Főoldal / Média / Könyvajánló / Sarki láz, azaz 100 nap Északon

Sarki láz, azaz 100 nap Északon

Hihetetlenül vonzódom a hideg, északi tájakhoz, így amikor ez év elején rábukkantam a 100 nap északon Facebook-oldalra, rögtön a követőjévé váltam. Napról napra egyre többet tudtam meg Földünk ezen szegletéről Lantos Gábornak köszönhetően. Lantos Gábor sportújságíró, a Magyar Rádió munkatársa, aki a Londoni Olimpia után úgy érezte, hogy be kell, hogy teljesítse egyik nagy vágyát, megismerni a messzi északot. Igen, 100 nap Északon, ezt tűzte ki célul: Dánia, Norvégia, Svédország, Feröer-szigetek, Izland, Grönland és Finnország.

100nap_03

Egy hónappal a visszatérést követően az úti beszámolója már könyv formájában is olvashatóvá vált az érdeklődök számára. Miközben bebarangoljuk a messzi észak legszebb tájait és legeldugottabb szegleteit, emberi sorsokat is megismerünk,  főleg olyan magyarokét, akik valamiért itt találtak otthonra. Gábor segítségével bepillantást nyerünk a helyiek életébe, szokásaikba, mindennapjaikba és társadalmukba.

A mínusz 35 fokos svédországi télben a nyílt pályán megállította az ellenvonatot; önkéntesként vett részt a 16 ezer sífutót megmozgató Vasa-futásban; fogatlan eszkimókkal vacsorázott; a finn szaunában elszabadult vele a földi pokol; ellátogatott a Föld legészakibb pontjára, ahol magyar is él; megkóstolta a … hal nyelvmozgató izmát, bejárta a szigetet, ahol a tömeggyilkos Breivik öldökölt, Bill Clinton után ő is betért Norvégia legrégibb hot dog árusához; szánhúzó kutyákkal utazott, miközben bejárta a jég- és hófödte, érintetlen vadonokat.

lantos_konyv

“Kilencvenkilenc éjszakát töltöttem északon. Ebből negyvenet Norvégia, huszonhármat Finnország, tizenhármat Svédország, tizenkettőt Izland, hatot a Feröer-szigetek, hármat Grönland és kettőt Dánia területén.
Repülőre harminchat alkalommal szálltam fel. Összesen 31370 kilométert tettem meg különféle típusú és nagyságú gépmadarakkal. Vonattal tizenkilenc különböző szakaszt gyűrtem le 5236 kilométer távolságon. Az autókkal megtett 3354 kilométer ehhez képest csekélységnek számít. Harminckétszer szálltam autóbuszra, ezzel a járművel 2999 kilométert róttam az országok útjait. Néha hajó segített a továbbjutásban, különféle vizeken 719 kilométert dülöngéltem viharos és kevésbé hullámos tengereken. Mindemellett másztam dombra, gyalogoltam erdőben, sétáltam országúton, kapaszkodtam gleccseren, süllyedtem el hóban. Motoros szánnal a jéggé fagyott Muonio folyón száguldottam huszonöt kilométert. Számításaim szerint összesen 43703 kilométert utaztam. Ez kicsivel több csak az Egyenlítő hosszánál, amely 40075 kilométer.” (a Szerző)

Ajánlom figyelmébe ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretnék  megérteni mi is az a Polar Fever vagyis sarki láz, mely hatalmába keríti mindazokat, akik ezen a tájon jártak. Remek karácsonyi ajándék a fa alá ez az igazán szórakoztató olvasmány. Dedikált példányokat a  lantos.gabor@radio.hu e-mail címen rendelhettek!