Luzern, Svájc

Az Alpok vonulatainak ölelésében fekvő Luzern vitathatatlanul Svájc egyik legszebb városa, amit nem csak gyönyörű fekvésével, de középkori óvárosával is kiérdemelt. A Reuss folyó két oldalán elterülő város nem mesze található a Pilátus-hegytől, amely kellemes kilátást, hátteret, és túralehetőséget kínál a Luzernbe látogatóknak.

- hirdetés -

A Svájc szívében, a Luzern-tó északi végén fekvő város festői épületeivel, élénk és lüktető kulturális életével az ország egyik legnépszerűbb pontja.

luzern_svajc_03

A város leghíresebb látnivalója az 1300-as években épült fahíd, a Kappelbrücke, vagy más néven Kápolna-híd, amely ma az UNESCO világörökség része. A középkorban Luzern volt az egyedüli város Európában, mely négy híddal rendelkezett, amely a 20. századra újabb négy híddal bővült.

- hirdetés -

luzern_svajc_06

A Reuss-folyón átívelő  Kapellbrücke, vagyis Kápolna-híd Európa legrégebbi fedett fahídja, melyet 1365-ben építettek. A hidat több mint 100 gyönyörű 17. századi festmény díszíti, melyeken a város történetének legfontosabb eseményeit ismerhetjük meg.  1993-ban egy tűzvész következtében a híd és azzal együtt a festmények nagy része is szinte teljesen leégett, de szerencsére az 1960-as évek renoválási munkálataikor, a híd minden részét alaposan dokumentálták, így a tűzvész után rekonstruálni tudták a láng martalékává vált részeket.

luzern_svajc_04

A híd közepén magasodó nyolcszögletű torony számos funkciót töltött be az elmúlt 700 évben, volt őrtorony, kínzókamra, levéltár és víztorony is.

- hirdetés -

A másik nevezetes híd Spreuerbrücke (Malomhíd) kisebb, de fontos szerepet játszott a városi erődítmény részeként. Eredetileg a malmot kötötte össze a pékek negyedével, ezért annak idején lovaskocsik is jártak rajta. A híd – Kaspar Meglinger 67 festményével – emléket állít a nagy pestisjárványnak is, mely keresztülsöpört Európán nem kímélve Luzernt sem.

luzern_svajc_01

Luzern óvárosára jellemző az igen díszesre festett házak sokasága, a szűk, hangulatos utcák, és barátságos, kávézásra lehetőséget nyújtó terek. A gyönyörű, több száz éves festett homlokzatú épületek között sétálgatva csak a luxus világmárkák üzleteinek kirakata juttatja eszünkbe, hogy már a 21. században járunk.

luzern_svajc_11

- hirdetés -

Luzern óvárosában áll Svájc első nagy, barokk temploma. A reformáció idején épült jezsuita templom gazdag belső díszítése, tágas terei és gyönyörű stukkói lenyűgöző hangulatot árasztanak, mely fontos szerepet játszott a katolikus hívek meggyőzésében és visszatérítésében.

luzern_svajc_07

Érdemes még ellátogatni a környező múzeumokba, kiállításokra, ugyanis több tucat Picasso, Monet, Klee, Cézanne, Matisse művet is megcsodálhatunk köszönhetően Siegfried Rosengart, luzerni műkereskedőnek, aki jó barátságot ápolt a 20. század kiemelkedő művészeivel. 2002 óta a nagyközönség is megcsodálhatja az ezen csodálatos festők alkotásait bemutató Rosengart-gyűjteményt.

- hirdetés -

luzern_svajc_02

Copyright ©  2016  Demeter Ákos és Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,874RajongókTetszik
7,001KövetőkKövetés
282KövetőkKövetés
33FeliratkozókFeliratkozás
- hirdetés -