Főoldal / Hasznos holmik / Hogyan utazz teljes munkaidős állás mellett?

Hogyan utazz teljes munkaidős állás mellett?

Teljes munkaidős állásban dolgozol? Mindössze évi 20-30 nap szabadságod van? Először is szerencsés vagy, hogy a világ ezen a felén élsz. Nem csak azért, mert Európa szinte bármelyik pontját 1-3 órás repülőutakkal elérheted, és a legváltozatosabb természeti és kulturális látnivalók közül válogathatsz, hanem azért is mert pl. a tengerentúlon mindössze 10 nap szabadság jár egy évben. Tehát más nézőpontból megközelítve a dolgot 52 hét, heti két szabadnappal, a szabadsággal és az ünnepnapokkal kiegészítve és már szinte az év egyharmadával te rendelkezel.

Napi 8-10 órában dolgozol, szűkre szabott az időkereted és nem tudsz (vagy csak ritkán) több hetes-hónapos utazásokra elmenni. Egy kis rugalmassággal, kompromisszumkészséggel és kreativitással rengeteg lehetőséged van, hogy utazz.  Íme, néhány tipp, hogyan tudod legjobban kihasználni az időd az utazásra.

A kevesebb több: Kevés az időd, de mégis mindig mehetnéked van? Mérlegelj! A rövid, de intenzív utazások is remek lehetőséget biztosítanak, hogy kizökkenj a mindennapi robotból és új élményekkel töltődj fel. Gondold át érdemes-e egy hét miatt elrepülni a világ másik felére vagy inkább csökkentve az utazási időt több napot tölthetsz el az úti célodon és még a jetlaggel sem kell megküzdened.

Hosszú hétvégék: Soha ne becsüld alá a hosszú hétvégéket. Már néhány napos kiruccanás is erősen csökkenti a stressz-szintedet. Tölts el egy hétvégét valahol, ahol még soha nem jártál. Keress már csütörtök délutáni indulással járatokat, így már este egy finom kis koktélt szürcsölgethetsz valahol Dél-Európa tengerpartján.

Két hétvége jobb mint egy: Ha hosszabb utazást tervezel a legegyszerűbb ha 9-10 nappal tervezel és beleveszed az előtte és utána következő hétvégét, így 5-6 nap szabadsággal akár egy 9-10 napos utazást is megvalósíthatsz, amibe akár már egy távolabbi úti cél is belefér.

Tervezz: Ha rövid időre utazol nagyon fontos az előre tervezés.
Előfordult már hogy a repülőtéren jutott eszedbe landolás után, hogy elfelejtetted megnézni hogyan juthatsz el a szállásodra? Vagy a helyszínen szembesültél, hogy a kiválasztott múzeum hétfőnként zárva van? Érdemes előre körülnézni, listát írni és akár pontosan megtervezni egy-egy napot, és persze felállítani egy fontossági sorrendet, hogy idő szűkében is gyors döntést tudj hozni, hogy mi az, ami kihagyható vagy majd legközelebbre marad.

Ezt már olvastad?
Hogyan repülünk és hova?

Alvás a repülőn: Ha sikerül úgy sakkoznod az időddel, hogy hosszabb útra indulsz, és bárhol tudsz aludni, akkor nyert ügyed van. Kétségtelenül rengeteg időt spórolhatsz meg ha a repülőn alszol. Persze ne felejtsd beszerezni az alváshoz legszükségesebbeket: füldugó, szemmaszk, párna és takaró. Egy jó “alvókával” sok időt spórolhatsz meg.

Ünnepek: Sok esetben nehéz összeegyeztetni az utazást a családdal. Ha viszont annyira toleránsak és megértik a függőséged biztosan nem néznek rád rosszallóan, ha egy-egy Karácsonyt vagy Húsvétot máshol töltesz. Persze a legtökéletesebb megoldás, ha felpakoltok és kipróbáljátok milyen is a Karácsonyt a fehér homokos tengerparton átélni családostul vagy épp egy hóbiztos hegyi faluban a kandalló előtt üldögélve.

Használd ki az üzleti utakat: Mielőtt üzleti útra, konferenciára indulnál, tervezz be pár extra napot (a főnökkel egyeztetve). Te nem szoktál munkaügyben utazni, de a párod vagy egy jó barátod sokat utazik? Sok esetben megoldható, hogy betársulj egy-egy ilyen utazásba és legalább a szállásköltséget megúszd.

Nézz körül a házad táján: Nem kell feltétlenül messzire vagy külföldre utaznod, hogy csillapítsd utazási, felfedezési szenvedélyed. Térképezd fel a környezeted, akár néhány 10 vagy 100 km-en belül is sok csodálatos hely vár rád. Tégy egynapos kirándulásokat! Csak arra kell rávenned magad, hogy hétvégén is kelj fel korán, és a teljes nap előtted áll.

Legyél turista a saját városodban: Legalább egy napra próbáld ki, milyen a saját városodban turistának lenni. Lehet, hogy magad is meglepődsz, hogy mennyi érdekes és szórakoztató dolgot találsz közel az otthonodhoz, ha egy turista szemével nézed a várost. Nézd meg, hogy milyen helyeket ajánlanak a turistáknak, illetve olvass külföldi utazók által írt élménybeszámolókat. Sokszor olyan dolgokra bukkanhatsz, amin magad is meglepődsz, vagy amire egyáltalán nem is gondoltál, miközben naponta elsétálsz mellette.

Változtass a gondolkodásodon: A legfontosabb, amivel akár az egész cikket kezdhetnénk, hogy miközben 8-16-ig dolgozol, taposod a mókuskereket és egyre csak azt hajtogatod, hogy nincs időd semmire, állj meg egy percre és gondold át, hogy tényleg így van-e vagy inkább csak a gyakori „mindent vagy semmit” effektust alkalmazva inkább a semmit választod.