More
  - hirdetés -

  Marokkó színpompás világa

  Afrika színes világához kétség sem fér, de hol máshol merülhetne el a színkavalkádban az ember, mint a legszínesebb afrikai országban, Marokkóban. A marokkói palettán felvonuló színkavalkád igazán szédítő. Az ételek, fűszerek, ruhák, kézművestermékek, az építészet és a természet egy lenyűgöző egyveleget alkot, ahol minden apróság egy óriási mozaik részeként járul hozzá ehhez a művészeti alkotáshoz.

  - hirdetés -

  Marokkó1Fotó: Ana P. Bosque

   Henna

  A test hennával történő kifestése régi berber hagyomány, amely még mindig fontos a marokkói nők körében. A testfestés ezen formája jóval több mint dekoráció. A henna szó jelentése áldás, a kézre és lábra festett henna áldást hozó és véd a gonosz Djinn ellen.

  - hirdetés -

  Marokkó2Fotó: DavidDennisPhotos.com

  A henna tetoválásról úgy tartják, hogy boldogságot, szerencsét és jó egészséget hoz, elősegíti a termékenységet , és védelmet nyújt a boszorkányság ellen. Bár ma már sok arab nők is csak dekorációként használja, még vannak akik hisznek  természetfeletti tulajdonságaiban. Marokkóban gyakran látni hennaszertartást esküvői és más iszlám ünnepségek kapcsán.

  Marokkó3Fotó: cameltrekkingmoroc

  Iparművészet

  - hirdetés -

  Legyen szó a marrakesh-i bazárról vagy egy útszéli árusról, a marokkói kézműves termékek bősége elképesztő.  A zászlós termékek között szerepel egyértelműen a bőrcipő, ékszer, szőnyeg, textil és kerámia. Az egyedi szövetek és textíliák nagyon fontos része a marokkói divatnak és a lakberendezésnek. Selyem sál, kézzel varrott ágytakarók, párnák és a hagyományos szőnyeg – sima, csíkos vagy népi minták – ​​ezek a csodálatos ajándéktárgyak mindenkit rabul ejtenek.

  Marokkó4Fotó: geographyalltheway.com

   A rendkívül dekoratív marokkói stílusú kerámiákon megjelenő komplex geometriai és arab minták egyértelműen tükrözik a mór és a spanyol hatásokat. Az ország fő kerámia központja Safi és Fez, ez utóbbi ismert, kézzel festett, kék – fehér termékeiről is.

  Marokkó5Fotó: Dragonfly

  - hirdetés -

   Lehet, hogy nem olyan puha, mint a kedvenc papucsod, de ha valami igazán hagyományos és egyedit szeretnél, szerezz be egy pár babouchest, remek jutalom és örök emlék ez a bőrcserzőműhelyben tett látogatásodért.

  Marokkó6Fotó: Roubicek

   

  A Szahara

  - hirdetés -

  A nyugati típusú tengerparti üdülőhelyeken kívül, Marokkó rengeteg tipikus afrikai helyet és pillanatot tartogat, úgyhogy irány a Szahara. Szeld át teveháton a narancsszínű homotengert, csússz le a hatalmas dűnéken, egyél egy finom helyi specialitást a tábortűz mellett, aludj egy hagyományos berber sátorban és végül tápláld a lelked a sivatagi napfelkelte varázsával! Ne feledd, hogy az éjszakai hőmérséklet a sivatagban messze nem tipikusan afrikai. Óvakodj a Számumtól, az akár 80 fokosra is felmelegedett por- és homokfelhők akár karavánokat is képesek maguk alá temetni!

  Marokkó9 Fotó:  acquimat4

  A színezés művészete

  Marokkóban az a döbbenetes dolog, hogy nem csak körülvesznek a színes termékek, de azt is láthatod, hogy hogyan és miből készülnek és néhányat még haza is vihetsz, hogy otthonodba egy kis marokkói hangulatot varázsolj.

  Marokkó10Fotó:elchicogris

  - hirdetés -

  Marokkó11Fotó: Dragonfly

  Egy fontos figyelmeztetés… ami a szemnek élvezet az orrnak nem mindig az . Ez a hagyományos bőrcserzőműhelyekre  fokozottan igaz, nagyszerű a látvány, de a bűz próbára teszi az embert. Érdemes azonban elviselni az érzékek kínzásának eme formáját, mert az élmény egyedülálló. A helyszínek és eljárások évszázadok óta változatlanok (a Fez-i bőrgyár története a 11. századig nyúlik vissza, ezzel a legrégebbi bőrgyár a világon).

  IMG_7134Fotó: Alex E. Proimos

  Városképek

  - hirdetés -

  A marokkói építészet is messze áll a monokrómitástól. A színvadászok gyönyörködhetnek a tengerparti városok kék-fehér kombinációiban (Essaouira, az egyik legkiemelkedőbb példa ), Marrakech  rózsaszínes utcáiban vagy az Aït Benhaddou  agyagból épült erődváros színeiben, miközben hipnotikus hatású mozaikok kísérik végig útjukat.

  Marokkó13Fotó: Dragonfly

  Az UNESCO által védett Aït Benhaddou erődített falu vagy kszár, a Magas-Atlasz déli lejtőin a dél-marokkói építészet egyik feltűnő példája. A lakosok többsége ma már a (többnyire kiszáradt) folyó túloldalán fekvő új faluban él, de a régi megerődített vályogépületekben is lakik még néhány család. Sajnos  a kszár állapota minden egyes felhőszakadással romlik.

  Marokkó14Fotó: cameltrekkingmoroc

  Rabat, a főváros és a harmadik legnagyobb város Marokkóban, elsőre úgy tűnik, hogy egy meglehetősen unalmas nagyváros,  de ha egy kicsit mélyebbre hatolunk a Kasbah des Oudaiasig, egy fenomenális kék-fehér lakónegyed labirintusszerű sikátoraiban találjuk magunkat.

  - hirdetés -

  Marokkó15Fotó:  Adam Jones, Ph.D.

   Magas-Atlasz

  A Magas-Atlasz Marokkó egyik legszebb régiója, melynek változatos vonulatait és gyönyörű színeit az életben egyszer látni kell. Közel 800 km hosszan nyúlik el délnyugat-északkelet irányban, legmagasabb csúcsa a 4167 méter magas Dzsebel Túbkal.

  Marokkó16 Fotó: Hasna Lahmini

  Bérelj autót, vágj át a hajtűkanyarokkal tűzdelt Tizi n’-Tichka-hágón és keresd fel az Atlasz hegység lábainál Ouarzazate városát, ahol a már az előbb említett világörökség részének nyilvánított Ait Benhaddou sárból épített erődvárost is megcsodálhatod, mely az az elmúlt fél évszázadban több tucat Hollywoodi produkciót ihletett. Itt forgatták a Nílus gyöngye, a Gladiátor, az Arábiai Lawrence és az Asterix és Obelix filmeket is.

  - hirdetés -

  Marokkó17Fotó: guillenperez

  A természet és a hegyek szerelmeseinek pedig kötelező program a Dzsebel Túbkal megmászása. Persze csak megfelelő felkészültséggel, jó időjárási körülmények között, és az általános hegymászás irányelveket betartva induljunk a 4167 méteres csúcs meghódítására.

  Marokkó18Fotó:  ActiveSteve

  Ételek

  Arra az esetre ha azt gondoltad, hogy a marokkói bazárok pusztán a kézművességről szólnak… az étel egy teljesen különálló színtörténet. A szagok, ízek és színek egyszerre simogatják az érzékszerveket, a színes, illatos fűszerkupacok, a világhírű édességek, a narancsokkal megrakott szekerek és az olajbogyókkal kibélelt üvegek- melyek még a görög, olasz vagy spanyol árusokból is irigykedést váltanának ki – csak néhány példa Marokkó íncsiklandozó kulináris élvezetéből. A diótól és mogyorótól pöttyös, őrült színekben pompázó marokkói nugát majdnem úgy néz ki, mintha műanyag lenne, de nagyon is ízletes csemege.

  Marokkó20Fotó: guillenperez

  Marokkó nemrégiben Görögország mögött, a világ második legnagyobb olívabogyó exportőre lett az olajfa telepítéseknek köszönhetően.

  Marokkó21Fotó: Axel Rouvin

  Emberek

  Végül ne feledkezzünk meg magukról a marokkói emberekről. Kereskedők, halászok, utcai zenészek, gyerekek mind a marokkói társadalom és kultúra szerves részei, akik magukon hordozzák a színek iránti szeretetet, ezáltal is ragyogóbbá téve ezt az igazán vibráló országot.

  Marokkó22Fotó: flequi

  Marokkó23 Fotó: Ahron de Leeuw

  - hirdetés -