Bilbao, Baszkföld sikertörténete

Bilbao, Baszkföld legnagyobb városa, mely Spanyolország önálló autonóm közössége. Frank Gehry Guggenheim Múzeumának 1997-es megnyitása reneszánszot indított a városban, amely Bilbaot kulturálisan és művészetileg is felhelyezte a térképre, megindítva ezzel a város gazdasági és esztétikai megújulásának folyamatát. Bilbaoban minden keveredik, a régi és az új, a modern és a hagyományos, az ipar és a kultúra, az urbanizáció és a természet, és talán pont ez az egyveleg teszik igazi kuriózummá. A kultúra mellett kiemelt jelentősége van a kulináris élvezeteknek, melyekről nem csak a Michelin csillagos éttermek, de a hangulatos pintxo bárok is gondoskodnak.

- hirdetés -

Bilbao felfedezését legjobb a Guggeinheim Múzeumnál kezdeni, és szállást is itt érdemes foglalni. A repülőtérről autóval (busszal is csak kicsit több) az Artxanda alagúton keresztül (fizetős 1,13 €) mindössze 15!!! perc alatt juthatunk el erre a környékre.

cosmov_hotel_bilbao_01

A múzeumtól és a folyóparttól mindössze két sarokra fekvő Cosmov Bilbao Hotelt tökéletes elhelyezkedése, a modern, letisztult dizájn és a figyelmes személyzet teszik remek kiindulóponttá a város felfedezéséhez. A néhány hónapja megnyílt és magát “sleeping hotel”-ként hirdető szálloda ugyan nem kínál reggelit (a közelben több reggeliző helyet is találtunk), mégis minden reggel egy kis édes meglepetés várja az ébredőket.

- hirdetés -

cosmov_hotel_bilbao_06

A modern, fekete-fehér dizájn végigvonul a recepción, a folyosókon keresztül egészen a szobákig.

cosmov_hotel_bilbao_09

cosmov_hotel_bilbao_05

Többféle szobatípus közül lehet választani a basic, standard (interior, exterior) kétszemélyes és a superior kétszemélyes és családi szobák között. A felszereltség szinte mindenhol egyforma 1 € minibárral, LED tv-vel, különlegesen kényelmes matracokkal és nespresso kávéfőzővel (ajándék kapszulákkal). A közös hall is nagyon stílusos, ahol mindig friss limonádé vár, és egy hiper-szuper kávégép, akinek nem lenne elég a szobai. Ha autóval érkeztek lehetőség van (némi felár ellenében) garázst bérelni az itt tartózkodás idejére néhány percnyire a hoteltől, mivel csak fizetős parkoló van a belvárosban, érdemes ezzel az opcióval élni.

cosmov_hotel_bilbao_02

cosmov_hotel_bilbao_11

A VILÁGUTAZÓ olvasóinak 15% KEDVEZMÉNY! Ha a hotel oldalán foglalsz és a promo kódhoz beírod, hogy VILAGUTAZO 15% kedvezményt kapsz a szállás árából!

- hirdetés -

 

A város alapvetően két fő részre osztható, a Guggeinhem Múzeum és környékére vagyis a modern városrészre, és a Casa Viejo óvárosra.

Bilbao elsőszármű vonzereje, a Guggenheim Múzeum

Kulturális és kulináris gazdagsága ellenére a legtöbb turista a Guggenheim Múzeum miatt érkezik Bilbaoba. Kétségtelenül a 20. század egyik leglátványosabb építészeti alkotása az ezüst pikkelyekkel fedett hajót formázó múzeum, mely Bilbao hajógyártási, kikötői múltjára és a tengernek, a baszkok életében betöltött szerepét szimbolizálja.

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_22

- hirdetés -

Amikor Frank Gehry mesterműve 1997-ben megnyílt a Nervión partján, nem csak egy elhanyagolt, lepusztult ipari területet hasznosítottak, de Bilbao története is egy új korszakába lépett, mondhatjuk, hogy a Guggeinheim Múzeum a város újjáéledésének jelképe lett. Bilbao sikertörténetéhez azonban jóval több kellett mint Frank O. Gehry építészeti ikonja, egy mögötte álló, komplex urbanisztikai terv, és számos remek építész, mint Norman Foster, Santiago Calatrava, nélkülük Bilbao nem itt tartana.

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_10

Az idén 20. születésnapját ünneplő Guggenheim Múzeum alapvetően modern és kortárs művészetek otthona; a festményektől, a fotókon és rövidfilmeken keresztül, a legkülönbözőbb szobrászati installációkig szinte bármivel találkozhatunk, mert az állandó kiállítás mellett időről-időre ideiglenes kiállítások is helyet kapnak. Be sem kell mennünk ahhoz az épületbe, hogy ízelítőt kapjunk, hiszen a bejárat előtt Jeff Koons óriás, színes élő virágokkal borított kutyakölyke “Puppy”, míg a másik oldalon a folyó parton, Louise Bourgeois 9 méter magas acél és bronz alkotása, Maman az óriáspók vár. Ma már évente több, mint egy millió ember látogatja a múzeumot, mindenképp érdemes jó néhány órát rászánni.

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_02

Továbbsétálva a rakparton Puppy mögött magasodik a Torre Iberdrola, az energiavállalat nevét viselő modern toronyház, az Euskalduna Jauregia Konferencia és Hangversenyterem, a Tengerészeti Múzeum és egy másik kihagyhatatlan múzeum a művészetkedvelők számára.
A Guggeinheim Múzeum mellett kiemelkedő a néhány percre fekvő Bilbao Szépművészeti Múzeuma (Museo de Bellas Artes de Bilbao) Spanyolország egyik legkiválóbb művészeti múzeuma, amely több mint hatvan műalkotást mutat be, a 12. századtól kezdve egészen napjainkig, köztük El Greco, Goya, Gauguin, Francis Bacon és mások remekműveivel.

- hirdetés -

museo-de-bellas-artes-de-bilbao

Még a folyó ezen oldalán, egy kicsit feljebb áll a San Mamés Stadion. A spanyolok életében fontos helyet kap a futball, de Bilbao focicsapata az Athletic Club de Bilbao ezen túlmenően a baszk nacionalizmus egyik fontos szimbóluma is. Spanyolország egyik legpatinásabb labdarúgóklubjában – 1898-as alapítása óta – csak baszk nemzetiségű játékosok szerepelhetnek. A fennállása alatt 8 spanyol bajnoki címet szerzett és a Real Madriddal és az FC Barcelonával együtt része annak a spanyol triumvirátusnak, mely még sohasem hagyta el a spanyol első osztályt.

Visszatérve a Guggenheim Múzeumhoz érdemes felsétálni mögötte a  La Salve hídra (Puente de La Salve), hogy a magasból is megcsodáljuk, ahogy a napsütésben a múzeum titániumborítása csillog. A híd túlsó oldalán lévő pilléreknél gyalog vagy lifttel is lejuthatunk a rakpartra. Nemcsak itt, hanem a városban több helyen is használhatunk lifteket, itt egy lista róluk.

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_21

- hirdetés -

Bilbao mostani virágzása sikertörténet, hogyan lehet egy hanyatló ipari városból, jobb közlekedéssel, zöld terekkel, a lakóépületek megújításával, modern, de funkcionális épületekkel és lépten-nyomon egymást követő köztéri szobrokkal egy élhető várost alkotni.

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_19

A város kompakt mérete miatt gyalogosan is jól bejárható. A Guggenheim Múzeumtól a Nervión folyó mentén fekvő rakpartokon mindössze 15- 20 perc alatt lesétálhatunk az óvároshoz. Útközben nem csak remek fotótémát kínál a távolodó Guggenheim Múzeum, de közelebbről megnézhetjük Bilbao legismertebb hídját is, a lenyűgöző felfüggesztésű fehér Zubizuri gyalogoshidat, melynek tervezője ugyanaz a Santiago Calatrava, aki a Bilbaoi repülőtér terminálját is tervezte.

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_20

Továbbsétálva a katedrális felé feltűnik a Városháza, Joaquin Rucoba építész alkotása, amely a neobarokk stílusjegyeit tükrözi és innen már láthatjuk a város régi negyedét.

- hirdetés -

Las Siete Calles – Bilbao óvárosa

Az óváros, a Casco Viejo vagyis a Las Siete Calles, aminek jelentése “A hét utca” az 1400-as évekből származik. Egykoron mindössze ez a hét utca jelentette Bilbaot. Vitathatatlanul ez Bilbao legszínesebb része, a szó szoros értelmében is. A számos üzlet, vendéglő és remek pintxo bár mellett múzeumok, templomok (San Antón, San Nicolás), Európa legnagyobb fedett piaca (Mercado de la Ribera ) és az Arriaga Színház is itt találhatók.

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_16

A óváros  legszebb épületei az 1821-ben neoklasszikus stílusban épült Plaza Nueva árkádos főterét övezik. A teret Bilbao történelmi tartományának, a Vizcayai kormány egykori székhelye uralja, mely ma a Baszk Nyelvi Akadémia, az  Euskaltzaindia helyszíne, a baszk identitás legfontosabb szimbóluma. A baszk nyelv különlegessége, hogy egyetlen jelenleg élő nyelvvel sem áll rokonságban, külön álló nyelvcsaládot képez.

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_04

A folyóparton álló, Art Deco stílusban épült, virág motívumos ablakok különleges hangulatot kölcsönöznek a város piacának. A Mercado de la Ribera Európa legnagyobb fedett piaca, amely összesen 10.000 négyzetméteren terül el. 1929 óta minden nap több mint 60 helyi kereskedő érkezik, hogy friss termékeit árulja. A piaci látogatás mellett kihagyhatatlan betérni egy igazi autentikus baszk specialitásra egy pinxto-ra, amely a tapas baszk változata, kenyérre tűzött finom falatok.

- hirdetés -

pinxto-bar_bilbao

Az óvárost Bilbao három legfontosabb temploma keretezi háromszögszerűen. A San Nicolás templom, mely a  barokk művészet egyik kiemelkedő alkotása, a város legrégebbi épülete Bilbao katedrálisa, a 15. században építették és a város védőszentjének, Begónának ajánlották. Az óváros átellenes végén a folyóparton álló San Antonio templomot az  óváros erődítményének helyére emelték.

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_15

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_05

A Plaza Miguel de Unamunon át a Arkeologi Museoa mellett induló lépcsősoron érhetjük el az Etxebarria parkot, mely 25 évvel ezelőtt még egy acélgyár területe volt, ma már csak egy ipari emlékműként megmaradt tégla kémény emlékeztet rá. Most ez a hatalmas park tökéletesen  szimbolizálja a város átalakulását, hogyan lett egy ipari városból Európa egyik legmenőbb városa.

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_07

A park egy domboldalon fekszik, remek kilátást nyújtva a belvárosra, különösen a régi negyedre és az Arriaga Színházra. Innen fentről nézve megértjük, miért illetik a helyiek szülő városukat a  Botxo (“Lyuk”) becenévvel.

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_09

bilbao_baszkfold_spanyolorszag_11

Ha pedig egész Bilbaora szeretnénk rálátást nyerni, akkor a legjobb ha felmegyünk az Artxanda-hegy csúcsára. A Guggenheim Múzeumtól 10 percre a Nervión folyó túloldalán fekvő Funikularreko Plazaról negyedóránként indul a 1915 óta működő sikló (0,95 €).

*Sokaknak Baszkföld kapcsán még eszükbe juthat az ETA szeparatista terrorszervezet, a baszk nacionalista függetlenségi mozgalom egyik radikális ága volt, de 2011 októberében hivatalosan is bejelentették, hogy felhagynak mindennemű erőszakos tevékenységgel.

Copyright © 2017 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.