More
  - hirdetés -

  Hollandia: Texel-sziget

  A Hollandiához tartozó Texel-sziget az Északi-tenger és a Watt-tenger között húzódó Fríz-szigetek legdélebbi és legnyugatibb tagja, könnyű megközelíthetősége ellenére mégis kimarad a legtöbb utazási iroda és a Hollandiába látogató turista programjából. A szigetre mindössze 20 perces kompozással juthatunk el Den Helder kikötőjéből, ahol a Holland Királyi Haditengerészet központja is található, így amíg az óránként induló járatok egyikére várunk, tisztes távolságból csodálhatjuk a hadihajókat.

  - hirdetés -

  Texel-sziget, Hollandia (7)

  Texelt főleg holland és német turisták látogatják, legfőbb vonzereje a sziget északi csücskében, a tengerparti dűnék között megbúvó piros világítótorony, ami a körülötte elszórt kis házakkal igazi gyöngyszem. Szinte az egész szigetről látható, főleg éjszaka, hiszen még ma is működik, ráadásul nyáron mindennap látogatható.

  A világítótorony környékén apálykor több száz méterre visszahúzódik a tenger, ilyenkor mögöttünk a világítótoronnyal, előttünk a naplemente látványával sétálni a parton, hallgatni a sirályokat és kagylókat gyűjteni maga a valóra vált északi-tengeri álom. Gyakran látni itt fókákat, valamint az élesebb szeműek egy fúrótorony sziluettjét is kiszúrhatják a horizonton.

  - hirdetés -

  Texel-sziget, Hollandia (6)

  A sziget másik vonzerejét a csodás strandok jelentik. Habár a kánikula itt nem jellemző, a ragyogó napsütés és a partok szépsége garantáltan feledteti a hideg víz és a gyakran erős szél okozta kellemetlenségeket. A széles, homokos strandok a sziget északi-tengeri, vagyis nyugati oldalán húzódnak, itt található De Koog, a sziget nyaraló fővárosa, valamint az Ecomare park is.

  Texel-sziget, Hollandia (2)

  Utóbbi nem csak a vidék élővilágát bemutató múzeum és ismeretterjesztő központ, hanem egyben fókarezervátum is. A parkban beteg fókákat gondoznak, akik egykedvűen úszkálnak medencéjükben, és rendkívül bánatosan néznek a turistákra, de a sikeres rehabilitációjuk után visszaengedik őket a tengerbe. Az Ecomareban is sétálhatunk a dűnék között, de maga a Duinen van Texel Nemzeti Park a sziget északnyugati részén található, ami szintén kedvelt célpontja az idáig elmerészkedő turistáknak. A füves dűnék között megbújó kis tavak a vízimadaraknak nyújtanak menedéket és biztosítanak fészkelőhelyet. A nemzeti parkban a növényvilág sérülékenysége miatt csak a kiépített ösvényeken sétálhatunk.

  Texel-sziget, Hollandia (3)

  A sziget bejárásának legautentikusabb módja, ha kerékpárt bérlünk. Számos kölcsönző található a városokban, valamint a távolságok se nagyok, a sziget mindössze 24 km hosszú, és igazi holland életérzést nyújt a sziget tájképét meghatározó síkságokon legelésző birkák között tekerni. Az autósoknak figyelni kell a tankolással, hiszen a szigeten nincs éjjel-nappal nyitva tartó benzinkút, mindössze néhány önkiszolgáló töltőállomás a főút mentén. Ugyanez igaz az élelmiszerboltokra is, csupán néhány kis üzlet található az egész szigeten, valamint este 11 után nyitva tartó éttermet se találni.

  Texel-sziget, Hollandia (1)

  Texel tökéletes úti cél azoknak, akik a holland kisvárosok hangulatával fűszerezett, hamisítatlan északi-tengeri pihenésre vágynak, bár Budapesttől 1500 km-es autóútra fekszik, mégis kihagyhatatlan állomásnak kellene lennie az erre a vidékre utazók számára.

  - hirdetés -

  Texel-sziget, Hollandia (5)

  Copyright © 2014 Pécsi Linda. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.

  - hirdetés -