More
  - hirdetés -

  Costa Nova – egy hangulatos portugál üdülőfalu

  A portugáliai Aveirotól néhány kilométerre az Atlanti-óceán partján, a helyiek által csak “Ezüst Part”-ként emlegetett – homokos tengerpartjairól híres régiót,  fantasztikus homokos tengerpartjaival São Jacinto, Barra és Costa Nova alkotják. Aveiroból érkezve a körforgalomból balra indulva érhetjük el Costa Nova partszakaszt (jobbra Praia da Barra).

  - hirdetés -

  Costa Nova_Portugalia (2)

  A lagúnák és a homokdűnék között megbúvó Costa Nova hangulatát tekintve az északi tengerpartokat idézi.  Az óceán itt egy izgalmas, új arcát mutatja, melyhez társul az egyedi színes, csíkos házakkal megfűszerezett, bűbájos utcakép. Építészeti különlegessége egyedivé varázsolta ezt a partszakaszt mind nemzeti, mind nemzetközi szinten.

  Costa Nova_Portugalia (9)

  - hirdetés -

  A hosszú homokos földnyelven elhelyezkedő nyaralóparadicsom nyugati oldalát közvetlenül az Atlanti-óceán mossa, míg keleti része egy lagúna torkolatában fekszik. A Costa Nova remek hely vízi és egyéb  szabadidős kikapcsolódásra, és  kiváló hely a nyaralásra minden évszakban. A homokdűnéken fapallók vezetnek át a homokos partra, ahol rengetegen napoznak a színes szélfogók védelme alatt.  Az óceán itt elég hideg, fürdésre kevéssé alkalmas, de az erős szél miatt ez a szörfösök igazi paradicsoma.

  Costa Nova_Portugalia (1)

  Érdemes végigsétálni a földnyelv mindkét partján és élvezni Costa Nova sokszínű hangulatát, és ha kellően elpilledtünk keressünk egy hangulatos Beach klubbot, ahol felfrissülhetünk mielőtt tovább folytatjuk utunkat.

  Costa Nova_Portugalia (4)

  A 19. század elején Costa Nova még egy nagy, homokos, lakatlan terület volt. Az első hagyományos palheirokat kezdetben a helyi halászok használták felszerelésük tárolására. Majd a század közepén – mikor divatba jött a strandolás – a helyi halászok elkezdték bérbe adni a palheiroikat a nyári szezonban. Ekkor merült fel az ötlet, hogy  az addig vörös  faházakat (a moszat betakarítást végző molicerios hajókkal összhangban) élénk színűre fessék.  A század második felére a halászok visszaszorultak, a nyaralóké lett Costa Nova, a palheirok átalakultak nyaralóvá, a vörös szín pedig fehér és színes csíkosra változott, Costa Nova pedig felkapott hellyé vált.

  Costa Nova_Portugalia (13)

  Mára kevés igazi, fából készült palheiro maradt meg, ma már modern építési technikákat alkalmaznak, tiszteletben tartva az eredeti építészeti jellemzőket- különös tekintettel a jellegzetes főhomlokzatokra.

  Costa Nova_Portugalia (16)

  - hirdetés -

  Barra strandja (Praia da Barra) talán világítótornyáról a legismertebb. A vörös-fehér csíkos, 62 méteres Farol da Barra a legmagasabb Portugáliában, és a tizenkilencedik legmagasabb világítótorony a világon. 1885 és 1893 között épült torony fényei 48 km-ről is látszanak.

  Costa Nova_Portugalia (3)

  Az üdülőhelyektől északra a torkolatnál kezdődő földnyelv, a Reserva Natural  das Dunas de Sao Jacinto területe. A hatalmas, füves homokdűnék fontos részét képezik a természetvédelmi területnek. A legjobb módszer arra, hogy megismerkedjünk a terület gazdag flórájával  és faunájával ha Sao Jacinto strandtól komppal átmegyünk a torkolatig, de autóval is megközelíthető a természetvédelmi terület Ovar felől Torreira-n keresztül.

  - hirdetés -

  Copyright © 2014 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.

  - hirdetés -