More
  - hirdetés -

  Utazásra felkészülni…Vigyázz…Kész…Indulás!

  A cikk a Mastercard támogatásával jött létre.
  Hogyan kezdj neki egy utazásnak? Összeszedtük az öt legfontosabb dolgot, amit meg kell tenned, mielőtt útnak indulsz. Természetesen mindegyik megérdemel egy-egy külön cikket is, így itt csak a legfontosabbakra térünk ki.

  - hirdetés -

  Repülőjegy

  Repülős utaknál az első lépés a repülőjegy vásárlás, sőt, gyakran ma már egy-egy kedvezményes repülőjegy miatt indulnak útnak. De hogyan is álljunk neki? Először is iratkozzatok fel a légitársaságok hírlevelére, hogy elsőként értesüljetek az akciókról. Kövessétek a repjegyvadász portálok Facebook-oldalait, és természetesen keresgéljetek az aggregátor vagy repülőjegy-kereső honlapokon is. A vásárlás előtt mindig olvassátok el a feltételeket, és nézzetek utána, hogy van-e lehetőség a jegy átírására vagy visszaváltására, és hogy milyen biztosítás jár hozzá, ha jár egyáltalán. A repülőjegyvásárlás legegyszerűbb módja, ha online fizettek, így a kiállítási díj is elkerülhető. Nem utolsósorban pedig érdemes figyelni, mert bizonyos bank- és hitelkártyák használatával időnként nem kevés pénzt spórolhattok. Ha egy nagyobb utazásra készültök – több ország vagy akár kontinens érintésével -, keressétek fel valamelyik nagy, légitársaságokat tömörítő szövetség, mint például a One World vagy a Star Alliance honlapját. Ha pedig nem szeretnéd magad leszervezni, akkor keress egy utazási irodát, amely személyre szabott világkörüli repülőjegyek értékesítésével foglalkozik, mint például a www.roundtheworldflights.com.

  Szállásfoglalás

  Miután lefoglaltuk a repülőjegyet, indulhat a legmegfelelőbb szállás felkutatása. A szálláskereső és – összehasonlító portálok gyakori nézegetése erősen ajánlott: ezek gyorsan áttekinthetővé teszik az összes ajánlatot, melyeket különböző szempontok alapján rangsorolhatunk (csillagok, értékelések, ár stb.). A foglalóoldalak előnye, hogy szinte az összes elérhető magyar nyelven, és többnyire ingyenesen lemondható opciókat is kínálnak. Ha túl drága a hotel, vagy szeretnéd egy kicsit otthonosabb környezetben tölteni az időt, akkor az Airbnb lehet a megfelelő hely számodra. Itt aztán bőven válogathatsz az apartmanoktól a luxusházakig és még néhány igazán extrém helyre is rátalálhatsz. Ha pedig egyáltalán nem szeretnél szállásra költeni maradnak az ingyenes lehetőségek, mint a couchsurfing, a housesitting vagy a lakáscsere.

  autoberles2

  - hirdetés -

  Autóbérlés

  Ha előrelátóak vagyunk, még itthon lefoglaljuk az autónkat. Ha egy nagy láncnál szeretnénk kocsit bérelni, kizárólag az itthoni netes foglalást ajánlom, ugyanis a helyszíni bérlés nagyságrendekkel többe kerül. Bár az árak inkább a szezontól függnek, semmint a foglalás időpontjától, érdemes az összehasonlító oldalakat böngészni már néhány hónappal az indulás előtt, ugyanis a kiskategóriás autók hamarabb elfogynak. Autóbérlésnél mindig érdemes megkötni a kiegészítő Casco önrész biztosítást, mert az alapbiztosítás sok fontos dolgot nem tartalmaz. Foglaláskor többnyire csak egy jelképes összeget vonnak le a kártyánkról, a többit a helyszínen kell fizetni. Ne felejtsétek, hogy a legtöbb esetben csak hitelkártyát vagy dombornyomott bankkártyát fogadnak el, és többnyire egy bizonyos összeget zárolnak a bankkártyán. Ha hirtelen ötlettől vezérleve a helyszínen találjátok ki, hogy autót bérelnétek, akkor javaslom, hogy egy kisebb helyi cégnél próbálkozzatok, mert velük jobban lehet egyezkedni.

  Biztosítás

  Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én tipikusan az az utazó vagyok, aki jó esetben a repülőgép indulása előtti utolsó percben, rosszabb esetben pedig csak az utazás megkezdése után, vagy telefonos segítséggel kötöm meg a biztosítást. Holott nagyon fontosnak tartom, hogy minden utazás előtt kössünk biztosítást, lehetőség szerint minden kellemetlen helyzetre felkészülve. Ne sajnáljátok azt a napi pár száz forint többletet arra, hogy egy magasabb szintű biztosítást kössetek. Ha az utazás alatt valamilyen (extrém) sportot is űztök, akkor mindenképp kössetek speciális kiegészítő biztosítást. Bölcs dolog tehát, ha megkötöd a biztosítást, mielőtt elindulnál otthonról, de ne feledd, sohasem késő. Remek mobilalkalmazások állnak rendelkezésre, melyeket érdemes letölteni, hogy kéznél legyenek, így talán még az utolsó utáni percben, online is megkötheted a biztosításod. Ilyen esetben a kártyás fizetés pillanatától kezdve már él a biztosítás. Ahogy a repülőjegy és a szállás esetében, itt is rendelkezésre állnak összehasonlító oldalak. Mostanában egyre több bankkártyához tartozik már ingyenes utasbiztosítás, de mindenképp tájékozódjatok a kártyát kibocsátó bank ügyfélszolgálatán, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat nyújt, és szükség esetén kössetek kiegészítő biztosítást.

  Mastercard

  Készpénz vs. bankkártya

  Miután itthonról már mindent lefoglaltunk, jöhet egy kis fejszámolás. Mi az, amit már kifizettünk és mennyi kiadással kell még számolnunk. Ha megfogadtátok a tanácsaimat, már az utazás előtt lerendeztetek több dolgot is, így elég némi készpénzzel és persze bankkártyával nekivágni az útnak. Nem érdemes szó szerint értelmezni a „vastag pénztárca” fogalmát, ezért indulás előtt mindig tájékozódjatok, hol tudtok bankkártyával fizetni a helyszínen. Sokan még mindig ódzkodnak a külföldi kártyahasználattól, azzal a felkiáltással, hogy költséges. Ha kártyával fizetünk külföldön, vagy online vásárolunk az többnyire ingyenes, akárcsak itthon, ráadásul az átváltási árfolyam is kedvezőbb lehet, mivel a bankok nem a drágább valuta-, hanem a kedvezőbb devizaárfolyamon számolnak el. Külföldön a kártyával való fizetés szinte minden esetben ingyenes, de erről mindig győződjetek meg a helyszínen, az adott kereskedőnél. Külföldön az ATM-ből történő készpénzfelvételnek általában díja van, de jelenleg is találtok több olyan bankot is, aminél bizonyos darabszámú készpénzfelvétel külföldön is ingyenes. Érdemes megjegyezni, hogy sok észak-európai országban szinte már csak bankkártyával lehet fizetni.

  - hirdetés -

  Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!

  - hirdetés -
  - hirdetés -
  275,120FansLike