Key West – Hemingway és Truman elnök is tudta

Ha Floridában járunk, – pláne, ha már megjártuk Miami Beach-et és körbenéztünk Miamiban is – van egy kötelező program, amit mindenképp érdemes útba ejtenünk. Ez pedig nem más mint az Egyesült Államok legdélebbi városa, Key West.

- hirdetés -

A Világutazó a DERTOUR Hungária jóvoltából jutott el Key Westre egy tanulmányút keretében. A DERTOUR Európa egyik legnagyobb utazásszervezője a személyre szabott utazások specialistája.

Key West 4 órányi, igazán izgalmas és látványos autóútra van Miamitól. A 260 km-es út nagy részét az Overseas Highway teszi ki, ami az egyetlen szárazföldi összekötőkapocs a szigetcsoport egyes szigetei között. Útközben átkelünk a világhírű Seven Mile Bridge-en vagyis a hétmérföldes hídon, amit már biztosan mindenki többször is látott egy-egy amerikai akciófilm jeleneteiben. Az 1938-ban átadott új hídról még látható a mellette futó – az 1935-ös nagy hurrikánban megrongálódott – régi híd is, valamint a hajdani vasúti híd el nem bontott részei, örök emléket állítva az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb viharában meghalt több mint 400 embernek.

Ha nyáron látogatunk ide, akkor érdemes még a forróság előtt kora reggel elindulni. Mi januárban voltunk és az időjárás kissé megviccelt bennünket, alig 24 óra leforgása alatt a a viharos széltől a szikrázó napsütésen át az özönvízig minden időjárási körülményt megtapasztalhattunk, de a hőmérséklet mindvégig kellemes 16-20 fok volt. Ami egyébként a szigeten ilyenkor szokásos hőmérséklet alatt volt egy kicsivel, de ez mit sem vont le a hely szépségéből.

- hirdetés -

Key Westet hajdan halász indián törzsek lakták, majd később a kalózok kedvenc szigete lett, akik előszeretettel csalták ide a Karib-tengeren hajózókat, majd fosztották ki őket az éj leple alatt. A ma látható városkép viszont a XIX. században alakult ki, és őrzi a régi kalóztörténetek mára már bájos legendáját. Key West fontos haditengerészeti és légi bázis volt a II. Világháborúban, majd később a hidegháborúban is, de napjainkban már csak főleg kiképzési célokat szolgál, illetve a Partiőrség Bázisaként funkcionál.  Harry S. Truman elnök rajongott Key Westért, évente 3-4 alkalommal is ellátogatott a szigetre, ahol a korábbi 1890-ben épült főhadiszállás épületét téli rezidenciaként használta. Innen ered az 1890-ben épült épület neve is: Little White House vagyis Kis Fehér Ház.

A Front street és környéke egyébként kihagyhatatlan látnivaló Key Westen. Végtelen nyugalom árad ugyanis a hófehér viktoriánus házakból, igazi amerikai kertvárosi hangulatot teremtve. Az itt élők többsége egyébként vagy veterán katona, vagy aktív tagjai a Haditengerészetnek vagy a Partiőrségnek.

Ha ugyanitt visszasétálunk (ne is próbáljunk a kikötő mellett, zsákutcába futunk) akkor a helytörténeti múzeum vörös téglás épülete a Key West Museum of Art & History jelöli a kiindulási pontját minden fontosabb “turistaútnak”. Mielőtt viszont bejárnánk a szigetet, nézzünk ki a kikötőbe és csodáljuk meg a mindig türkizkék vizet, ami a hamisítatlan karibi hangulatot idézi legyen bármilyen is az időjárás.

Key West történelmi negyedét, ami a sziget nyugati felén húzódik bejárhatjuk akár gyalog is, de ha nincs sok időnk, akkor válasszuk valamelyik városnéző Trolley Tour üzemeltető céget, akik (internetes előfoglalás esetén) 25-30 dollárért egy 90 perces, minden fontosabb látnivalót érintő túrán mutatják be Key West nevezetességeit. Nagyon nagy plusz pont, hogy az oldschool panorámaablakos troliról több alkalommal is leszállhatunk és bemehetünk például a Key West Aquarium-ba, megnézhetjük közelebbről a világítótornyot, vagy bármelyik múzeumot és utána az éppen arra járó trolira visszaszállva folytathatjuk utunkat.

Southernmost Point

A South Street és a Whitehead Street sarkán találjuk a Southernmost Point nevű bóját, ami nemcsak a legdélebbi pontot jelöli, hanem egyben itt vagyunk a legközelebb Kubához is. Nincs olyan időpillanat vagy időjárási körülmény, ami megakadályozná az idelátogatókat, hogy egy-egy képet készítsenek a legdélebbi pontot jelölő építménnyel a háttérben. Pedig ha tudnák, hogy mégsem a legdélebbi pontnál állnak. Ugyanis a sziget legdélebbi pontja a Key Westi Haditengerészeti Légi Bázis látogatóktól teljesen elzárt partszakaszán van pár száz méterre a bójától. A kontinentális Amerika legdélebbi pontja pedig még arrébb, egészen pontosan egy magántulajdonban lévő szigeten, Ballast Keyen, 15 kilométerre Key Westtől. Ettől függetlenül persze, a Southernmost Point bójája marad a legismertebb és legtöbbet fényképezett turistalátványosság a szigeten.

Hemingway háza

Key West leglátogatottabb múzeuma az irodalmi Nobel-díjas Ernest Hemingway háza, ahol 1931 és 39 között élt és alkotott. Ebben az időszakban főleg novellákkal és prózai munkáival volt elfoglalva. A ház 1851-ben épült spanyol koloniál stílusban és sok mindenben az első volt a szigeten, többek között itt volt először házon belüli vízvezeték rendszer, valamint emeleti fürdőszoba. De a kertben találunk egy nagyméretű úszómedencét is, – ami a 30-as évek végén egyedülálló volt 200 mérföldes körzetben -, aminek építését Hemingway felesége, Pauline felügyelte amíg férje a spanyol polgárháborúban önkénteskedett. Hemingway hazaérezésekor majdnem elájult amikor megtudta, hogy a költségek az akkoriban csillagászati összegnek számító, 20.000 dollár felett járnak.

Aki a 13 dolláros belépődíjat megváltja, annak lehetősége van megnézni az értékes relikviákkal; írógépekkel, kéziratokkal, korabeli fotókkal berendezett házat. Hemingway nappaliját, hálószobáját és konyháját, de a ház melletti kisebb épület emeletén a mester berendezett dolgozószobája is megtekinthető. És persze mindenhol egy-egy cica bóklászik vagy szunyókál, hiszen Hemingway rajongott a macskákért, ezért a múzeum is 40-50 macskát fogadott be és gondoz, ahogy ezt tette hajdanán az író is.

Ha megéhezünk, akkor korlátlan számban válogathatunk a tenger gyümölcseire specializálódott éttermekből vagy  hódolhatunk a kubai konyhaművészet iránti rajongásunknak, de szinte bárhol rendelhetünk egy kiváló amerikai hamburgert is, ha nem akarunk meglepetéseket. Ha szeretjük az édességeket akkor kötelező, de egyébként is érdemes kipróbálni a Key Westben nemzeti ételnek mondható Key Lime Pie-t, ami egy igazán üdítő és habkönnyű édesség tojással, vajjal,  darált graham keksszel, cukrozott sűrített tejjel és zöldcitrommal készül. Mennyei!

- hirdetés -

Ejtsük útba a Whitehead és a Fleming street kereszteződésben található U.S. Route 1. autópálya kezdetét és végét jelölő két táblát is. A motorosok által is kedvelt túraútvonal a Route 1. a kanadai határtól nem messze lévő Maine állambeli Fort Kentből 3818 km hosszan vezet végig, az államok keleti partján egészen Key Westig. Útközben ha csillaggal jelölt házat látunk, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy az 100 évnél régebbi, és tulajdonosuk a kitüntetésért cserébe vállalta a ház korhű megóvását és folyamatos karbantartását.

Ha a látnivalók helyett inkább vásárolnánk vagy harapnánk valamit, akkor bizony irány a Duval Street, Key West híres bevásárló utcája tele üzletekkel, művészeti galériákkal és persze éttermekkel, szórakozóhelyekkel köztük a híres Sloppy Joe’s Barral  Akár egy egész napot eltölthetünk a 8 km hosszú fő utcán, de ha közeleg a naplemente, akkor irány a Duval Streeten észak felé a Mallory Square-re ahol  minden este naplemente ünnep van, ugyanis a városból innen a legjobb a kilátás a lenyugvó napra.

Key Westen nem könnyű szállást találni, hiszen nem csak hogy kevés lehetőség közül válogathatunk, de a pénztárca is gátat szab egy-egy itt eltöltött éjszakának. Ennek ellenére mi azt ajánljuk, hogy aki teheti, mindenképpen aludjon itt legalább egyet, hiszen a naplemente önmagában megéri, hogy itt maradjunk sötétedésig, nem is beszélve a belvárosi éttermek hangulatáról, ahova feltétlenül szükséges előre foglalni, pláne főszezonban.

Az elérhető szállások közül válasszuk valamelyik nagyobb szállodalánc tagját, akár az új 3 csillagos Fairfield Inn & Suites-ot, ami kívülről ugyan egy tipikusan amerikai útmenti motelnek nézhet ki, ám bőven 3 csillagos színvonal fog minket fogadni. A szobák szépen és ízlésesen berendezettek, tágasak és a tisztaságra sem lehet panasz. Az pedig, hogy a szobaár tartalmazza a svédasztalos reggelit már már kuriózum Amerikában. Így meleg szívvel ajánljuk mindenkinek.

- hirdetés -

Ha Key Westre tervezel utazást, akkor látogass el a Dertour Luxury oldalára és kérj ajánlatot Key West legjobb szállodáiba!

Copyright © 2016 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.