Top 10 látnivaló Sevillában

Sevilla, Spanyolország negyedik legnagyobb városa, izgalmas történelmének köszönhetően sok műemlékkel dicsekedhet. Andalúzia fővárosának, Sevillának, sajátos lüktetése van és különös atmoszféra lengi körül, ahol a kasztanyetta, a bikaviadal és flamenco tökéletes összhangban van.

- hirdetés -

Szállást keresel Sevillában? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Mária Lujza Park (Parque de María Luisa)

Parque de María Luisa

Sevilla legfontosabb nyilvános parkja, Parque de María Luisa a város központjában, a Guadalquivir-folyó közelében fekszik. A kerttervező Jean-Claude Nicolas Forestiernek köszönhető a park jelenlegi kinézete. A park ismert hatalmas madár populációjáról : galambok, hattyúk, papagájok és kacsák osztoznak a területen. Szobrok, tavak, szökőkutak szerte a parkban, igazán festői, kellemes hely, ahol a spanyolok előszeretettel lubickolnak a napsütésben.

- hirdetés -

Metropol Parasol

Metropol Parasol

A Sevilla óvárosában a La Encarnacion téren újonnan elkészült Metropol Parasol, a legnagyobb fából készült építmény a világon. A német építész, Jürgen Mayer-Hermann által tervezett épületkomplexumot hat óriás esernyő alakú struktúra alkotja, melyek Finnországból importált nyírfából készültek. Becenevén Las Setas de la Encarnacion designja legalább annyi vitát váltott ki, mint az épület túlzott ára. Késések és változások következtében a kivitelezés összege megduplázódott, becsült költsége 50 millió euró. A szerkezet otthont ad többek között piacnak, múzeumnak, étteremnek és egy szabadtéri plázának is.

Plaza de Toros de la Maestranza

Plaza de Toros de la Maestranza

A Spanyolországba látogatók többségét nem hagyja hidegen a hagyományos spanyol bikaviadal, melynek kihagyhatatlan állomása a Plaza de Toros de la Maestranza, ahol a mai napig tavasztól-őszig vasárnaponként bikavadalt tartanak. Spanyolország legrégebbi arénájának története 1758-ig nyúlik vissza. Nem kell feltétlenül végignézni a bikaviadalt, hogy többet tudjunk meg erről a hagyományról. A szomszédos múzeum minden fontos információt és relikviát bemutat a híres matadorokról és bikákról. A belépőjeggyel pedig körbejárható az aréna és a múzeumi tárlat is.

Casa de Pilatos

Casa de Pilatos

A Plaza de Pilatos mellett fekvő Casa de Pilatos tekinthető az andalúziai palota mintapéldájának. A genovai Antonio Maria Aprile építész által 1529-ben terezett  “Pilátus háza” nagy valószínűség szerint Pilátus jeruzsálemi házának a másolata .  Bár az épület magántulajdonban van, a Medinaceli család a nyilvánosság számára tárlatvezetést tart az év nagy részében. Kiemelkedő látványosságok közé tartozik Francisco Goya bikaviadalt megörökítő festményei, egy 16. századi márvány kapu és a díszlépcsőt díszítő mudéjar stílusú méhsejt mennyezet.

Plaza de Espana

Plaza de España

1914-ben a sevilliai Anibal Gonzalez építész kezdett egy sor épület tervezésébe felkészülésként a közelgő Ibéro-Amerikai Kiállításra. Santa Cruz környékén, a Parque de María Luisa szomszédságában elhelyezkedő épület célja az volt, hogy bemutassa a spanyolok szerepét a történelemben, az iparban és a technológiában.  A tér egyik oldalán álló félkör alakú épület falain művészi csempedíszítéssel képviselteti magát Spanyolország valamennyi tartománya. Az épületek egy ritka példája a regionalista építészeti stílusnak, melyet a helyi anyagok használata jellemez. Ma kormányzati hivatalok működnek itt.

- hirdetés -

Barrio Santa Cruz

Barrio Santa Cruz - ceramica shop to left

Az óvárostól keletre helyezkedik el Barrio Santa Cruz , melyet a Guadalquivir folyó határol. A környék Sevilla zsidó negyede volt az 1300-as évek végéig, mikor is a zsinagógát bezárták, a lakásokat elkobozták, és több ezer zsidó embert megöltek, akik nem tértek át a kereszténységre. A környék szűk, macskaköves sikátoraiban színes, csempézett teraszok, kis terek, tapas bárok és éttermek széles választékát kínálják. A járműforgalom elől elzárt környék ideális azoknak, akik szeretnék megtapasztalni egy középkori spanyol város hangulatát.

Torre del Oro

Torre del Oro

Nincs más épület Sevillában, mely jobban magyarázná milyen szerepet játszott a Guadalquivir folyó a spanyol gyarmati időszakban, mint a Torre del Oro, az Aranytorony. Az 1200-as évek elején épült őrtorony neve a régmúltat idézi, mikor még aranyszínű csempe fedte külsejét. Évszázadokon át őrizte a torony a folyót, hogy megvédje a várost a tenger felől érkező betolakodóktól és különösen alkalmas volt arra, hogy az amerikai kontinensről visszatérő hajók itt rakják le arany- és ezüstszállítmányukat. Ma a torony ad otthont egy tengerészeti múzeumnak, amely a folyó fontos szerepét mutatja be Sevilla történetében. A torony tetejéről pedig egyaránt remek kilátás nyílik a folyóra és a városra.

- hirdetés -

Sevillai katedrális (Catedral de Santa María)

Seville Cathedral

A mórok kiűzése után a városlakók lebontották az Almohad mecsetet, hogy helyet készítsenek  a  sevillai katedrálisnak. Befejezésének idején a 16. században, felülkerekedve az isztambuli Hagia Sophián, a világ legnagyobb katedrálisa volt, de még  manapság is Európa harmadik legnagyobb temploma. A hatalmas  gótikus katedrális  főoltára Jézus életének 36 jelenetét ábrázolja. A székesegyház művészi kincsei közé tartoznak Pedro de Campana, Francisco de Zurbarán és Bartolomé Esteban Murillo remekművei. A templom kereszthajója pedig Kolumbusz Kristóf sírját rejti.

La Giralda

la_giralda

A muzulmán mecset kecses minaretje túl szép volt ahhoz, hogy lebontsák. A  közel 100 méter magas építmény, mely a  XII. században épült és bár több módosításon átesett megőrizte az arab építészet stílusjegyeit, és  a sevillai katedrális harangtornya lett. Marokkóban található egy közel azonos mása a Kutubiyya, melyet a Giralda testvérépületének tartanak. Nevét a torony tetején helyet kapó szélkakasról (giraldillo) kapta, mely a hitet szimbolizálja. Az épület tetején lévő kilátót 35 rámpán keresztül lehet megközelíteni, régen ez tette lehetővé hogy lovon is fel lehessen jutni a torony tetejére.

Alcazar (Reales Alcázares de Sevilla)

Alcázar

- hirdetés -

Az Alcazar komplexum, a királyi paloták, teraszok és kertek sok átalakításon mentek keresztül fennállásuk több mint ezer éves történetében. A 11. században, a muzulmán mórok építettek egy palotát egy 10. századi erőd helyén majd a 13. században gótikus stílusban átépítették. Száz évvel később, Pedro király mór kézművesekkel újjáépíttette és kibővíttette a palotát mudéjar stílusban, mór stílusát azonban mindvégig megőrizték. Látogatóit mindig is lenyűgözte a szobák és udvarok gazdag díszítése, finoman kidolgozott árkádjai, a színes csempék és a szövevényes stukkók. Számos gyönyörű udvar és terem követi egymást, amelyek közül a legszebbek a Patio de las Doncellas (Hajadonok udvara) és a Salón de Embajadores (Nagykövetek terme). Sevilla legnépszerűbb turisztikai látványossága az elmúlt 700 éven át a spanyol királyi család egyik hivatalos rezidenciája volt.