Hétvége a Francia Riviérán – Nizza

Ugyan sokan mondják, hogy ,,nekem a Balaton a riviéra”, de az igazi mediterrán paradicsomot mégiscsak Franciaország délkeleti tengerpartja jelenti. Nizza és környéke évszázadok óta a tökéletes pihenés helyszíne, és elképesztő népszerűsége miatt bennem is volt némi előítélet, hogy ugyan miért szereti mindenki annyira a Francia Riviérát, de ez mindössze pár óra alatt abszolút szertefoszlott. Egyszerűen lehetetlen nem imádni ezt az élettel teli, de valahogy mégis békés és mindig napsütötte vidéket.  A gyakori vélekedéssel ellentétben a riviérát nem csak a gazdagok élvezhetik: a Wizz Air nizzai járata közvetlen és olcsó kijutási lehetőséget biztosít, a szállások választékában pedig a luxus mellett minden kategóriát megtalálunk.

Nizza a francia riviéra központja, Franciaország 5. legnagyobb városa. Repülőtere a Cote d’Azur, a két párizsi repülőtér után a legnagyobb Franciaországban, az egész Riviérát és Monacot is kiszolgálja. A reptérről legegyszerűbben a 98 vagy 99-es busszal juthatunk be Nizza központjába, a jegy 6 euróba kerül, melyet közvetlenül a reptér kijárata után jobbra fordulva vehetünk meg, és a busz is pár méterre indul. Ha szeretnénk spórolni (érdemes), akkor vagy kisétálhatunk a főútra, ahol a buszokra már helyi vonaljeggyel (1,5 euró) is felszállhatunk, vagy ha a sétához se fűlik a fogunk, akkor szálljunk fel a 10 percenként az 1-es terminálra induló buszra, és onnan 2 perc a főúton levő buszmegálló.

Fedezd fel a Francia Riviérát – egy hét Nizzában!

Nizza kétségkívül strandjáról, és a mögötte húzódó tengerparti sétányról a legismertebb. A part nagy kavicsos, a víz pedig gyönyörű tiszta, júniustól szeptemberig alkalmas a szélesebb közönség számára is fürdésre, de a bátrabb helyiek még októberben is bemerészkednek a vízbe. Az itteni éghajlatnak köszönhetően szinte mindig süt a nap, így ha fürdeni nem is, de napozni áprilistól október végéig lehet a parton. A sétány, vagyis a Promenade des Anglais a város teljes hosszán elnyúlik, repülőtértől egészen a Várhegyig. Naplementekor kötelező program a ,,korzózás”, amikor helyi és turista egyaránt a parton sétál és múlatja az időt. Októberben ilyenkor a szél már hűvös, de a hangulat és a látvány nem kevésbé csodás.

- hirdetés -

Ha vacsorához keresünk ideális helyet, akkor vegyük az irányt az óváros felé, ahol éjszaka pezsdül fel az élet. Az óváros, vagyis a Vieux Nice a város leghangulatosabb része, számos étterem, galéria, bár otthona. Az utcán néhol igen szűkek, de ez nem akadályozza meg az étteremtulajdonosokat abban, hogy telerakják székekkel. A Cathedrale Sainte-Reparate is az óvárosban, a Place Rossettin található.

A tér szinte egyetlen összefüggő terasznak tűnik a sok-sok kockás terítős asztallal, amik csak a világ egyik leghíresebb fagyizója, a Fenocchio előtt hagynak üresen egy kis területet a rengeteg sorban álló ember számára. Mi teljesen véletlenül bukkantunk rá, és ottjártunkkor nem is tudtuk milyen híres helyen költöttünk el az esti fagyinkat, ugyanis szezon után már sorban állás nélkül hozzáférhető a 4 óriási pult. A Fenocchio 1966 nyílt meg ezen a helyen (1988-ban nyílt egy újabb a Cours Saleya közelében) és azóta is a Fenocchio család üzemelteti. Nem kevesebb mint 94 íz közül választhatunk a klasszikusokon túl például ibolyás, paradicsomos és kaktuszos ízben is.

- hirdetés -

Az óváros közvetlenül a Várhegy alatt húzódik, ahová innen is felsétálhatunk, de a gyalogút délután 5-től reggel fél 9-ig le van zárva. Lift is vezet fel a hegyre, ami a sétány legvégén található. A Várhegyről csodálható meg a híres nizzai panoráma, de ezen felül egy 18. századig itt álló, XIV. Lajos által lerombolt kastély romjai és egy vízesés kedvéért is érdemes a rövid emelkedőt legyűrni.

Nizza főtere a Place Messéna, fekete-fehér kövezetéről és bordó házairól könnyen azonosítható. A téren 7, oszlopon ülő alak emelkedik a forgatag fölé, kissé szürreális hatást keltve. A teret egyébként az itt húzódó Paillon folyó ,,befedésével” alakították ki, mely Nizza régi és új városrészeit választotta el.

- hirdetés -

A riviéra-életérzés leginkább Nizza legnagyobb piacán, szintén a Vieux Nice-ben található Cours Saleya-n ragadja magával az embert: a standokon a lehető legfrissebb és legkívánatosabb zöldségek, gyümölcsök sorakoznak, a virágos standokról szálló illat a friss péksütemények illatával keveredik, a helyiek pedig ráérősen intézik bevásárlásukat.

A piac a legideálisabb helyszín a napindító falatok beszerzésére. Vegyük meg itt a reggelinket, majd sétáljunk ki a csak pár lépésre húzódó tengerpartra és sütkérezzünk a mediterrán reggel napsugaraiban, miközben croissantot, pizzát, croque-t vagy quiche-t eszegetünk. Számomra a quiche az abszolút kedvenc, ami a franciák ,,pizzája”: az alap tésztaágyra zöldségek, hús, halak kerülhetnek  feltétként, amit tejszínes tojással sütnek össze.

- hirdetés -

Tulajdonképpen a Cours Saleya 4 piac egyben: az összevont zöldség-gyümölcs és virágpiac (Marché aux Fleurs) hétfő kivételével minden reggel nyitva tart, a hétfő viszont a Marché à la brocante, vagyis az antikváriumok és a bolhapiac napja, szintén kihagyhatatlan programot nyújtva. Júniustól szeptemberig pedig az éjszakai kézműves piac (Marché artisanal nocturne) is megrendezésre kerül, valamint nyárestéken a vacsoránkat is elkölthetjük a Cours Saleya forgatagában.

A sok mediterrán szépség között egy különleges gyöngyszem az ortodox katedrális. Látogatásunkkor az épület előtt orosz rendszámú luxusautók parkoltak, belőlük méregdrága ruhákba öltözött nők és családjuk szállt ki, majd sétáltak a misére. Mint utóbb kiderült, egy Szűz Máriához kapcsolódó ünnepet tartottak, így a résztvevők ajánlására egy Máriát ábrázoló szent képet vásároltunk a katedrális előterében. Mivel ortodox katedrális van szó, csak fejkendőben mehetünk be az épületbe. Érdekesség, hogy ez a legnagyobb, Oroszországon kívül épült ortodox katedrális, 2010-ben pedig az épületet a környező területekkel együtt az Orosz Föderációnak ítélte a Nizzai Legfelsőbb Bíróság, úgyhogy tulajdonképpen a francia mellett orosz földre is léphetünk a Riviérán.

- hirdetés -

Egy városnézéssel telt nap után különösen jólesik a Riviéra valamelyik strandján heverészni és élvezni egy szeletét az évi 300 napon és 2800 órán át ragyogó napnak. Nizza és a francia riviéra esszenciája mindannak, amit a legtöbb ember elképzel a tökéletes nyaralóhelynek, az itt élők pedig békések, a sztereotípiákkal ellentétben kedvesek és segítőkészek, de hát mi okuk is lenne egy ilyen csodás helyen a bosszúságra.

Egy hétvégébe nem feltétlenül fér bele átruccanni Cannesba vagy Antibesba, de méretüknél fogva ezek a települések még barátságosabbak és nyugodtabbak. Emellett egy nizzai utazás során Monaco szinte kötelező látnivaló, a városállam egynapos látogatásáról – ami viszont beleférhet egy hétvégébe – a következő cikkben fogunk beszámolni. Március idusától novemberig szinte garantált a napsütés, úgyhogy ha a nyári turistaözönt el szeretnénk kerülni, foglaljuk az elő- vagy utószezonra és adjuk át magunkat a mediterrán élet örömeinek!

- hirdetés -

Copyright © 2018 Pécsi Linda. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

- hirdetés -
277,186RajongókTetszik
6,949KövetőkKövetés
279KövetőkKövetés
31FeliratkozókFeliratkozás