátok be a sebességkorlátozásokat! Télen az utak többsége havas és fagyos, ezért téli gumi és hólánc használata kötelező, mely zónákról folyamatosan tájékoztatnak!

  DSC_0733Kanadai juh az úton

  Parkolás

  Az egész országra jellemzők az ingyenes, időkorlátos parkolási zónák, ezek általában 15 perc és 5 óra közötti időtartamban használhatók ingyenesen a megadott időintervallumon belül. Ezt hagyományosan úgy ellenőrzik, hogy a patkolóőr krétával a kezében strigulázza a kocsi kerekén az eltelt órákat. Nagyon praktikus, soha nem kellett a parkolással időt pazarolni, mert mindig akadt szabad hely.

  DSC_0376Icefields Parkway

  - hirdetés -

  Benzinkutak

  A nagy távolságok miatt gyakran ki van írva, hogy ellenőrizd a tankod, mert az elkövetkező 90-170 km-en nincs benzinkút (és ez a déli államokban, lakott helyeken volt, mi lehet az északi részen?). Mit gondol ilyenkor az ember? Rápillant a benzinmutatójára, és ha úgy ítéli meg, akkor befordul a kútra. De nem! A táblával összhangban soha nem volt benzinkút… vissza kellett volna fordulni, keresni egy benzinkutat, hogy tankolni tudjunk. Szinte csak automata benzinkutakkal találkoztunk, ahol csak kártyával lehetett fizetni!

  Hogyan működik az automata benzinkút?
  Először behelyezed a bankkártyád a kártyaolvasóba, kiválasztod az összeget, amennyiért tankolni szeretnél. A gép ilyenkor ellenőrzi, hogy rendelkezésre áll-e ekkora összeg a bankkártyán. Ha a fedezet rendelkezésre áll, zárolja a kiválasztott összeget és megkezdheted a tankolást. A tankolás végén természetesen csak a ténylegesen tankolt összeg kerül levonásra, és a zárolást feloldják. Ennek ellenére próbáld meg azt az összeget kiválasztani, amennyiért valóban tankolni szeretnél, mert a robogó és a kamion teli tankja között elég nagy az árkülönbség. Mindig kérj blokkot, tartsd meg és ellenőrizd a számládon, hogy valóban csak az általad tankolt összeget vonták-e le.

  A cikk megjelenését a MasterCard® támogatta.

  - hirdetés -