Főoldal / Úticélok / Külföldön / Egynapos fapados: Brüsszel

Egynapos fapados: Brüsszel

Már többször felmerült bennünk az egynapos városnézés gondolata. Ehhez olyan járatot kerestünk, ami kora reggel indul és csak késő este jön vissza Budapestre. Az külön szerencse, hogy Brüsszel pont azon városok közé tartozik, amelyek egy nap alatt egész jól bejárhatók.

brusszel_belgium_21

Bejutás a repülőtérről Brüsszelbe

A gépünk 6:15-kor indult és 8:20-kor érkezett meg a Brüsszel központjától 60 kilométerre eső Charleroi Airport-ra. Így szinte egy teljes napot tölthettünk el a városban a Brüsszel-Budapest járat 20:50-es indulásáig, ami 22:30-kor landolt itthon.

A reptér és a város közötti távot a Flibco Shuttle Bus-okkal lehet a legegyszerűbben megtenni, ezek 30 percenként indulnak a reptér épülete előtti parkolóból, és a Zuid/Midi pályaudvar előtt tesznek le a nagyjából egy órás út után. Természetesen innen is indulnak vissza a shuttle bus-ok a reptérhez. A jegyeket két okból is érdemes előre megvenni, hiszen így olcsóbbak, és a helyszínen már nem azzal megy el az időd, hogy sorban állsz értük. A Zuid pályaudvar, körülbelül 1.5 kilométerre van Brüsszel központjától, ez nekünk egy 20 perces sétát jelentett.

brusszel_charleroi

Brüsszel látnivalói

Manneken Pis

A főtér felé vezető úton érdemes egy nagyon kis kitérőt tenni és megnézni a barokk bronzszobrot, a Manekken Pis-t. Ez Brüsszel egyik ikonikus látnivalója, de nem érdemes valami hatalmas durranásra számítani, mert tényleg nagyon kicsi a szobor, a tömeg pedig mindig nagy előtte. Gyakran az évszaknak vagy az éppen aktuális ünnepnek megfelelő ruhába szokták öltöztetni.

brusszel_belgium_20

Grand Place

A pisilő fiútól még nagyjából 150 métert sétáltunk és máris bent voltunk a város főterén, a Grand Place-on. Itt található a városháza is, melynek épülete a főtér fölött magasodik. Gyönyörű látványt nyújtanak az arannyal bevont 17. századi épületek. A teret egységes harmonikus homlokzatával, az úgynevezett Brabant hercegeinek háza uralja. Érdemes itt eltölteni minimum egy órát és  aprólékosan végignézni a Grand Place-t szegélyező barokk stílusban épült épületeket, méltóságteljes céhes házakat.

brusszel_belgium_18

Grand Place környéke

Érdemes a Grand Palce-t megtenni kiinduló pontnak, onnan akár teljesen véletlenszerűen kiválasztani egy a térről nyíló mellékutcát, és elindulni azon. Néhány perces gyaloglás után máris az üzletekkel teli Galeries Saint-Hubert-ben találjuk magunkat. Igazából maga a belváros nem nagy, 2-3 óra alatt teljesen bejárható, és elveszni sem lehet benne, mi legalábbis 20-30 perc séta után, mindig valahogy a Grand Place-hoz lyukadtunk ki. A fő látnivalókat anélkül is meglehet egy nap alatt nézni, hogy tömegközlekedést kéne használni, szinte tényleg mindent el lehet érni gyalogosan ( az Atomiumot kivéve).

brusszel_belgium_16

brusszel_belgium_15

Bourse

A főtértől nagyjából 5 perc sétára (szinte mögötte) található a Bourse, a brüsszeli tőzsde épülete. A monumentális épület szobrai Belgium különböző gazdasági ágazatait jelképezik. Nyugati oldali szoborcsoportjai Auguste Rodin alkotásai.

brusszel_belgium_06

Szent Mihály és Szent Gudula Székesegyház

Délután a város északi részébe mentünk át, ahol először megnéztük a belga Notre Dame-nak is hívott Szent Mihály és Szent Gudula Székesegyházat. Míg kívül a gótikus stílus jegyei dominálnak, addig belül a barokk elemek a szembeötlőek. Érdekességként elmondható, hogy a székesegyház északi ablakán megtalálható II. Lajos magyar király is.

brusszel_belgium_11

Jardin Botanique

A székesegyháztól mindössze 5-10 perc sétára található ez a csodálatos park, melyet jobbról a régi botanikus kert neoklasszicista stílusban épített üvegháza szegélyez, balról pedig a Királyi Palota épülete.

brusszel_belgium_09

brusszel_belgium_10

Palais Du Roi (Királyi Palota)

A mai Királyi Palota helyén egykor a Burgundiak és Habsburgok díszes palotája állt, amely 1713-ben a lángok martalékává vált. Ezt követően a helyét egy kisebb rezidencia vette át, majd később ezt építtette át II. Lipót a ma ismert épületté. A királyi család egyébként nem itt, hanem a Brüsszelhez közeli Laekeni palotában él. Sajnos nekünk be kellett érnünk pusztán az épület kívülről való megcsodálásával, mert a palota csak július vége és szeptember eleje közötti időszakban nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

brusszel_belgium_04

brusszel_belgium_08

Brüsszeli ételspecialitások

Brüsszelben három étel kihagyhatatlan: a belga csoki, a gofri és a sültkrumpli.  Ezeket lépten-nyomon lehet kapni a különböző boltokban. Mi is kipróbáltuk az összeset. Ebédelni a Fritland-ban voltunk, aminek természetesen nevéből adódóan a specialitása a sült krumpli, de persze nagyon sok mást is lehet itt enni. Ebéd után a főtéren lévő Starbucks-ba ültünk be kávézni, ami nem túl autentikus, viszont ez volt az egyetlen kávézó a Grand Place-nál, aminek volt terasza. A Maison Dandoy-ba is megéri bemenni, mivel állítólag ott kapható a világ legjobb vajas keksze. Csokit több helyen is vettünk, egyikben sem csalódtunk, de amit mindenképp ki kell próbálni, az a Godiva csokiba mártott eperszemei! Brüsszel másik sajátossága a csokoládé mellett a gofri. Maurice Vermersch nevéhez fűződik, aki az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki ezt a nagyon édes ételt, amit a Manneken Pis-től 3 perc sétára lévő  The Waffle Factory-ban próbáltunk ki.

brusszel_belgium_14

Vissza a reptérre

Mi délután 5-körül már visszaindultunk a Shuttle Bus felé, egyébként visszafelé több időt számoltunk az odajutáshoz, törekedtünk a maximális biztonságra, nehogy lekéssük a gépünket, ezért indultunk kicsit korábban a szükségesnél. A fél hatos járatot elértük így már fél hétre bent is voltunk a reptéren. Én mindenkinek azt tanácsolom inkább legyen kint korábban, mint hogy a plusz 30 percnyi városnézés miatt lekésse a gépét. 22:30-kor pedig már Budapesten landoltunk.

brusszel_belgium_03

brusszel_belgium_05

brusszel_belgium_01

Összegezve az egész utazást, nagyon megérte ez az egy nap, mert Brüsszel nagyon szép, és egy nap alatt is teljesíthető a felfedezése. Egyébként a tavalyi Brüsszelt sújtó terrorcselekmények után bennünk volt az aggodalom, hogy vajon kellemes lesz-e a város légköre, de szerencsére pozitívan csalódtunk, mert annak ellenére, hogy a várost láthatóan őrzik a katonák, főleg a fő látnivalók körül, egyáltalán nem volt feszélyezett a légkör, teljesen biztonságban éreztük magunkat. Turistának lenni is jó volt itt, mert az emberek segítőkészek és kedvesek, az utcák tiszták, a város nagyon rendezett érződik, hogy az Unió fővárosában járunk. Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy éljen a lehetőséggel, és válassza Brüsszelt egy egynapos kiruccanásra!

András további kalandjait weboldalán vagy Instagramon is követhetitek!

Copyright © 2016 Peres András . Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.