3 ok, amiért érdemes ellátogatni Kazahsztánba

Miért mennél oda? Megbolondultál? Ilyen és ehhez nagyon hasonló kérdések záporoztak felém, amikor bejelentettem barátoknak, rokonoknak, hogy szeptember végén pár hétre Kazahsztánba utazok. Ezt annak tudom be, hogy viszonylag keveset hallunk a közép-ázsiai régióról és a „sztán” végződésű országok Afganisztán miatt az emberek többségében egyet jelentenek a háborúval és terrorral. Kazahsztán esetében szó nincs háborúról és terrorról. Van szó viszont gyönyörű, páratlan természeti adottságokról, végtelenül kedves és vendégszerető helyiekről, biztonságos és magával ragadó országról. Mi szeptemberben nagyjából két hetet töltöttünk ott. Ebben a cikkben pedig felsorolok 3 érvet, amiért neked is érdemes elutaznod Kazahsztánba.

- hirdetés -

Kazahsztán nagy

A világ kilencedik legnagyobb országa, ennek ellenére csak 18 millióan lakják. Borzasztó alacsony a népsűrűsége így az sem ritka, hogy órákig tudsz autózni anélkül, hogy bárki szembe jönne veled. Ez egyrészt probléma, mert megnehezíti az utazást. Kb. két hét alatt 1400 km-t tettünk meg autóval és 2600 km-t vonattal/repülővel Kazahsztánon belül. A sok utazás viszont kifizetődött, rendkívül tartalmas két hetünk volt.

Vittem magammal könyvet, tabletet, telefont, filmeket, zenéket… bármit, ami leköthet majd a hosszú utakon, de érdekes módon hozzá se nyúltam egyikhez sem. Mindig volt valami érdekes a pusztában, akár egy jurtákból épült tábor, akár egy ménes.

- hirdetés -

Kazahsztán gyönyörű és izgalmas

A végtelen sztyeppe látványa önmagában is bámulatos, de ezen kívül is bőven van mit csodálni. A következőkben felsorolok három, szerintem kihagyhatatlan látnivalót.

Charyn-kanyon

A Charyn folyó művét Ázsia Grand Canyonjának is hívják, nem ok nélkül. A teljes kanyon nagyjából 90 km hosszú. A turisták által sűrűn látogatott és így mindenki számára könnyen megközelíthető része, a „Kastélyok völgye” pedig 3 km hosszan kanyarog.

Kolsai-tavak

- hirdetés -

A kazah kirgiz határhoz közel eső három tó közül az alsóhoz könnyű eljutni és a látvány bámulatos. A tótól pár percre van egy parkoló és az ide vezető utak is egész jók, nincs szükség terepjáróra. A második tó innen 7,7 km-re van. Az emelkedés viszont helyenként elég meredek, így ha nem vagy jó kondiban azt tanácsolom maradj az alsónál. A harmadik tó, ami már elég magasan, közvetlenül a két ország között húzódó határon van már nem megközelíthető. A második tónál állomásoznak határvadászok, akik nem engedik, hogy felmenj.

Altyn-Emel Nemzeti Park

- hirdetés -

Az Almatitól északra található 4600 négyzetkilométer kiterjedésű parkot szinte lehetetlen teljes egészében bejárni. Mindenképp érdemes rászánni minimum két napot, hogy legalább a „kötelezőket” megnézhessük. Ilyen esetben van lehetőség a park bejáratánál és a parkon belül is aludni a vadőrök szállásán, vagy sátorban a kempingben. A parkba csak úgy léphetünk be, ha van velünk egy vadőr, aki arra figyel, hogy ne okozzunk kárt a természetben.

Amit mindenképp érdemes útba ejteni azok az Éneklő Dűnék. Egyedülálló képződmény, a világon csak pár ehhez hasonló létezik. A Kínából eredő Ili-folyó homokos hordalékát fújta ide a szél, ami rétegesen rakódott le. Így, ha lecsúszunk az oldalában a rétegek összeérnek és mély zörej árad a dűne belsejéből. Ez a „zörej” akár többszáz méter távolságból is hallható.

A másik „kötelező” az Aktau hegyek, vagy másnéven színes hegyek. A hófehér és kékes gerinc mellett található egy vöröses sárgás hegyoldal is, ami a nap állásától függően váltogatja árnyalatát.

- hirdetés -

A kazahok vendégszeretők

Nagy általánosítás és nagyjából az összes népre ezt mondják, de úgy tapasztaltam a világ egyes részein a turistát sétáló pénztárcának nézik és a kedvességük mögött üzlet van. Kazahsztánban, mivel még nem terjedt el az ipari turizmus, az emberek érdek nélkül kedvesek és örülnek, ha a „nyugatiak” megtisztelik őket látogatásukkal.

Összegezve

 

- hirdetés -

Úgy gondolom remek lehetőséget kaptunk, hogy most már közvetlen fapados járattal utazhatunk Budapestről Asztanába. Viszont figyelmeztetnék mindenkit, hogy az olcsó repjegy árakon felbuzdulva ne utazzon off-szezonban Kazahsztánba, hacsak nem síelni szeretne. Éghajlata szélsőségesen kontinentális, a telek borzasztó hidegek tudnak lenni. Júniustól szeptember végéig javaslom és lehetőleg inkább 10, mint 7 napra. A nagy távolságok miatt ennyit véleményem szerint érdemes rászánni különben pont akkor kell megszakítanod az utazásod és elindulni haza, amikor már belelendültél és ott vagy a csodáktól párszáz kilométerre.

Copyright © 2018 WanderWell.hu Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.