Főoldal / Úticélok / Külföldön / Őszi hétvége Bergenben

Őszi hétvége Bergenben

Bergen, Norvégia második legnagyobb városa az ország délnyugati részén fekszik, gyakran az esernyők városaként emlegetik, ami az év több mint 200 napján hulló csapadéknak köszönhető. Sajnos ennek jelentő része szeptemberben és októberben esik, ennek ellenére Bergen tökéletes helyszín egy hosszú hétvége eltöltésére, ahol belekóstolhatunk a norvég életbe is.

Az őszi időpont egyik előnye a kevesebb turista, ami igen fontos szempont egy kisebb, ámde igen népszerű város felfedezésénél. A másik ok pedig a szezonon kívüli alacsonyabb árak. Az első dolog ugyanis, amit egy norvég utazás szervezésénél észre fogunk venni, hogy Norvégia NAGYON drága, így az út előtt fontos a költségkeret meghatározása és az étkezések megtervezése, különben egy spontán ebédnek köszönhetően könnyen több tízezer forinttól is megszabadulhatunk.

Míg hagyományosan az ősz inkább a városlátogatások időszaka, a nyár pedig az aktívabb kikapcsolódásé (rafting, túra a Trolltungára), Bergenben ekkor sem kell lemondanunk a kirándulásokról. Bergent a fjordok városaként is emlegetik, ahonnan egész évben indulnak néhány órás hajóutak, ami pedig a legjobb módja a csodálatos norvég partvidék felfedezésének. A Modalen felé tartó fjordtúra 3 órás, délelőtt 10-kor és két órakor indul, a különbséget az jelenti, hogy a délutáni  túrán van egy megálló a Heskjedalsfossen vízesésnél, aminek vizét egy vödörben felfogják és minden utas ihat egy-egy pohárkával a kristálytiszta nedűből. A katamarán a városközpontból indul, jegyeinket itt is, a turista információs hivatalban és előzetesen interneten is megvehetjük, helyünket viszont érkezési sorrendben foglalhatjuk el a nyitott fedélzeten vagy a hajó belsejében.

A kikötőből lassan kiúszva megcsodálhatjuk a Bryggen házait, majd rákapcsol a kapitány és a vizet hasítva gyorsan magunk mögött hagyjuk a belvárost. A partok mentén még sokáig húzódnak a hegyoldalakba épült szebbnél szebb norvég otthonok, majd egyre több fjord nyílik mindkét oldalon. Egy óra múlva érjük el Mostraument, ahol a fjord pár méteresre szűkül, jobb oldalon pedig egy apró félszigeten még apróbb faházak árválkodnak.

Utazzatok velünk az Instagramon is!

Innen pár kilométer múla elérjük Mo-t, ami a második legkisebb falu Norvégiában. A Romarheimsfjorden csücskében megbújó 100 fős település színes faházai, temploma és a két oldalán a fjordba futó vízesések igazi mesebeli látványt nyújtanak. Az 1980-as évekig a szárazföld felől elzárt településen ma már egy hotel is működik, melyet izlandiak üzemeltetnek.

Innen fordulunk vissza Bergen felé és mintegy másfél óra alatt érünk vissza a városba. Visszafelé – ha már kifotóztuk magunkat és a hideg szél kellőképpen kicsípte az arcunkat – szemezgethetünk a büfé kínálatából, ahol a rénszarvasszalámit is megkóstolhatjuk.

Bergen a Floyen-hegy lábánál terül el, amire a belvárosból induló siklóval, vagy gyalog is feljuthatunk. A sikló több helyen is megáll, és mintegy 10 perc alatt küzdi le a 320 méteres szintkülönbséget. A végállomástól elképesztő kilátás nyílik a városra és a környező fjordokra, de nem csak emiatt érdemes feljönni, ugyanis számtalan túraútvonal közül választhatunk a pár száz méteres körsétától a megerőltetőbb túrázásig.

A Skomakerdiget-tóhoz érdemes elsétálni, ahol belekóstolhatunk kicsit a skandináv természetbe. A tavon lehetőség van csónak bérlésére, de körbe is járhatjuk, és közben élvezhetjük a környező tőzegmohás nyír- és fenyőerdő hangulatát.

A város jelképét jelentő és UNESCO védettséget élvező Bryggen faházai a város hanza múltjának mementói, habár Bergen sosem volt valódi Hanza-város, hanem csak a német kereskedők telephelyeként funcionált. Az eredeti házak 1702-ben tűzvész áldozatává váltak, ezután több ütemben építették újjá a városrészt. Az egyik legrégebbi épületben található a Hanza Múzeum is, ahol betekintést nyerhetünk a kereskedők nehéz életébe is.

A Hanza Múzeumon kívül is számtalan múzeum található Bergenben, amiket nem csak esőprogramként érdemes beiktatni. A Bryggen Museum a város viking múltját mutatja be, a KODE múzeum-együttesben pedig a művészeteké a főszerep, ahol többek között A sikoly című festmény alkotójának, Edvard Munch-nak egy  kiállítását is megtekinthetjük. Fontos megjegyezni, hogy szezonon kívül a múzeumok többsége csupán 11 és 15 között tart nyitva, a belépők pedig igen borsosak.

A belváros felfedezéséhez hozzátartozik a halpiac meglátogatása, ami a turisztikai hivatal modern épületének fölszintjén található, emiatt nekünk hangulat szempontjából kissé csalódás volt. A választék nagy, de nincs túl sok stand. A rákok, halak, homárok és az aranyáron árusított, akváriumban csücsülő királyrákok mellett lekvárokat és sajtokat is vásárolhatunk. Érdemes lassan sétálni és elmélyülten tanulmányozni a kínálatot, így előbb-utóbb megszólítanak és megkóstoltatják velünk a friss lazac és tőkehalakat, különféle kaviárokat, amit amúgy esélyünk se lenne megvenni.

A friss lazac kilója 300-600 korona, vagyis 10-20 ezer forint, persze, ha helyben az étteremben csemegéznénk belőle még ennek is a dupláját kérik el. A híres norvég hallevest azonban mindenképp érdemes megkóstolni. A kis adag elvitelre már 2500 forintból is megúszható, de érdemes helyben fogyasztani. Kiflivel, vajjal és aiolival, szolgálják fel, ami egy majonéz-szerű fokhagymás szósz, és nagyon-nagyon finom.

A városközponttól messzebb is érdemes ellátogatni, a Bybanen villamosvonal mentén ugyanis több érdekes látnivaló akad. A Fantoft Stavkirke fatemplom eredetileg az 1100-as években épült, de sajnos 1992-ben leégett, ma a teljesen korhűen újjáépített templomot tekinthetjük meg, szezonon kívül sajnos csak a kerítés mögül. A villamosmegállótól a templomig vezető séta remek alkalom a norvég külvárosi életbe való betekintéshez.

Még két megállóval kijjebb utazva, majd mintegy 2 km-es sétát követően jutunk el a híres norvég zeneszerző Edvard Grieg otthonához. A hangulatos faházban betekintést nyerhetünk Grieg életébe, a munkásságát pedig a szomszédos koncertteremben élvezhetjük. A kertből remek kilátás nyílik a Nordasvannet-öbölre. Érdekesség, hogy Grieg mellett a város másik híres szülötte ,,észak Paganinije”, Ole Bull villája is a környéken található, de oda már autóval célszerű utazni.

A végén szeretnék néhány hasznos tippet megosztani az utazáshoz. Budapestről Bergenbe közvetlen járatot üzemeltet a Wizz Air, ahol igen olcsó jegyeket is kifoghatunk, így érdemes figyelni az árakat és 20%-os kedvezményes napokra időzíteni a foglalást. Hotel helyett hostelbe foglaljunk, ott is vannak privát szobák, nem csak hálótermek, és a közös konyha használatával az étkezéseken is spórolhatunk, és ilyen szép háttér előtt fogyaszthatjuk el a kávénkat.

Október a szezon vége, ekkortól sok látnivaló és program olcsóbb. Mindenképpen érdemes Bergen Cardot vásárolni, amivel a tömegközlekedés és a legtöbb múzeum ingyenes (Hanza Múzeumba csak kedvezményt adnak), valamint októbertől a siklóra is ingyen kapunk retúrjegyet. A 48 órás kártya 320 korona, de van 24 és 72 órás is. A fjordtúra 550 korona, de Bergen Carddal 20% kedvezményt adnak, csakúgy, mint a Flybuss transzferre is (105 korona teljes áron egy irányba). A múzeumi belépők és a sikló 100 korona körül vannak, tehát tényleg megéri a Bergen Card. Ha szuveníreket szeretnénk vásárolni, akkor a Bryggen házaiban érdemes körbenézni, máshol nemigen kapni. A híres norvég pulóverek, szőrme- és kötöttáruk nagyon drágák, így azokat az előzetes vásárlási tervekkel ellentétben végül nem sokan engedhetik meg maguknak. Trollok, vikingek és rénszarvasok minden formában és méretben kaphatóak.

Bergen izgalmas helyszín egy őszi hosszú hétvége eltöltéséhez, sok színes programlehetőséggel, nagy sétákkal, és nem utolsó sorban költséghatékony megoldás az igen drága Norvégia megismeréséhez. Készüljünk a megszokottnál összeszedettebb útitervvel a múzeumok rövid nyitvatartása és az étkezések megtervezése végett, valamint esőkabáttal és gumicsizmával, így nem szeghetik kedvünket a gyakori esőzések és a magas árak sem, és vessük bele magunkat e csodálatos város életébe!

Copyright © 2017 Pécsi Linda. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.