More
  - hirdetés -

  Top 10 látnivaló Korfun

  A legészakibb Ión sziget Korfu (Kérkyra), Albánia partjainál fekszik, Görögország Epirus régiójában. Természeti szépségei, buja mediterrán növényvilága, enyhe klímája és a pompás tengerpartjai teszik Korfut népszerű úti céllá a nyaralók körében. A nyüzsgő tengerpartok és a megművelt földek jól megférnek egymás mellett, a sziget fő bevételi forrása a turizmus mellett ugyanis a mezőgazdaság. Korfut több mint 400 évig a velenceiek uralták, ez az az időszak, ahonnan a legtöbb építészeti remekmű származik, ezt követően a többi Ión szigettel együtt a britek fennhatósága alá került. Íme 10 kihagyhatatlan látnivaló Korfu szigetén.

  - hirdetés -

  Válassz a korfui utazások közül akár félpanziós ellátással, ha inkább egyénileg utaznál a cikk végén néhány szállodát is ajánlunk.

  Korfu

  korfuFotó: Kurt Bauschardt

  A sziget fővárosa Korfu, macskaköves sikátorokból és elegáns velencei kori épületekből áll, amelyek közül számos épület földszintje hangulatos tengeri tavernaként és szuvenír boltként. Máig erősen érződnek a történelem multikulturális hatásai.  Az óváros girbe-gurba utcácskái leginkább Velencére emlékeztetnek, az árkádos vásárlóutca a francia uralom emlékeit őrzi, a középületek többsége pedig az angol korszakot idézi.

  - hirdetés -

  Achilleion

  Achílleion - Kerkyras / Corfu - GriechenlandFotó: wiseguy71

  Az egyik legszebb korfui látványosság az Achilleion Palota (Ahílio). A fényűző neoklasszikus palotát 1890-ben építtette Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné vagyis Sisi, aki a szépség megszállott rajongója volt. A  palotát a királyné kedvenc ókori görög hőse után Achilleonnak nevezte el. Fiának 1889-es halála után az Achilleion Palota építésének szentelte életét, amely évtizedekig szolgált nyári palotaként. A palota meglátogatásával bepillantást nyerhetünk Sisi életébe, és halálának körülményibe, csakúgy, mint a szoborparkba, ahol többek közt a palota névadója, az íjvesszővel sarkon lőtt Achilleus szobra is áll.

  Kassiopi

  chassiopi_korfuFotó: Chris Parker

  A sziget észak-keleti részén, Korfu várostól 36 kilométerre vár a sziget egyik legszebb faluja Kassiopi. Ez a tradicionális halászfalu népszerűsége ellenére megőrizte báját, a kikötőben ringatózó fa halászhajókkal, és széles választékot kínáló  tengeri étkezdékkel. A Római Birodalom legnagyobb alakjai jártak ide, Tiberius császár építtetett itt nyaralót, de Cicero, Marcus Antonius, később pedig Casanova is megfordult a faluban. Csöndes és nyugodt hely, különösen ajánlott végiglátogatni kis öbleit. A legjobb módja, hogy felfedezd ezt a partszakaszt, ha kibérelsz egy kis csónakot!  A lélegzetelállító kilátásért pedig túrázz fel a romos bizánci kastélyhoz a hegy oldalában, a falu mögött.

  Paleokastritsa

  paleokastritsa_korfuFotó: Petr Aust

  A nyugati parton, Korfu várostól 25 kilométerre észak-nyugatra fekvő  Paleokastritsa Korfu sziget legkedveltebb, legszebb nyaralóhelye.   Paleokastritsa egy csodás partszakaszt ölel körül, hat mély öböllel és kellemes, homokos és kavicsos strandokkal, amik a kristálytiszta kék tengerbe vezetnek. Nagyon népszerű, így a csúcsszezonban igen forgalmas. A part felett emelkedő hegyekben találod a Paleokastritsa monostort – egy 13. századi monostor kerttel, templommal és egy kis múzeummal. Paleokastritsa közelében lévő Angelokastro vár Görögország egyik legfontosabb vára volt, mely stratégiailag fontos szerepet töltött be. Bár az a vár ma már kissé romos, mégis érdemes ellátogatni a csodálatos kilátás miatt, ami  Paleokastritsa-ra nyílik.

  Glyfada

  glyfada_korfuFotó: Riccardo T.

  A sokak által a sziget legjobb partjának tartott Glyfada, Korfu nyugati partszakaszán fekszik, 26 kilométerre nyugatra Korfu várostól, és 2 kilométerre délre Pelekas falutól. A sziget egyik leghíresebb fürdőhelyét találjuk itt, vagy ahogy a helyiek nevezik, ez maga „Az arany part”.  Ez egy gyönyörű, hosszú partszakasz aranyszínű homokkal, háttérben pedig fenyőkkel és olíva erdőkkel borított hegyoldallal, mesés kulisszákat kínálva a strandoláshoz. Nyugati fekvésének köszönhetően pedig gyönyörű naplementékkel zárhatod a napot.

  - hirdetés -

  Pantokrator-hegy

  pantokrator-hegy_korfuFotó: muffinn

  Korfu északi részén tör a magasba , a 906 méter magas Pantokrator-hegy, a sziget legmagasabb pontja. Egészen a tetejéig fel tudsz autózni  egy hajtűkanyarokkal tarkított keskeny úton, bár sokkal jobb felsétálni Perithia faluból (körülbelül két óra az út gyalogosan). A tetején található Pantokrator kolostor története a 14. századra nyúlik vissza, bár jelenlegi kinézete főleg a 19. századból származtatható. A csúcsról mesés kilátás nyílik nemcsak egész Korfura, de keletre Albániára, északon a Diapontia-szigetekre ,délen pedig Paxos és Anti Paxos szigetei tűnnek fel a távolban. Tiszta napokon a mintegy 130 kilométer távolságra fekvő Olaszország déli partjait is megpillanthatod.

  Vlacherna Monostor

  vlacherna-monostor_korfuFotó: muffinn

  A sziget talán legtöbbet fotózott látványossága, a repteret körülölelő lagúnán fekvő kis szigetecskén épült Vlacherna Monostor. A női monostor egy apró szigeten helyezkedik el a part közelében. Ahhoz, hogy eljussanak a szigetre, amit majdnem teljesen lefed maga a monostor, a látogatóknak végig kell sétálniuk a keskeny rakparton, ami a partról Vlachernába vezet.  A monostor fényes, fehér építészete a 17. század végéhez kötődik, élesen kitűnik a körülvevő kék víz hátteréből, ezzel hozva létre egy ikonikus képet, ami élőben még sokkal szebb, mint képeken.
  A Vlacherna melletti másik sziget a Ponikonissi, azaz Egérsziget. Ide a lagúnán várakozó kis csónakokkal juthatunk át. Ne feledjünk alkudni a hajósokkal!

  - hirdetés -

  Szerelem-csatorna, Sidari

  sidari_korfu

  Sidari aranyszínű homokja talán Korfu legszebb tengerpartja, különösen népszerű célpont a szerelmesek körében. Az öbölben található egy különleges sziklaalakzat, a Canal d’Amour (Szerelem-csatorna), amit homokkő sziklák alkotnak. A két kővé vált szerelmest megelevenítő tengeri átjáróról azt tartja a legenda, hogy ha a szerelmesek együtt ússzák át, akkor örökre együtt maradnak. De ha nem hiszünk a legendának, akkor is érdemes végigjárni, mert mindegyik öböl valami egyedit kínál, kezdve a fehér homokos szakasztól az átjárókig, amik fantasztikus kő árkádokhoz, vagy eldugott barlangokhoz vezetnek. A sziklák miatt az öblök szélvédettek, így nagyszerű hely a napozásra hűvösebb időben is.

  Régi Erőd, Korfu 

  regi-erod_korfuFotó: Kurt Bauschardt

  A félsziget legkeletibb pontján, Korfu városánál áll Korfu Régi Erődje. A görögök által Paleo Frourioként ismert, hihetetlen középkori építmény, a velenceiek uralkodás alatt épült 1546-ban. Az erőd története azonban még régebbre nyúlik vissza, mikor is a jelenlegi erőd helyén egy bizánci kastély állt. Az óvárostól egy várárokkal elválasztott Régi Erőd, két kis hegycsúccsal, azaz koryphával büszkélkedik, ahonnan a Korfu név ered. Az erőd belsejében számos brit épületet találhatunk, mint például a Szent György Templom, amit az eredeti velencei épületek helyére építettek.

  Ano Perithia

  perithia_korfuFotó: Peter Smithson

  - hirdetés -

  A történelem iránt érdeklődőknek, vagy bárkinek, aki egyszerűen csak rajong a sziget tradicionális kultúrájáért, az egyik fő látványosság Korfun az Ano Perithia. Ez a legrégebbi falu Korfun, bár szinte teljesen elhagyatott, ugyanis a II. világháborút követően Perithia lakói leköltöztek a tengerpartra, és megalapították Néa Períthiát. A Pantokrator-hegy lábánál elhelyezkedő régi falut védelmi céllal alapították, mert jó kilátást biztosít a tengerre, de a partról nem látható. Ano Perithia a mai napig nyolc templommal, és több, mint 100 hagyományos korfui házzal büszkélkedhet, amiket folyamatosan újítanak fel. Ma a néhány visszaköltözött lakoson túl, leginkább bárányok kószálnak a füge-, és cseresznyefák alatt. Van azonban néhány működő étterem, amit érdemes kipróbálni, főleg a diós süteményt.

  Szállások Korfun

  A Pantokrator Hotel Korfu északkeleti részén Barbati falujában helyezkedik el, a szállás finoman ötvözi a modern dizájnt a hagyományos görög stílussal. Ha valami igazán különlegesre vágytok akkor Grecotel Eva Palace-t érdemes megnézni, a saját stranddal, valamint lenyűgöző medencével rendelkező szálláshelyről panorámás kilátás nyílik a Jón-tengerre és Korfu városára. A Potamaki Beach Hotel szálloda Benitses falu tengerpartján található napernyőkkel, napozóágyakkal és zuhannyal felszerelt nagy terasz mellett friss vizű medence és gyerekmedence. Sok szállás közül válogathatsz Korfun.
  Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 10 100 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

  - hirdetés -