Főoldal / Úticélok / Külföldön / Pár nap Kína bevásárló utcájában, Hong Kong-ban

Pár nap Kína bevásárló utcájában, Hong Kong-ban

Kínai nyaralásomat Hong Kong-ban (egyszerűen csak HK-ban) kezdtem. Ambivalens érzéseket kelt bennem a kereskedelem ezen szintű fejlettsége, pálmafákkal övezve és ázsiai kultúrával fűszerezve. Gyönyörű régió, trópusi éghajlat hatalmas hőséggel és páratartalommal, milliónyi ember, no és persze közlekedési dugó. Három nap alatt betekintettem a kínai, de mégis kissé különálló kultúrába.

Hong Kong híres felhőkarcolóiról, melyekre a legszebb rálátás a Viktória-öböltől, illetve a Viktória-csúcsról nyílik. Előbbi közismert a hírességek sétányáról (Avenue of Stars), ahol többek között megtekinthető Bruce Lee szobra, a Csillagászati Központ, de esténként is érdemes erre sétálni a látványos fényshow miatt.


A Viktória-csúcs Hong Kong legmagasabb pontja, ahova siklóval lehet a legegyszerűbben feljutni (természetes Hop on Hop off busszal is megközelíthető). A hegy meredekséget útközben a felhőkarcolók nem éppen függőleges látványa is igazolja. A hegyre felérve egy hatalmas komplexumban találja magát az ember, 4 szinttel, különböző szórakoztató és vendéglátóipari egységekkel, miközben a legfelső szinten a csodás 360 fokos kilátást biztosító Sky Terrace vár.

A város 3 főbb szigetre bomlik: Lantau (a reptér, Disneyland stb. szigete), Hong Kong fősziget (kereskedelmi központ, emeletes villamosok) és Kowloon (a város legnagyobb, illetve leglakottabb részét alkotó sziget). Hong Kong utcái tele vannak bazárokkal, márkás üzletekkel és körülbelül minden 200 méterre jut egy pláza, átlag 4-6 emelettel. A metró itt is nagyon jól kiépített közlekedési eszköz, az állomások közel vannak egymáshoz, a 7-8 vonalnak köszönhetően jó az összeköttetés, kivisz egészen a kínai szárazföldi határig.

Az első 2 éjszakát egy hostelben töltöttem a 11. emeleten. Mielőtt bárki kérdezné: nem, nem tudom milyen volt a kilátás, ugyanis egy ablaktalan szobát kaptam, ez tipikus jelenség Ázsiában már Japánban is megtapasztaltam. Egyik éjjel a trópusi vihart csak hallottam, de nem láthattam. A következő szállás már egy kellemesebb környezetet biztosító hotel volt, ahol egy 16. emeleti szobát kaptam.

Mivel a legtöbb (ázsiai) nagyvárosban felfelé építkeznek, nem ritka, hogy egy-egy toronyház osztozik a funkciókon: a hostelem egy olyan magas épületben volt, aminek az első emeletén egy nyüzsgő indiai piac is helyet kapott.

Az utcák, metró állomások és úgy az egész város nagyon tiszta (nem szemetelnek, illetve kóbor állatot sem láttam). Kissé londoni hangulatot teremtenek az emeletes városi buszok. Mindenhol, ahol 5 lépcsőfoknál többet kellene megtenni mozgólépcső van kiépítve, az állomásokon pedig hosszú mozgószőnyegek futnak.

Ha már Ázsia (és azon belül is Kína egy különálló része), akkor érdemes megemlíteni a nyüzsgést, illetve a metrón a csúcsidős emberáradatot, főleg a Central megállónál sokkolt, ahogy 10-15 percen keresztül néztem az összefüggő áramlást. Sokat utazok, sok dolgot tapasztaltam már, láttam már furcsaságokat illetve tömeget, de ehhez foghatót még soha. Ez valami olyan látvány volt, amit bár már láttam videókon, csak élőben sokkolja igazán az embert.

Összességében tetszett Hong Kong, érdemes volt rászánni ezt a három napot, viszont számomra nem minden a csillogás és a felhőkarcolók sokasága. Hong Kong inkább a kereskedelemről és vásárlásról szól, Londonnál 2-3x drágább város. Jelenleg Kínában vagyok, ma léptem át a határt. És hogy hogyan készült ez a beszámoló? Íme… 305 km/h-val száguldva:

Copyright © 2017 Horváth Szabina. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.