Főoldal / Top 10 / Top 10 látnivaló Horvátországban

Top 10 látnivaló HorvátországbanGornji Grad Zágráb

Gornji GradForrás

Gornji Grad Zágráb középkori városrésze. Az érseki székhely Kaptol, és a szabad város Gradec összeolvadásából jött létre az 1770-es években a történelmi Zágráb északi része. Gornji Grad legforgalmasabb pontja a Szent Márk templom – Zágráb óvárosának plébániatemploma.

 

Euphrasius bazilika, Porec

Euphrasian BasilicaForrás

Az Isztria-félszigeten fekvő Porec legfőbb nevezetessége a 6. században épült Euphrasius bazilika. A bizánci építészet egyik legszebb példája a Földközi-tengeri régióban. Különlegességét az adja, hogy bár tüzek és földrengések sújtották nagyrészt eredeti formáját őrzi.
A fali mozaikokat bizánci mesterek, padló díszítéséit helyi kézművesek készítették.

 

Zadar

ZadarForrás

 Zadart az elmúlt háromezer évben többször kifosztották, lerombolták és felégették, utoljára 1991-ben a délszláv háború idején. Mára Zadar az összes sebét begyógyította, megrongált épületeit helyreállították. Zadar óvárosa tele van látnivalókkal és történelmi emlékművekkel. Érdemes megnézni a Szent Donát körtemplomot és az előtte elhelyezkedő Fórumot, az Öt kút terét és a Városkaput.

 

Pulai amfiteátrum

Pula Arena

A pulai amfiteátrum a hatodik legnagyobb római aréna és egyike a legjobb állapotban megmaradt római műemléknek Horvátországban. Az első században épült Aréna 26.000 néző befogadására volt alkalmas. A 15. században az amfiteátrum áldozatul esett az építkezéseknek, falából sok követ elhordtak házak és egyéb épületek felépítéséhez a városban és környékén. Ma népszerű látnivaló, számos fesztivál és rendezvény helyszíne a nyári hónapokban.

 

Diocletianus Palotája, Split

Diocletian's PalaceForrás

Splitben található Diocletianus Palotája, melyet a császár építtetett, hogy ide vonulhasson vissza, és valóban haláláig zöldséges kertjeinek művelésével foglalkozott. A rómaiak kivonulása után a Palota évszázadon át üresen állt. A 7. században a környékről a Palota falai közé menekültek a lakók a barbárok támadásai elől. A Palotát később sem hagyták el, így az újra benépesült, lakásokat, üzleteket alakítottak ki alagsorában és falaiban. Ma is számos bolt, étterem és néhány lakás található a Palotában. 

Rovinj

RovinjForrás

Rovinj egyike a Földközi-tenger legfestőibb városainak. A szorosan egymás mellett sorakozó pasztellszínű házak és a kanyargós utcák meredeken futnak a tengerpartra. Rovinj ma is egy működő halászkikötőjében, a turisták csónakokat bérelhetnek és áthajózhatnak a közeli szigetekre. A város és környéke csodálatos látványt nyújt érintetlen szépségével, tagolt partjaival és erdőivel. 

 

Opatija

OpatijaForrás

A patinás épületekkel rendelkező Opatiját, vagy magyar és olasz nevén Abbáziát a horvát Monte Carloként, vagy épp az Adria Nizzájaként emlegetik. Opatija, az Adria egyik legcsillogóbb gyöngyszeme. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a gazdag arisztokraták elegáns villái sorakoztak itt, melyek többsége ma már luxusszálló. Kulturális emlékek mellett különös atmoszférájához hozzájárulnak a babér, leander, és pálmafákból álló parkok és sétányok.  

 

Trogir óvárosa

TrogirForrás

A kis szigeten fekvő, festői Trogir óvárosa a 13-15. századi városfalon belül alakult ki. Trogir számos csodás látnivalóval rendelkezik, a városközpont „Trogir történelmi városközpontja” néven az UNESCO kulturális világörökség-jegyzékében szerepel. Óvárosában gyönyörű romantikus stílusban épült templomokat, reneszánsz és barokk épületeket csodálhatnak meg az idelátogatók.

 

Szent Jakab-katedrális, Sibenik

OLYMPUS DIGITAL CAMERAForrás

A Sibenikbe látogatókat rögtön rabul ejtik a velenceiek korából származó erődítmények és a paloták, amelyeket egykoron az osztrákok építtettek. A város egyedi hangulatát a régi elemek és modern élet elegye adja. A šibeniki római katolikus Szent Jakab-katedrális (Katedrala sv. Jakova) 2000 óta az UNESCO Világörökség része. A Katedrálist Juraj Dalmatinac építette, 1431-től 1473-as haláláig dolgozott rajta, majd 1505-ben tanítványa fejezte be. A székesegyház kupolája 32 m magas, az épület 3 hajós. A 90-es években a szerb csapatok támadásának következményeként súlyos károkat szenvedett, de igen hamar helyreállították, és ma már szinte nem is látszanak a sérülések.

 

Dubrovnik óvárosa

DubrovnikForrás

Dubrovnik az egész mediterrán térség egyik legjelentősebb turisztikai látnivalója. A fallal körülvett város a tengeri kereskedelemnek köszönheti központi szerepét. Velence riválisa, becenevén az “Adria Gyöngye” a középkorban fejlődött városállammá. Dubrovnikban lenyűgöző építészeti és szobrászati mesterművek, látványos templomok, kolostorok, múzeumok, szökőkutak találhatók és természetesen a híres városfal, mely az óvárost övezi.

Szállást keresel Horvátországban?

Series Navigation<< Top 10 látnivaló RómábanTop 10 látnivaló a Dominikai Köztársaságban >>